Ποια τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό;

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας («JACC») υπάρχει πληθώρα από τρόφιμα τα οποία μπορούν να αποβούν μοιραία για την υγεία, προκαλώντας φλεγμονή στον οργανισμό μας.

Η φλεγμονή στο σώμα μας μπορεί να προκύψει από πολλούς παράγοντες, μέσα στους οποίους βρίσκονται και συγκεκριμένα τρόφιμα. Τα «φλεγμονώδη τρόφιμα» μπορούν να είναι υπεύθυνα για καρδιακές, αλλά και εγκεφαλικές παθήσεις.

Διώξτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας

Βάσει μιας νέας μελέτης, φαίνεται πως είχαν δίκιο οι γιατροί που τόνιζαν ότι πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας φυτικά προϊόντα και να αποφεύγουμε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα. Τα δεδομένα της μελέτης προήλθαν από τις Νοσηλευτικές Μελέτες Υγείας Ι και ΙΙ, αναλύοντας περισσότερα από 210.000 άτομα από το 1986. Συμπεριλήφθηκαν 32 χρόνια παρακολούθησης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακολουθώντας μια πιο φυτική δίαιτα, όπως η μεσογειακή διατροφή, μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις.

Ο δρ Τζουν Λι, ερευνητής στο τμήμα Διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «τα ευρήματα αφορούσαν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και συμπεριλήφθηκαν άνδρες και γυναίκες». «Το φλεγμονώδες δυναμικό συσχετίστηκε σημαντικά με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σύγκριση με το 20% του πληθυσμού της μελέτης που καταναλώνει την πιο αντιφλεγμονώδη δίαιτα», σημείωσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι το 20% του πληθυσμού της μελέτης που καταναλώνει φλεγμονώδη τρόφιμα είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξει καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις.

Ο δρ Λι επισήμανε ότι, ενώ τα ευρήματα ήταν σαφή, η περαιτέρω έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην επικύρωση της σχέσης μεταξύ ορισμένων τροφίμων και φλεγμονών.

Δείτε ποια τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM