Απόστολος Δοξιάδης: «Ο ανατρεπτικός δήθεν διανοούμενος», οι φημολογίες και τα σκάνδαλα

Ο Απόστολος Δοξιάδης δεν σταματά να μας απασχολεί ποτέ

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1953 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, ωστόσο μεγάλωσε στην Ελλάδα.

Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού, ενώ μετά το τέλος των σπουδών του ασχολήθηκε με τη συγγραφή, τον κινηματογράφο αλλά και το θέατρο.

Καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο

Αρχικά, λοιπόν, ο Απόστολος Δοξιάδης εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο θέατρο, ενώ το 1983 έκανε την πρώτη του ταινία με τίτλο «Υπόγεια διαδρομή». Μερικά χρόνια αργότερα, η δεύτερη ταινία του με τίτλο «Τεριρέμ» (1986) κατάφερε να αναδειχτεί, κερδίζοντας το βραβείο του Διεθνούς Κέντρου Καλλιτεχνικού Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1988.

«Ερασιτέχνης Επαναστάτης» του Απόστολου ΔοξιάδηΤο συγγραφικό του έργο

Να σημειωθεί πως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του αφορούσε τη μυθοπλασία, ενώ δημοσίευσε τέσσερα μυθιστορήματα:

  • «Βίος παράλληλος» (1985)
  • «Μακαβέττας« (1988)
  • «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» (1992) και
  • «Τα τρία ανθρωπάκια» (1997)

Επιπλέον, ο Δοξιάδης έγραψε και το βιβλίο με τίτλο «Ερασιτέχνης επαναστάτης», το οποίο είναι επί της ουσίας η αυτοβιογραφία του, ενώ ‒όπως λέει ο ίδιος‒ «δεν είναι πολύ υγιές να παίρνουμε τον εαυτό μας απολύτως στα σοβαρά».

Απόστολος Δοξιάδης

Η «Ιερά Εξέταση» εις βάρος της Φρίντας Λιάππα για κακοποίηση παιδιού

Το 1992 ο Δοξιάδης, ως σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού, κατήγγειλε τη ΦρίνταΛιάππα –σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου και ποιήτρια, η οποία πέθανε το 1994, έπειτα από τη μάχη που έδωσε με κακοήθη όγκο στο κεφάλι σε ηλικία 46 ετών– για κακοποίηση ανηλίκου.

Ειδικότερα, στην καταγγελία του Δοξιάδη –που τότε ήταν διορισμένος από την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη ως σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου– αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της ταινίας της Λιάππα ένα παιδί «κακοποιήθηκε», αφού ήταν μπροστά στη διάρκεια ερωτικής σκηνής ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

Φρίνα Λιάππα

Ο Δοξιάδης τότε «έστησε», θα λέγαμε, μια Ιερά Εξέταση εις βάρος της σκηνοθέτιδος, με την αιτιολόγηση περί υπεράσπισης και προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Και όλο αυτό παρά το γεγονός πως τόσο εκείνη όσο και οι συντελεστές της ταινίας, αλλά και η οικογένεια του παιδιού, διέψευδαν επανειλημμένα τις κατηγορίες.

Τελικά, η Φρίντα Λιάππα δικαιώθηκε έναν χρόνο αργότερα. Πιο συγκεκριμένα: «Το 1993 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, με απαλλακτικό βούλευμα (το 2826/93), αποφαίνεται, μετά την εξέταση του ανακριτικού υλικού, ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία κατά της Φρίντας Λιάππα, της μητέρας του παιδιού και των παραγωγών της ταινίας για κακοποίηση ανηλίκου, κρίνοντας αβάσιμες τις καταγγελίες του Δοξιάδη», όπως αναφέρει η Wikipedia.

Απόστολος Δοξιάδης - Βάσια Παναγοπούλου: Μια ολέθρια σχέση

Ο Απόστολος Δοξιάδης και η Βάσια Παναγοπούλου 

Η Βάσια Παναγοπούλου υπήρξε σύζυγος του Απόστολου Δοξιάδη, ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον δεν είναι ο γάμος καθαυτός, αλλά το τραγελαφικό, ίσως, στόρι που τους ακολουθεί. Για να σας βάλω στο κλίμα…

Το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου, αλλά κάποια στιγμή εμφανίστηκαν τα λεγόμενα «μαύρα σύννεφα» στη σχέση τους. Όντας στο απόγειο της ελληνικής trash, το ζευγάρι φιγουράρει παντού. Ο ένας εξαπολύει ανήκουστες κατηγορίες εις βάρος του άλλου και επί της ουσίας ξεκατινιάζονται από το ένα πάνελ στο άλλο. Γιατί όμως;

Ο λόγος για ένα «κατασκευασμένο σκάνδαλο». Από τη μία, ο Δοξιάδης καταγγέλλει πως η πρώην σύζυγός του επιθυμεί να τον δολοφονήσει, από την άλλη, η Παναγοπούλου επισημαίνει πως εκείνος είναι μυθομανής, την παρακολουθεί, τη ζηλεύει, ενώ αφήνει και υπονοούμενα ότι είναι επικίνδυνος για την κόρη τους και πως ζήλευε τη σχέση της μαζί της, τονίζοντας μάλιστα πως «ο Δοξιάδης είναι άνθρωπος ψυχικά άρρωστος και με ομοφυλοφιλικές τάσεις».

Η δικαστική διαμάχη

Οι δυο τους βρέθηκαν και στις δικαστικές αίθουσες τον Μάρτιο του 1996, όπου συνεχίστηκαν οι αλληλοκατηγορίες, οι απειλές, ακόμη και οι ψευδορκίες και τα συναφή, σε έναν αγώνα να επιλυθεί ίσως όλο αυτό το «σκανδαλώδες παραμύθι».

Τότε ήταν που η Βάσια Παναγοπούλου κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την κατηγορία από τον Δοξιάδη πως σχεδίαζε τη δολοφονία του μέσω πληρωμένων δολοφόνων.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο Απόστολος Δοξιάδης κατείχε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες όπου ακουγόταν η Παναγοπούλου να μιλάει με τους συνεργούς της και να οργανώνει το σχέδιο της δολοφονίας του

Η Βάσια Παναγοπούλου

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο Δοξιάδης ισχυριζόταν πως το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία του ήταν οικονομικό, καθώς η πρώην σύζυγός του θα είχε τη διαχείριση της περιουσίας του μέχρι την ενηλικίωση της κόρης τους Έμμας.

Από την πλευρά της, η ηθοποιός, αρνούμενη τις κατηγορίες, επέμενε πως εκείνος την καταπίεζε και τη ζήλευε αφόρητα, ενώ η ίδια ήξερε ότι την παρακολουθούσε.

Το βαρύ «κατηγορώ» της Παναγοπούλου εις βάρος του Δοξιάδη και οι ισχυρισμοί του συγγραφέα πως εκείνη δεν ήταν όσο αθώα έδειχνε μονοπώλησαν για καιρό το ενδιαφέρον όλων την εποχή εκείνη.

Και παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και το μπάχαλο που επικράτησε, οι κατηγορίες κατά της Βάσιας Παναγοπούλου αποσύρθηκαν στο Εφετείο και το θέμα ανάμεσα στους δύο έληξε σχετικά πολιτισμένα. Αργότερα, μάλιστα, οι εντάσεις μεταξύ τους μειώθηκαν, οι σχέσεις εξομαλύνθηκαν και, κατά κάποιον τρόπο, οι μεταξύ τους διαφορές έπαψαν να υπάρχουν, αφού και οι δύο επικεντρώθηκαν στην κόρη τους.

Ο Δοξιάδης εν έτει 2021

Σήμερα, ο Απόστολος Δοξιάδης έχει διοριστεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμβουλος παρά τω πρωθυπουργώ –κυβερνητικός αξιωματούχος– για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, χαρακτηριζόμενος από τον πρωθυπουργό ως «σταθερός υποστηρικτής του κράτους δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Επιπλέον, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Δοξιάδης προχώρησε στην παραδοχή ότι εκείνος είναι ο εμπνευστής του εθνικού σχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Δοξιάδης και Μητσοτάκης

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δοξιάδη – «Το ψέμα και η λάσπη θα ξεχαστούν, όπως τους αξίζει»

«Σε μια από τις χυδαιότερες όψεις της πρόσφατης επίθεσης προς την κυβέρνηση από όργανα της παραδημοσιογραφίας της λάσπης και της ψευδολογίας, γίνεται προσπάθεια να σπιλωθεί η πρωτοβουλία για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων.

Τους καταλαβαίνω: το σπουδαίο έργο ενοχλεί, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται σε ένα ζήτημα καθαρά ανθρωπιστικό, και μάλιστα εκεί που επαίρονταν ότι αρίστευε η αντιπολίτευση, όταν κυβερνούσε, ενώ στην πραγματικότητα όχι απλώς δεν είχε κάνει το παραμικρό, αλλά είχε αφήσει τα ανυπεράσπιστα πλάσματα στην άθλια μοίρα τους.

Η εγκατάλειψη των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στη μοίρα τους ήταν μία από τις πιο ντροπιαστικές πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

2.000 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονταν στα κολαστήρια της Μόριας και της Σάμου, μέσα στη λάσπη, τη βρόμα, την αρρώστια και την εκμετάλλευση. 1.000 παιδιά ήταν αφημένα στην έρημο των πόλεων, εκτεθειμένα στα κυκλώματα του υποκόσμου και της πορνείας.

Πάνω από 200 παιδιά “φιλοξενούνταν” στα κρατητήρια της αστυνομίας, ουσιαστικά φυλακισμένα, χωρίς να έχουν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.

Γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση από συζητήσεις με ανθρώπους που δούλευαν στον χώρο της προστασίας των αδυνάτων, στην καταπολέμηση του τράφικινγκ και άλλους παρεμφερείς τομείς, το φθινόπωρο του 2019 συγκέντρωσα όσα στοιχεία μπορούσα και, ως ενεργός πολίτης, έγραψα για το ζήτημα και ενημέρωσα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπάρχουσα, φρικτή κατάσταση.

Εκείνος ευαισθητοποιήθηκε αμέσως.

Όρισε υπεύθυνη για τη χαρτογράφηση των προβλημάτων και την εκπόνηση σχεδίου άμεσης παρέμβασης τη διδάκτορα της ιατρικής σχολής Ειρήνη Αγαπηδάκη, γυναίκα με χρόνια πείρας σε θέματα δημόσιας υγείας και ενεργή παρουσία στον δημόσιο λόγο, στη στήριξη των αδυνάτων.

Έκτοτε, η προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων υπάγεται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου λειτουργεί ως Ειδική Γραμματεία, με την Ειρήνη Αγαπηδάκη επικεφαλής.

Η Ειδική Γραμματεία τον περασμένο χρόνο:

Πήρε τα 2.000 παιδιά από τα στρατόπεδα των νησιών και τα μετέφερε σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Υλοποίησε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού όλων των άστεγων παιδιών που ήταν στα δίκτυα της πορνείας και της εκμετάλλευσης.

Κατάργησε τη “φιλοξενία”-κράτηση στα αστυνομικά τμήματα και πήρε όλα τα παιδιά από τα κρατητήρια, τοποθετώντας τα σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας.

Επιπλέον, ξεκίνησε και υλοποιεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί 607 ασυνόδευτα ανήλικα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Είμαι προσωπικά ιδιαίτερα χαρούμενος που ο πρωθυπουργός ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, που έβγαλε από τη δυστυχία και έδωσε προοπτική ανθρώπινης ζωής σε χιλιάδες ανυπεράσπιστους ανήλικους.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τον ρόλο μου στο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας και ακόμη πιο περήφανος για το έργο της Ειρήνης Αγαπηδάκη, έργο, σημειωτέον, που έχει αναγνωριστεί και επαινεθεί από όλους τους ευρωπαϊκούς συνεργαζόμενους φορείς.

Από εκεί και πέρα, κάθε συκοφαντική επίθεση κατά της πρωτοβουλίας για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων και κάθε υπαινιγμός που της αποδίδει κίνητρα άλλα από τον ανθρωπισμό και την προώθηση των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι προϊόν διεστραμμένων εγκεφάλων ή και ανθρώπων που προσπαθούν μάταια να κάνουν αντιπολίτευση με το ψέμα και τη λάσπη.

Το ψέμα και η λάσπη θα ξεχαστούν, όπως τους αξίζει. Το έργο της προστασίας των ασυνόδευτων θα μείνει φωτεινό παράδειγμα ανθρωπισμού».

Τι γίνεται με τον Λιγνάδη;

Σύλληψη Δημήτρη Λιγνάδη

Ωστόσο, έντονη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο επιστήθιος φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, Απόστολος Δοξιάδης, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη σύλληψη και τις κατηγορίες εις βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Και αυτό εγείρει σωρεία αντιδράσεων αναφορικά με το σθένος με το οποίο επιλέγει ο Δοξιάδης να υποστηρίζει τον Λιγνάδη, βάλλοντας ενάντια της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τις δηλώσεις περί «επικίνδυνου ανθρώπου» και για την κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, ζητώντας εμμέσως την παραίτησή της.

Δοξιάδης, Μανιάτης… και Αγαπηδάκη

Επιπλέον, ο Δοξιάδης είναι από εκείνους που δεν φοβούνται να προκαλέσουν. Να υπενθυμίσουμε απλά την επίθεση που είχε εξαπολύσει, μέσω ανοιχτής επιστολής, κατά του Δημήτρη Ν. Μανιάτη, αποκαλώντας τον, μεταξύ άλλων, «χυδαίο υποκείμενο που θέλει να λέγεται δημοσιογράφος», ζητώντας την απόλυσή του από το συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Κι αυτό με αφορμή το ότι ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης… τόλμησε να σχολιάσει αρνητικά την Ειρήνη Αγαπηδάκη –ειδική γραμματέα ασυνόδευτων ανηλίκων– και τα σχετικά σχόλιά της στα social media.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Επίσης, η ίδια, για όσους δεν γνωρίζουν, κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφορικά με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, μετά τον σάλο που προκλήθηκε πως ΜΚΟ έστελναν για «μαθήματα» ανήλικα παιδιά στο σπίτι του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού.

Ωστόσο, η ίδια υποστηρίζει πως «το κράτος και οι ΜΚΟ που έχουν τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν συνάπτουν με ιδιώτες στο σκοτάδι συμφωνίες. Υπάρχει μεγάλη δαιμονοποίηση των ΜΚΟ τις τελευταίες μέρες», είπε, κάνοντας λόγο για κάτι που είναι άδικο και συκοφαντικό.

Όπου υπάρχει μια αναμπουμπούλα, πάντως, ο Δοξιάδης είναι εκεί, είτε στο προσκήνιο ως θεατής να βάζει «φιτιλιές» είτε ως δημιουργός. Η ιστορία θα δείξει βέβαια τη συνέχεια σε όλα αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM