Πώς προλαβαίνουμε μια ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους λοιμώξεων και προσβάλλει στην πλειονότητα γυναίκες. 

Τα συμπτώματα της εν λόγω λοίμωξης είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, ωστόσο διαφέρουν ανάλογα την ηλικία του ατόμου. Μια ουρολοίμωξη δημιουργεί έντονη συχνουρία, τσούξιμο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Παράλληλα, τα ούρα μπορεί να φαίνονται θολά, σκούρα ή αιματηρά ή ακόμη να έχουν μία δυσάρεστη μυρωδιά. Μάλιστα, η εμφάνιση πυρετού είναι επίσης ένα σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά με το ουροποιητικό μας σύστημα.

Τι είναι η ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης. Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα.

Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Η λοίμωξη στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, ενώ στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα. Τα βακτήρια μπορούν να «ταξιδέψουν» μέσω των ουρητήρων προς τα πάνω και να μολύνουν τα νεφρά. Η λοίμωξη του νεφρού ονομάζεται πυελονεφρίτιδα.

Αντιμετώπιση

Η πλειονότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που οφείλονται σε βακτήρια θεραπεύονται με τη χρήση αντιβιοτικών. Με μια καλλιέργεια ούρων και ένα αντιβιόγραμμα, ο γιατρός θα κρίνει ποιο αντιβιοτικό είναι κατάλληλο για τη θεραπεία σας.

Δείτε πώς μπορείτε να προλάβετε μια ουρολοίμωξη πριν σας «χτυπήσει την πόρτα» στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM