Η τέχνη της ζαχαροπλαστικής - Ποια είναι η ψυχοθεραπευτική πλευρά της;

Για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής μίλησε ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος - Ποια είναι η ψυχοθεραπευτική πλευρά της;

Η ζαχαροπλαστική είναι μια μορφή τέχνης, και συγκεκριμένα η τέχνη των γλυκών. Συνδυάζει δεξιοτεχνία και ποιότητα, καθώς δεν είναι εύκολο όλοι να εξειδικευτούν στον τομέα της ζαχαροπλαστικής. Οι ακριβείς δόσεις και τα συστατικά είναι εκείνα που συντελούν στην ιδιαιτερότητά της. Εκτενέστερα γι’ αυτόν τον μαγικό κόσμο μίλησε στο health4U.gr ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος.

Χρήστος Βέργαδος,

pastry chef

Οι pastry chefs ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, τρία χρόνια ως μαθητευόμενοι σε εστιατόρια και κουζίνες, πριν κερδίσουν –δικαιωματικά– τη δική τους κουζίνα ή ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ζαχαροπλαστικής. Για εκείνους η ζαχαροπλαστική αποτελεί πάθος. «Η ζαχαροπλαστική δεν σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Και ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για βιωματική εμπειρία, όπου ο καθένας από μας βάζει λίγο από την ψυχή, τις εμπειρίες, “τις γεύσεις” και τις γνώσεις του. Η ζαχαροπλαστική λοιπόν είναι ταξίδι. Γνωρίστε την ψυχοθεραπευτική πλευρά της ζαχαροπλαστικής», ανέφερε ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος.

Η ψυχοθεραπευτική πλευρά της ζαχαροπλαστικής

Σχετικά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Health Education & Behavior» αποκάλυψε ότι η ενασχόληση με την κουζίνα βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση. Παράλληλα, μας ανακουφίζει από συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ήδη στην Αμερική η γαστρονομική θεραπεία συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, του στρες, της κατάθλιψης, στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) και σε διάφορους άλλους εθισμούς.

Τα τελευταία χρόνια η μαγειρική/ζαχαροπλαστική σε όλες τις εκφάνσεις της, χάρη στα ΜΜΕ, έχει πάρει άλλη διάσταση στη ζωή μας. Η μαγειρική απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και φαντασία. Μοιάζει με μια ερωτική πράξη που άλλοτε είναι ήρεμη και αισθησιακή και άλλοτε μεταβάλλεται σε άγρια και απαιτητική. «Πρώτα από όλα, για την επιτυχία ενός γλυκού θέτουμε τον γευστικότερο στόχο. Στην πορεία εξασκούμε την υπομονή, τη συγκέντρωση και την ηρεμία μας. Το άγχος δεν έχει καμία απολύτως θέση στη ζαχαροπλαστική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος pastry chef.

Η ζαχαροπλαστική:
  • Λειτουργεί ως δραστικό αγχολυτικό φάρμακο εναντίον του άγχους και της κατάθλιψης.
  • Αποτελεί μια πράξη αλτρουισμού. Το να ετοιμάζεις ένα φαγητό ή ένα γλυκό για κάποιον άλλον αποτελεί πράξη προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Ο αλτρουισμός βοηθάει στο να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και συνδεδεμένοι με τους γύρω μας.
  • Δρα παρόμοια με τη σύνθεση μουσικής ή τη ζωγραφική, αφού μας βοηθάει να ξεχαστούμε και να συγκεντρωθούμε σε κάτι δημιουργικό.
  • Βελτιώνει τη σχέση με τον σύντροφό μας. Το μαγείρεμα μαζί με το ταίρι μας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, όπως η ισότητα, η μάθηση και οι μνήμες.
Τα ζευγάρια που μαγειρεύουν μαζί κάνουν περισσότερο σεξ

Η ενασχόληση του ζευγαριού με την κουζίνα φέρνει τους συντρόφους πιο κοντά. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα με επικεφαλής την ψυχολόγο από το Αμβούργο Λίζα Φίσμπαχ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», έρευνα έδειξε πως το 68% των ζευγαριών που έκαναν σεξ πολλές φορές την εβδομάδα μαγείρευαν μαζί. Αντιθέτως, το 46% των ζευγαριών που δήλωσαν ότι έκαναν σεξ μία φορά τον μήνα παραδέχτηκαν πως σπανίως μαγείρευαν μαζί.

Image removed.

«Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ δημιουργική απασχόληση, ειδικά τον τελευταίο καιρό που περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Η παρασκευή ενός γλυκού μάς κάνει πιο ευδιάθετους, πόσο μάλλον αν μοιραστούμε αυτή την εμπειρία και το αποτέλεσμα με κάποιον που αγαπάμε», επιβεβαίωσε ο κ. Βέργαδος.

Η καθημερινότητα στον εργασιακό τομέα είναι πολύ αγχωτική και όταν κανείς μαγειρεύει με τον/την αγαπημένη του, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια εποικοδομητική συζήτηση. Τα ζευγάρια λοιπόν που δημιουργούν μαζί είναι περισσότερο αποδοτικά στο κρεβάτι, στην επικοινωνία και στα επαγγελματικά. Όταν συμμετέχουν και οι δυο στην παρασκευή ενός φαγητού ή γλυκού, κανείς δεν κουράζεται ή αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει τα πάντα μόνος του.

«Επιπλέον, τα ζευγάρια που δοκιμάζουν μια νέα συνταγή μαγειρικής μπορεί να ανακαλύψουν νέα ερωτικά μονοπάτια», ανέφερε η Λίζα Φίσμπαχ.

Η ζωή, η αγάπη και η φιλία είναι γλυκές

Σύμφωνα με τον Χρήστο Βέργαδο, «μέτρον άριστον!», καθώς δεν είναι η ζάχαρη που μας κάνει κακό, αλλά η υπερκατανάλωση που κάνουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που, χωρίς να το γνωρίζουμε, καταναλώνουμε ζάχαρη, η οποία είναι κρυμμένη και σε προϊόντα που δεν είναι γλυκά. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να προσπαθούμε να τη μετριάσουμε στη ζωή μας, αλλά όχι να την αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας. «Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν τη ζάχαρη εχθρό», τόνισε ο pastry chef.

Γλυκό χωρίς…

Ο Χρήστος Βέργαδος, όντας «σοκολατιέρης», δεν θα μπορούσε να αποφύγει τη σοκολάτα και να θεωρήσει τη ζάχαρη εχθρό.

Μπισκότα με μέλι και φιστικοβούτυρο

Υλικά

  • 140 γραμμ. βούτυρο
  • 170 γραμμ. μέλι
  • 1 αυγό, 1 κρόκος αυγού
  • 1 βανίλια
  • 260 γραμμ. φιστικοβούτυρο
  • 100 γραμμ. αλεύρι
  • 50 γραμμ. νιφάδες βρώμης
  • 100 γραμμ. φουντούκια
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση

Μπείτε στην κουζίνα και ανακαλύψτε την ψυχοθεραπευτική πλευρά της ζαχαροπλαστικής!Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με το μέλι μέχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν προσθέτουμε το αυγό, τον κρόκο και τη βανίλια. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μείγμα για 10 λεπτά στο ψυγείο. Κατόπιν παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη σε λαμαρίνα, αφήνοντας κενά μεταξύ τους. Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 10 λεπτά.

ΠΗΓΗ: health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM