Κορονοϊός: Φόβοι για νέα έκρηξη κρουσμάτων ‒ Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία ‒ Έρχεται το εμβόλιο

Ίσως να μην ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου τα σχολεία, εκτιμούν οι ειδικοί Πώς θα διεξαχθούν οι εμβολιασμοί εξετάζει η κυβέρνηση

Τις αμφιβολίες τους εκφράζουν οι λοιμωξιολόγοι, αναφορικά με το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, που δεν λένε να αλλάξουν. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναμένουν έκρηξη τρίτου κύματος μέσα στις γιορτές, όταν θα αυξηθεί η κίνηση για τις αγορές των ημερών.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις επόμενες ημέρες δεν έχει παρθεί απόφαση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Οι αποφάσεις θα παρθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τα νέα στοιχεία της επιτροπής.

Καπραβέλος: «Τριάντα πέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου»

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, σε τηλεοπτική του παρέμβαση το πρωί της Παρασκευής τόνισε πως «φοβόμαστε τα Χριστούγεννα, μην προκαλέσουν το τρίτο ορμητικό κύμα της πανδημίας».

«Θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας τον αγώνα ταχύτητας να προλάβουμε τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Γρηγορόπουλο, το Πολυτεχνείο. Ως υγειονομικός, δεν μπορώ να βλέπω τη διευκόλυνση αυτού του θανατηφόρου ιού», είπε χαρακτηριστικά.

O ίδιος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τον αριθμό του προσωπικού στα νοσοκομεία. «Είμαστε λίγοι, είναι λίγες οι προσλήψεις που έχουν γίνει, δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Το έχουμε εξαντλήσει. Δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είναι ένα κουρασμένο πλέον, και σωματικά και ψυχικά, προσωπικό», είπε.

«Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι μαραθώνιος. Μην υποτιμάμε τα θανατηφόρα χαρακτηριστικά αυτού του ιού. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην κάνουμε επιπόλαιες και σπασμωδικές κινήσεις, γιατί ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας αν δεν προσέξουμε», τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ.

«Τριάντα πέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου», κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Περιμένοντας το εμβόλιο

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο σωτήριο εμβόλιο, που ‒όπως όλα δείχνουν‒ θα έρθει στη χώρα μας τέλος Ιανουαρίου.

Μάλιστα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ξανά πως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν, ενώ θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου οι πολίτες να πειστούν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

1.018 κέντρα εμβολιασμού στη χώρα

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των εμβολιασμών, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.

Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, θα υπάρξουν και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM