Σκύλοι και παιδιά: Τρόποι υγιούς συγκατοίκησης

Πώς οι σκύλοι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών; Ποιοι είναι οι τρόποι μιας υγιούς συγκατοίκησης;

Για πολλούς οι σκύλοι αποτελούν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Ωστόσο, αρκετές  φορές προκύπτουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης με έναν σκύλο. Κατά κύριο λόγο, τέτοιου είδους ζητήματα έρχονται στην επιφάνεια όταν δεν υπάρχει σωστή θέσπιση ορίων.

Ως αναπτυξιακός ψυχολόγος και ειδική στη συμπεριφορά των σκύλων, η Andrea V. Breen έχει πολλές απαντήσεις σχετικά με το πώς οι οικογένειες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα των σκύλων και των παιδιών. Πολλά από τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν αγκαλιάζοντας τις ακόλουθες έξι στρατηγικές.

  1. Επιβλέψτε ενεργά τα σκυλιά και τα παιδιά

Για την ασφάλεια και των δύο είναι σημαντικό να παρακολουθούνται στενά οι αλληλεπιδράσεις τους. Πόσο κοντά; Εξαρτάται τόσο από τα παιδιά σας όσο και από τον σκύλο σας.

Τα παιδιά σας έχουν τις απαραίτητες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες για να συμπεριφέρονται με σεβασμό με τον σκύλο ανά πάσα στιγμή; Ξέρουν πώς να αποφεύγουν να συμπεριφέρονται με τρόπους που κάνουν το σκυλί σας να αισθάνεται άβολα; Έχουν διδαχθεί πώς να καταλαβαίνουν πότε το σκυλί σας είναι αγχωμένο ή  ζητάει χώρο; Εάν οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι όχι, τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα ενεργό σχέδιο εποπτείας έως ότου τα παιδιά σας μάθουν αυτές τις δεξιότητες.

  1. Μάθετε πώς να διαβάζετε τη γλώσσα του σκύλου

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν το σώμα τους για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Το να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τι σας λέει ο σκύλος σας είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ασφάλειας των παιδιών. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι τα σκυλιά μας δεν μπαίνουν σε καταστάσεις που τους κάνουν άβολα ή φοβισμένα.

Για παράδειγμα, ξέρατε ότι μια ουρά που κουνιέται δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος; Υπάρχουν διαφορετικά σημάδια για να σηματοδοτήσουν τη χαρά, μια πρόσκληση για παιχνίδι, το ενδιαφέρον, το άγχος, ακόμη και μια απειλή επιθετικότητας. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά μέρη του σώματός τους για να δείξουν ότι αισθάνονται άβολα ή φοβούνται. Μπορεί να τους δείτε να γλείφουν τα χείλη τους, να γυρίζουν μακριά, να δείχνουν το λευκό των ματιών τους, να χασμουριούνται όταν δεν είναι κουρασμένα, να σφίγγουν το λαιμό τους, να τεντώνουν τα αυτιά τους ή να φουντώνουν το φρύδι τους. Εάν αγνοηθούν αυτές οι απόπειρες επικοινωνίας, τα σκυλιά ενδέχεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους σε γρύλισμα ή/και δάγκωμα.

Διαβάστε τους υπόλοιπους τρόπους υγιούς συγκατοίκησης στο juniornews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM