Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να σέβεται

Οι τρόποι για να μάθουμε στο παιδί μας να σέβεται ξεκινάνε πρώτα από το καλό παράδειγμα που δίνουμε εμείς ως γονείς.

Ένα παιδί αφομοιώνει πολύ καλύτερα στοιχεία συμπεριφοράς, όταν τα βλέπει να αναπαράγονται στο οικογενειακό του περιβάλλον. Για να μάθει το παιδί σας να σέβεται, δεν αρκεί προσπάθεια μόνο από το ίδιο, αλλά και από εσάς.

Δείτε παρακάτω μερικούς μη συμβατικούς τρόπους για να διδάξετε στα παιδιά ότι ο σεβασμός είναι απαραίτητος.

Μείνετε ήρεμοι και μην υπερβαίνετε τα όρια όταν σκέφτεστε ότι το παιδί σας είναι ασεβές 

Δείτε ένα παράδειγμα. Τις προάλλες, μια φίλη μου είπε ότι η κόρη της έτρωγε μπισκότα και ήθελε να μπει στο υπνοδωμάτιό της. Της είπε πολλές φορές να μην το κάνει με τα μπισκότα στο χέρι και ενώ βρισκόταν στην πόρτα του υπνοδωματίου, όμως η μικρή την αγνόησε.

Τότε η φίλη μου άρχισε να φωνάζει «Δεν άκουσες ότι σου ζήτησα να μην μπεις με τα μπισκότα μέσα στο υπνοδωμάτιό μου;

Ποιο είναι λοιπόν το μάθημα; Ότι φωνάζοντας, απλά φωνάζοντας αυτό λειτουργεί με τα παιδιά που δεν ακούνε; Λάθος.

Η μικρή δεν την άκουσε γιατί δεν μπορούσε να την ακούσει. Η φίλη μου δεν βρισκόταν μπροστά της για να εξασφαλίσει τη βλεμματική επαφή και ότι πραγματικά έδινε προσοχή σε αυτά που η φίλη μου της έλεγε. Αντ’ αυτού, απλά φώναζε καθισμένη στο γραφείο της, ενώ η μικρή απολάμβανε τη γεύση των νόστιμων μπισκότων. Αυτό την είχε απορροφήσει, άλλωστε.

Ωστόσο, η φίλη μου θεώρησε ότι απλά αγνόησε όλα όσα είπε και σκόπιμα δεν σεβάστηκε το αίτημά της. Θύμωσε, άφησε να την καταλάβουν αρνητικά συναισθήματα και έγινε ασεβής προς τη μικρή. Της έδειξε ότι νοιαζόταν μόνο για τις δικές της ανάγκες. Της έδειξε ότι όταν κάποιος είναι απογοητευμένος, μπορεί να γίνει αγενής και ασεβής. Και αυτό ήταν σίγουρα λάθος μήνυμα.

Βεβαίως, υπάρχουν συχνά καταστάσεις που τα ασεβή παιδιά κάνουν πραγματικά εξωφρενικά πράγματα. Αυτό, όμως, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν πολλά σε αυτήν την ηλικία ή χάνουν προσωρινά τον δρόμο. Εκεί μπαίνουμε εμείς, οι γονείς για να τους διδάξουμε. Αλλά πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά να σέβονται χρησιμοποιώντας έναν ασεβή τρόπο;

Για να διδάξουμε τον σεβασμό, πρώτα, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να διατηρούμε τον έλεγχο. Προσδιορίστε εάν η συμπεριφορά του παιδιού σας αντιστοιχεί σε πραγματική κατάσταση «ασέβειας», παρανόησης ή απλώς και μόνο επειδή το παιδί δεν έχει μάθει την κατάλληλη απάντηση ή ενέργεια σε μια τέτοια κατάσταση.

Προσδιορίστε την αιτία ασέβειας 

Όταν πραγματικά δεν σεβόμαστε, πρέπει να προσέξουμε την περίσταση αντί να λέμε στο παιδί: «Είσαι ασεβής!»

Ρωτήστε το παιδί σας γιατί συμπεριφέρεται έτσι.

Σίγουρα όλοι οι γονείς παγώνουν όταν ακούνε πρώτη φορά τα παιδιά τους να λένε «Είσαι κακή μαμά» ή «Είσαι κακός μπαμπάς».

Για τους περισσότερους γονείς, αυτό είναι μεγάλη ασέβεια. Και δικαιολογημένα, πολλοί από αυτούς αναστατώνονται, θυμώνουν και πληγώνονται. Κάποιοι εξαιτίας αυτών των συναισθημάτων θα απαντούσαν, «Πώς τολμάς! Δεν επιτρέπεται να μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο. Είμαι η μητέρα / πατέρας σου! ”

Μήπως, όμως, πρέπει να αναρωτηθούν ποια είναι η πρόθεση του παιδιού όταν το λέει κάτι τέτοιο;

Μία τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι ένδειξη θυμού. Κάποιος, και συνήθως εσείς, το έχετε πληγώσει και από ένστικτο, θέλει να σας πληγώσει και εκείνο.

Συνήθως δεν είναι κακόβουλο επειδή τα παιδιά (και οι ενήλικες) δεν μπορούν να σκέφτονται ευθεία όταν είναι θυμωμένα. Θέλουν απλώς αντανακλαστικά να αντισταθούν για να προστατευθούν και σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιούν επίπονα λόγια για να το κάνουν.

Εκείνη τη στιγμή ρωτήστε το «Γιατί το είπες αυτό; Ήταν επειδή ήσουν θυμωμένος; Επειδή δεν σε άφησα να κάνεις εκείνο ή το άλλο;». Θα διαπιστώσετε μιλώντας ότι η οργή του παιδιού θα αρχίσει να διαλύεται. Και σε εκείνο το σημείο εξηγήστε του ότι το να πληγώνεις άλλους με αυτόν τον τρόπο σε τίποτα δεν θα βοηθήσει στη μείωση του θυμού ή στην επίλυση του προβλήματος.

Επίσης μιλώντας θα μάθει να περιγράφει με λέξεις την κατάστασή του, όπως επίσης και εργαλεία για την επίλυση προβλημάτων.

Άλλωστε, διαφωνία μπορεί να υπάρξει χωρίς ασέβεια.

Δείτε τους υπόλοιπους τρόπους διδασκαλίας του σεβασμού στο juniornews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM