Έρευνα: Η Ερμού εξακολουθεί να είναι στους ακριβότερους δρόμους του κόσμου

Πριν από μια δεκαετία ίσως δεν ξένιζε και πολλούς το ότι η περιβόητη των Αθηνών οδός Ερμού συγκαταλεγόταν στους ακριβότερους δρόμους του πλανήτη. Τώρα όμως, με τη φτώχεια να έχει κατασπαράξει περισσότερο κιόλας την πρωτεύουσα απ' την επαρχία, στέκει; Όχι, δεν στέκει, αλλά είναι γεγονός. Η Ερμού ανήκει ακόμα στους ασύμφορους οικονομικά, στους πιο ασύμφορους οικονομικά δρόμους του πλανήτη. Και δεν είμαστε ούτε Μιλανέζοι, ούτε Παριζιάνοι, ούτε τίποτα. Τρελό κόστος ενοικίασης

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα, που επιμελείται σε ετήσια βάση ο διεθνής όμιλος παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, η Ερμού βρίσκεται πλέον στη 14η θέση. Το μέσο ετήσιο ενοίκιο αυξήθηκε κατά 14% τον τελευταίο χρόνο και διαμορφώνεται πλέον σε 3.420 ευρώ/τ.μ., από 3.000 ευρώ/τ.μ. ετησίως, στην αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου έτους. Σε σχέση μάλιστα με το 2017, όταν η Ερμού βρισκόταν στη 19η θέση, η αύξηση των ενοικίων προσεγγίζει το 30%. Ενδεικτικό είναι ότι, το 2016, η οδός στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπερνούσε την 25η θέση.

Σύμφωνα με την κ. Νίκη Σύμπουρα, αναφέρει ο skai.gr, επικεφαλής της Proprius η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Cushman & Wakefield, «η συνεχής άνοδος των τιμών ενοικίασης καταστημάτων στην Ερμού οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Aυτά, αρχής γενομένης από την έλλειψη κενών καταστημάτων σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει, αλλά και την απουσία νέων εμπορικών κέντρων, που ωθεί αρκετές αλυσίδες στην αναζήτηση σημείων στην Ερμού, ως ένα από τα εμπορικότερα σημεία της Αθήνας».

Ο τουρισμός

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Σύμπουρα, σημαντική τόνωση έχει δώσει και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στις συνοικίες πέριξ της Ερμού, ενισχύοντας σημαντικά τον τζίρο των καταστημάτων, με αποτέλεσμα οι αλυσίδες να είναι περισσότερο πρόθυμες να δαπανήσουν τα σχετικά, υψηλά ποσά ενοικίασης, προκειμένου να αποκτήσουν σημείο πώλησης στην οδό.

Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της κρίσης στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, το 2013, η οδός Ερμού είχε υποχωρήσει μέχρι και την 31η θέση στη σχετική λίστα, προτού αρχίσει να αναρριχάται έκτοτε. Στον αντίποδα, κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, η Ερμού είχε φθάσει μέχρι και την πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καθώς το μέσο ενοίκιο είχε ανέλθει σε 360 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, προτού υποχωρήσει μέχρι τα 150 ευρώ/τ.μ.

Όπως αναφέρει σχετική ανάλυση της Proprius για το φετινό τρίτο τρίμηνο, το μηνιαίο ενοίκιο στην Ερμού, ιδίως σε ακίνητα πλησίον της πλατείας Συντάγματος, που είναι και τα ακριβότερα, μπορεί πλέον να ανέλθει σε 285 ευρώ/τ.μ., με την τάση μάλιστα να παραμένει ανοδική. Αλλωστε, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, την επανεμφάνισή του στην Ερμού έχει κάνει και ο περίφημος «αέρας».

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Έντονο παραμένει και το επενδυτικό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, όπως η ΑΕΕΑΠ. Από τις πιο πρόσφατες κινήσεις, είναι η απόκτηση εμπορικού καταστήματος στην οδό Ερμού 58-60, μισθωμένο στην αλυσίδα Calzedonia από την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, μια από τις μη εισηγμένες εταιρείες του κλάδου. Το ακίνητο αποκτήθηκε τον Μάιο και είναι εκτιμώμενης αξίας 1,175 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, κινήσεις για απόκτηση καταστημάτων στην Ερμού πραγματοποίησαν το 2018 τόσο η Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία) όσο και η Trastor. Η πρώτη απέκτησε ένα κτίριο στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγ. Ειρήνης 7, αντί ποσού 5,7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Trastor AEEAΠ προχώρησε στην απόκτηση καταστήματος κοντά στην πλατεία Συντάγματος, καθώς επικράτησε σε δημόσιο πλειστηριασμό για ακίνητο επί της Ερμού 16-18. Πρόκειται για κατάστημα επιφάνειας 109,12 τ.μ., για το οποίο καταβλήθηκε τίμημα 2,56 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 23.450 ευρώ/τ.μ.

TIP 

Τι να σας πω, παιδιά. Προφανώς, με αφήνουν άναυδη τα παραπάνω και ειδικά ότι είναι στην 14η θέση του πλανήτη, αλλά αν σας πω ότι σήμερα αγόρασα δερμάτινο και ultra hip μποτάκι απ' την Ερμού, με λιγότερα από 50 ευρώ, θα με πιστέψετε; Κι όμως, και αυτό απίστευτο - και ελληνικό (μην ξεχνιόμαστε).