Πώς να διαχειριστείτε τα ψέματα του παιδιού σας

Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας, ξαφνικά αρχίζουν να λένε ψέματα, στην αρχή αθώα και ασήμαντα, ωστόσο, ανά περιπτώσεις αυτό μπορεί να πάρει έκταση. Τα ψέματα του παιδιού σας είναι απολύτως λογικό να σας αγχώσει και να σας κάνει να αναρωτηθείτε το γιατί το κάνει

«Τα ψέματα είναι μία ευκαιρία για να αναλογιστείτε γιατί το παιδί ένιωσε πως αυτή ήταν η μόνη του επιλογή», αναφέρει η Dr. Eastman. Και είναι απολύτως φυσικό. Από τη μία στιγμή στην άλλη, αρχίζετε να παρατηρείται ολοένα και περισσότερα ψέματα απ' το μικρό σας.

Ωστόσο, άπαξ και το αντιληφθείτε πρέπει να κάνετε ορισμένες κινήσεις για να καταλάβει το παιδί γιατί δεν πρέπει να λέει ψέματα. Μην ξεχνάμε εξάλλου, πως ένα παιδί που μαθαίνει να λέει ψέματα, μετατρέπεται σε ενήλικα που δεν ζει χωρίς αυτά. Εκτός αν παιδευτεί σωστά από μικρή ηλικία.

 

Ένα πολύ τυπικό ψέμα για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι το «Δεν το έκανα εγώ μαμά» όταν πρόκειται για μια ζημιά μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, ένα βάζο που έσπασε ή ο βαμμένος με μαρκαδόρο τοίχος. Εσείς, ήδη ξέρετε ποιος το έκανε, αλλά ο... ένοχος θα το αρνηθεί με περισσή σιγουριά.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παιδιά ψεύδονται, και ειδικά στην αρχή, δεν το καταλαβαίνουν ούτε εκείνα γιατί απλούστατα δεν κατανοούν από την αρχή τι ορίζεται ως ψέμα.

Πότε βέβαια είναι ανησυχητικό; Είναι φυσιολογικό; Γιατί το κάνει; Όλα αυτά και άλλα τόσα είναι εύλογα ερωτήματα για έναν γονιό.

Το ψέμα είναι ένδειξη υψηλής ευφυΐας;

Να σημειωθεί βέβαια, πως πολλοί είναι οι ειδικοί που αναφέρουν μάλιστα πως το ψέμα μπορεί ακόμη και να είναι ένα σημάδι υψηλής ευφυΐας. Τα παιδιά της νηπιακής και προσχολικής ηλικίας τείνουν να έχουν καλύτερη συμπεριφορά στις εκτελεστικές λειτουργίες –εκείνες οι ικανότητες που μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε τις παρορμήσεις και την εστίαση– και μερικές μελέτες δείχνουν ότι το πρόωρο ψέμα είναι ένας προγνωστικός δείκτης μελλοντικής επιτυχίας.

Για όλα τα παιδιά, είναι ένα σημαντικό στάδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου, καθώς τα νεαρά μυαλά:

  • μαθαίνουν να διαχωρίζουν το γεγονός από τη μυθοπλασία
  • να αναπτύσσουν την αυτονομία και την υπευθυνότητα
  • να καταλαβαίνουν γιατί η ειλικρίνεια είναι σημαντική

Διαβάστε πότε και γιατί ξεκινούν τα παιδιά να λένε ψέματα, και φυσικά, πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε στο juniornews.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM