Mπορούν δύο φίλοι να γίνουν ζευγάρι (τελικά);

 Χμμ -και ξεκινάω με τη συνέχεια του τίτλου του σημερινού μας case study- δύσκολα! Ειδικά αν είναι φίλοι -ακόμα χειρότερα, αν είναι πολύ καλοί φίλοι- χρόνια.Τα θέματα που ανακύπτουν 

Ένα: το γεγονός ότι έχουν μοιραστεί τ’ «απόκρυφά» τους, που δίνει επιπλέον πόντους εκμετάλλευσης π.χ. κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον έναν ή στον άλλον (σε αυτόν που δεν φταίει για την έκρυθμη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους, αν μιλάμε για μπαρουτοκαπνισμένη περίπτωση).

Δύο: διακινδυνεύεις, μετά το τέλος της σχέσης (δεν μπορούμε να ορκιζόμαστε για happy end γιατί δεν είμαστε θεοί ούτε καν μάντεις για να προβλέψουμε την κατάληξη ενός δεσμού), να μην επικοινωνήσετε ποτέ ξανά. Ούτε ως φίλοι. Κυρίως αν το «the end» γραφτεί εκρηκτικά! Κάτι που, προφανώς, δεν θέλει κανείς εκ των δύο.

Τρία: οι φίλοι είναι η δεύτερη οικογένειά σου. Δεν αντικαθίστανται με κανέναν. Δεν είναι απλώς για να βγεις να πιεις ένα κρασί ή για να χαζολογήσεις διότι δεν έχεις να κάνεις κάτι καλύτερο. Όπως μπορείς να κάνεις με δεκάδες άλλους «κοινούς θνητούς». Θα πέσεις στην παγίδα ν’ αλλάξεις τη φύση της σχέσης σας μ’ έναν άντρα/γυναίκα που, αποδεδειγμένα, είναι φίλος; Σχεδόν ανέφικτο.

Ο αντίλογος 

Υπάρχει -βέβαια- και ο αντίλογος. Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν: ο ένας ξέρει τα χούγια του άλλου. Δεν χρειάζεται να μπεις στο τριπάκι να «σκανάρεις» τον εγκέφαλό του, να μάθεις τον τρόπο που λειτουργεί για να προσαρμοστείς στα «θέλω» του/της (αν τον εντάξεις τουλάχιστον στην κατηγορία «κάτι παραπάνω από εραστής»). Ήδη γνωρίζεις τα πάντα γι’ αυτόν. Nice! Υπέροχα. Συμφωνώ γιατί πρόκειται για επίπονη-εγκεφαλικά-διαδικασία. Δύο: με τον/τη φίλη σου συνεννοείστε περίφημα. Δεν χρειάζεται καν να μιλάτε για να επικοινωνήσετε.

Έχετε κοινούς κώδικες χιούμορ, άρα δεν υπάρχει και λόγος να προσποιείστε πως ανταποκρίνεστε στο όποιο χιούμορ του όποιου υποψήφιου συντρόφου. Τρία: Ασφαλώς, για να είστε φίλοι, κυκλοφορείτε στα ίδια μέρη. Ξέρετε λοιπόν ήδη πολύ καλά πως έχετε πολλά κοινά και όσον αφορά στο βασικότατο θέμα ψυχαγωγία είτε αυτό είναι μουσική είτε ο,τιδήποτε άλλο. Δεν είναι ο ένας της Πάολας και ο άλλος λ.χ. της house ή της rock. Αν και, φυσικά, δεν αποκλείει το ένα το άλλο! Αυτονόητο.

Ρεζουμέ: My friend, ο χρόνος είναι χρήμα. Θα σου λέγαμε take the chance, ρίσκαρέ το. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να φιλτράρεις με κάθε βασανιστική λεπτομέρεια τα πάντα. Και, στο τέλος της ημέρας, αν ξεκαθαρίσετε από την αρχή πως, ό,τι κι αν γίνει μεταξύ σας, θα παραμείνετε φίλοι, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά!