Μια έρευνα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» έφερε στην επιφάνεια τους κινδύνους του διαδικτύου για τα ανήλικα άτομα.
Μέσω της διαδικτυακής εκδήλωσης «Μένουμε Online, με ασφάλεια», το «Χαμόγελο του Παιδιού» αποκάλυψε τους κινδύνους του διαδικτύου για τα παιδιά και τους εφήβους.
Μια εργαζόμενη του Οργανισμού υποδυόμενη την 16χρονη μπήκε σε γνωστή εφαρμογή που χρησιμοποιεί πλήθος παιδιών και εφήβων, κάνοντας βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες. Τα όσα παρουσιάστηκαν ήταν συγκλονιστικά, καθώς αποκαλύφθηκε πόσο εύκολο είναι για τα παιδιά να πέσουν θύματα παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων.
Σε ένα περιβάλλον που ο χρήστης διατηρεί την ανωνυμία του μπορεί με πολύ εύκολο τρόπο να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός ανήλικου ατόμου, προσεγγίζοντας το με διάφορους τρόπους.
Η χειραγώγηση
Ακόμα και αν το ανήλικο άτομο μπαίνει για πλάκα σε τέτοιου είδους εφαρμογές ή για να περάσει την ώρα του, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα πέσει θύμα κάποιου άλλου χρήστη.
Πολλές φορές το παιδί μπορεί να κληθεί να κάνει πράξεις χωρίς τη συναίνεσή του και λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν θα καταλάβει την χειραγώγηση που υφίσταται. Άλλες φορές μπορεί να νιώσει κολακεία από το ενδιαφέρον, ειδικά αν είναι ένα παιδί εσωστρεφές και κλειστό.
Παράλληλα, σε μια τέτοια ηλικία είναι πολύ εύκολο να πιστέψεις κάποιον ακόμα και ας μην τον ξέρεις. Γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν την διαδικτυακή συμπεριφορά του παιδιού τους.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Νέα έρευνα: Σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλουν οι μισοί εργαζόμενοι
- Lockdown: Επτά στους δέκα Έλληνες αύξησαν τον χρόνο που ξοδεύουν στα social media
- Πάρις Χίλτον: Είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στο σχολείο