Γιώτα Χ. Διάκου: Μια συγγραφέας…πράκτορας αστραπή

Η Γιώτα Χ. Διάκου είναι δασκάλα και συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Πρόσφατα από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπειο η συγγραφέας Γιώτα Διάκου κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της και το πρώτο της σειράς «Η πράκτορας αστραπή λύνει μυστήρια στο ΠΙ και ΦΙ! 1. Μυστήρια στην τραμπολογειτονιά».

 

Η συγγραφέας μιλά και μας συστήνει τον βαθύτερο συγγραφικό εαυτό της.

Γράφω γιατί…  

Μέσα από τη συγγραφή παιδιών ιστοριών νιώθω να «εμπνέω», να δίνω «πνοή ζωής» στις πιο κρυφές παιδικές επιθυμίες, στα πιο φιλόδοξα όνειρα, στους πιο απίθανους κόσμους… Τα πάντα γίνονται εφικτά, γιατί μόνο τα παιδικά μάτια μπορούν να βλέπουν τη μαγεία που κρύβεται σε κάθε σπιθαμή της ζωής.

Διαβάζω γιατί…

Για μένα ένα βιβλίο μοιάζει σαν τον ωκεανό που όταν απλά τον κοιτάς, βλέπεις μοναχά το κύμα ν’ ανασαίνει. Μα σαν καταδυθείς μέσα του, ανακαλύπτεις ένα απέραντο κόσμο γεμάτο με απίθανα πλάσματα, μυθικούς θησαυρούς και μαγικούς προορισμούς.

Το πιο πρόσφατο δημοσιευμένο βιβλίο μου είναι…

Η Πράκτορας Αστραπή λύνει μυστήρια στο ΠΙ και ΦΙ: «1. Μυστήριο στην Τραμπολινογειτονιά»

Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί…

Κάποτε ναυάγησα σ’ ένα μυστηριώδες νησί γεμάτο με ιστορίες μυστηρίου.  Άρχισα αμέσως να καταβροχθίζω τη μία ιστορία μετά την άλλη, μέχρι που σκόνταψα σε ένα πολύ παράξενο μυστήριο: οι απολαυστικές ιστορίες μυστηρίου για μικρά παιδιά ήταν ελάχιστες! Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Έπρεπε να δράσω αμέσως! Οι μικροί μου φίλοι που τόσο λατρεύουν τα μυστήρια, χρειάζονταν επειγόντως μια πράκτορα, ένα παιδί σαν κι αυτά, για να τους μάθει πώς να λύνουν μυστήρια στο ΠΙ και ΦΙ. Γι αυτό και δημιούργησα την Πράκτορα Αστραπή!

Image removed.Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν…

Βιντεογραφούσαμε με τις δυο μικρές βοηθούς μου, το διαδραστικό θεατρικό εργαστήρι της Πράκτορα Αστραπής για το Nicosia Book e-Fest.  Στήσαμε το σκηνικό μας, απλώσαμε τα πρακτορικά μας εργαλεία, μασκαρευτήκαμε και ζωντανέψαμε το παραμύθι. Το γαύγισμα του Σπίθα αντηχούσε σε κάθε σκηνή και η Πράκτορας Αστραπή ήταν καταπληκτική καθώς  προκαλούσε του θεατές να συμμετέχουν μαζί της στην επίλυση του μυστηρίου! Μπορείτε να απολαύσετε το σχετικό βίντεο στο You tube ή και στο Face Book: Yiota H. Diakou

Το αγαπημένο μου μέρος για να γράφω είναι…

Η σοφίτα του σπιτιού μου. Ανάμεσα στην ξύλινη σκεπή, έχω στήσει τον δικό μου παραμυθένιο κόσμο με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για συγγραφική έμπνευση. Απ’ άκρη σ’ άκρη ξεχειλίζει με εκατοντάδες βιβλία, αγαπημένες φωτογραφίες, κάρτες με σοφά αποφθέγματα, μικρούς θησαυρούς και μοναδικές παιδικές ζωγραφιές και χειροτεχνίες.

Απαραίτητο εργαλείο γραφής / δημιουργικότητας…

Είναι η ισχυρή διαίσθηση, πασπαλισμένη με αστείρευτη φαντασία και άπλετο χαμόγελο.

Το άτομο που ήταν ο μεγαλύτερος καθηγητής γραφής ή έμπνευση είναι…

Καθημερινά τα τρία κορίτσια μου που καταφέρνουν διαρκώς να με εκπλήσσουν με τον πρωτότυπο, ανεπανάληπτο και δημιουργικό τρόπο σκέψης τους κυρίως καθώς παίζουν.  Όπως επίσης, έχω μάθει πολλά από τα εκατοντάδες παιδιά που είχα την ευλογημένη τύχη να είμαι δασκάλα τους.

Αυτήν τη στιγμή διαβάζετε…

Μιας και το έχουν οι μέρες, έτσι για να μπούμε σε γιορτινή ατμόσφαιρα, ξαναδιαβάζω: «Το Μυστήριο των Ξωτικών» του Τζερόνιμο Στίλτον, που μας θυμίζει την πραγματική αξία του χρόνου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Γιώτας Χ. Διάκου στο junionews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM