Πώς είναι η ζωή με βηματοδότη;

Οι μόνιμοι εμφυτεύσιμοι βηματοδότες και απινιδωτές χρησιμοποιούνται στην καρδιολογία τις τελευταίες δεκαετίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη δημιουργία και μετάδοση του ηλεκτρικού σήματος της καρδιάς, αρρυθμιών απειλητικών για την υγεία και τη ζωή των ασθενών και καρδιακής ανεπάρκειας σε επιλεγμένους ασθενείς.Γράφει ο καρδιολόγος Δημήτριος Καρνάρας

Δημήτριος Καρνάρας, Καρδιολόγος και μέλος του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής (Κ.Α.Ι.) Θεσσαλονίκης.

Η τοποθέτηση (εμφύτευση) του βηματοδότη γίνεται με τοπική αναισθησία κάτω από το δέρμα του ασθενούς σε θήκη που ο γιατρός θα διαμορφώσει στον θώρακά του. Τα καλώδια τοποθετούνται μέσα από καθετηριασμό φλέβας στο εσωτερικό της καρδιάς και με το μεταλλικό τους άκρο στερεώνονται μόνιμα. Η τοποθέτηση των καλωδίων αποτελεί και το πιο ευαίσθητο και χρονοβόρο τμήμα της εμφύτευσης του βηματοδότη.

Οι βηματοδότες αποτελούνται από τη γεννήτρια (συσκευή), που διαθέτει μπαταρία καθώς και ένα ηλεκτρικό κύκλωμα το οποίο επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από το φυσικό ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς και, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που διαθέτει, παρεμβαίνει ή ελέγχει την ηλεκτρική δραστηριότητά της και τα ηλεκτρόδια (καλώδια), που συνδέουν τη συσκευή με το εσωτερικό της καρδιάς και είναι από ένα έως τρία.

Τι πρέπει να έχει υπόψη του ο ασθενής που φέρει βηματοδότη

Image removed.

  • Το ράμματα στην τομή του δέρματος αφαιρούνται μέσα σε 7-10 ημέρες. Γι’ αυτό το διάστημα θα λάβει οδηγίες για την προστασία από μολύνσεις μέχρι να επουλωθεί η τομή του δέρματος. Δεν πρέπει να ασκείται εξωτερική πίεση στη θέση που βρίσκεται ο βηματοδότης.
  • Στον ασθενή θα δοθεί η ταυτότητα του βηματοδότη, που περιέχει πληροφορίες για τον τύπο του, το πρόγραμμα λειτουργίας του, τον καρδιολόγο που τον τοποθέτησε και την ημερομηνία της εμφύτευσης. Είναι συνετό να έχει αντίγραφα αυτής της ταυτότητας, για να μην ταλαιπωρηθεί σε περίπτωση απώλειάς της.
  • Θα πρέπει να αποφεύγει να τοποθετεί βάρη καθώς και να εκτελεί έντονες κινήσεις στο χέρι από την πλευρά που έχει βάλει τον βηματοδότη, ειδικά στην αρχή.
  • Πρέπει να τηρεί ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων, που ορίζονται από τον καρδιολόγο που διενήργησε την εμφύτευση του βηματοδότη. Ελέγχονται η καρδιακή λειτουργία (οι βηματοδότες είναι και συσκευές καταγραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς), οι παράμετροι λειτουργίας του βηματοδότη, η ποιότητα της επαφής των ηλεκτροδίων και η κατάσταση της μπαταρίας. Η γεννήτρια διαρκεί περίπου 5-10 έτη. Όταν κριθεί απαραίτητο, θα γίνει αντικατάσταση της γεννήτριας μόνο, διαδικασία πολύ πιο σύντομη και εύκολη σε σύγκριση με την αρχική τοποθέτηση.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM