Όταν το bullying φτάνει πέρα από την παιδική ηλικία

Αν και το bullying συναντάται ως επί το πλείστον κατά την παιδική ηλικία, δεν εκδηλώνεται μόνο σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Το bullying ή αλλιώς εκφοβισμός είναι η συνεχής σωματική και ψυχική κακοποίηση σε ένα άλλο άτομο και δεν ασκείται αποκλειστικά κατά την παιδική ηλικία.

Υπάρχει η άποψη ότι ο εκφοβισμός υπάρχει μόνο μεταξύ παιδιών στο σχολείο. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και στην εργασία. Οι ενήλικοι εκφοβιστές είναι άνδρες κατά 60%.

Το bullying στις μέρες μας

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι επιθετικότητας: Η εκ προ μελέτης επιθετικότητα και η αντιδραστική επιθετικότητα.

  • Η εκ προ μελέτης επιθετικότητα διακρίνεται από οργάνωση και επιθυμία.
  • Η αντιδραστική επιθετικότητα ορίζεται ως παρορμητική. Είναι η αντίδραση σε μια απειλή και συνήθως σχετίζεται με έντονο συναίσθημα, ειδικά άγχος και θυμό.

Σε αντίθεση με το στερεότυπο που καθιστά τον νταή κοινωνικά αποκλεισμένο, οι bullies που δεν υπήρξαν ποτέ θύματα εκφοβισμού έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και τείνουν να είναι κοινωνικά κυρίαρχοι.

Από την άλλη, εκείνοι που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού τείνουν να είναι πιο επιθετικοί από όσους δεν είχαν τέτοιες αρνητικές εμπειρίες, είναι λιγότερο δημοφιλείς και συχνά προέρχονται από οικογένειες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Οι κρυφές περιπτώσεις

Τα αγόρια κάνουν bullying συχνότερα από τα κορίτσια, ειδικά στην περίοδο του γυμνασίου και έπειτα. Είναι πιθανό να ασκήσουν σωματική ή λεκτική κακοποίηση.

Μελέτες δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί υποτιμούν συχνά τις περιπτώσεις εκφοβισμού στο σχολείο τους, αντιλαμβανόμενοι μόνο το 4% των περιστατικών που συμβαίνουν. Επιπλέον, τα θύματα bullying σπάνια αποκαλύπτουν την κατάστασή τους. Οι γονείς γνωρίζουν ότι το παιδί τους υφίσταται εκφοβισμό στις μισές μόνο περιπτώσεις.

Τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό μπορεί να παρουσιάσουν χρόνια, συστηματική φλεγμονή που συνεχίζεται έως την ενηλικίωση, ενώ οι εκφοβιστές μπορεί στην πραγματικότητα να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία από την αύξηση της κοινωνικής τους κατάστασης μέσω του εκφοβισμού, σύμφωνα με ερευνητές της Duke Medicine. Οι συνέπειες του bullying φαίνεται να επηρεάζουν μόνο τα θύματα.

Διαβάστε περισσότερα στο juniornews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM