Άσχημες συμπεριφορές των παιδιών και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Οι άσχημες συμπεριφορές δεν έχουν ηλικία, αλλά πολλές φορές τις συναντάμε σε μικρά παιδιά, τα οποία, λόγω του ότι είναι αυθόρμητα, δεν σκέφτονται πριν πράξουν.

Αν και δεν κρούουν απαραίτητα τον κώδωνα του κινδύνου, ως γονείς επιβάλλεται να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους άσχημες συμπεριφορές, προκειμένου να θέσετε τα αυτονόητα όρια.

Ποιες είναι αυτές οι άσχημες συμπεριφορές;

Σας διακόπτει όταν μιλάτε

  • Γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσετε: Το παιδί σας μπορεί να είναι απίστευτα ενθουσιασμένο για να σας πει κάτι ή να υποβάλει μια ερώτηση. Όμως το να του επιτρέψετε να παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας δεν του διδάσκει πώς να είναι διακριτικό με τους άλλους ή να ασχολείται με κάτι όταν είστε απασχολημένη. Ως αποτέλεσμα, θα πιστεύει ότι δικαιούται την προσοχή άλλων ανθρώπων και δεν θα είναι σε θέση να ανεχθεί την απογοήτευση.
  • Πώς να το σταματήσετε: Την επόμενη φορά που πρόκειται να πραγματοποιήσετε ένα τηλεφώνημα ή να επισκεφθείτε έναν φίλο, πείτε στο παιδί σας ότι πρέπει να είναι ήσυχο και να μην σας διακόψει. Στη συνέχεια, βάλτε του μια δραστηριότητα ή αφήστε το να παίξει με ένα παιχνίδι πιο μακριά από εσάς. Εάν σας τραβά το χέρι ενώ μιλάτε, δείξτε μια καρέκλα και πείτε του να καθίσει ήσυχα μέχρι να τελειώσετε. Στη συνέχεια, ενημερώστε το ότι δεν θα πάρει αυτό που ζητά όταν σας διακόπτει.

Παίζοντας πάρα πολύ επιθετικά

  • Γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσετε: Γνωρίζετε ότι πρέπει να παρέμβετε όταν το παιδί σας χτυπήσει έναν συμπαίκτη του, αλλά δεν πρέπει να αγνοήσετε τις πιο λεπτές επιθετικές πράξεις, όπως να σπρώξει τον αδερφό του ή να τσιμπήσει έναν φίλο. Εάν δεν σταματήσετε αυτή την απότομη συμπεριφορά μπορεί να γίνει εδραιωμένη συνήθεια έως την ηλικία των 8 ετών. Επιπλέον, το παιδί θα πάρει το λανθασμένο μήνυμα ότι το να πονά τους άλλους είναι αποδεκτό.
  • Πώς να το σταματήσετε: Αντιμετωπίστε την επιθετική συμπεριφορά επί τόπου. Τραβήξτε το παιδί σας στην άκρη και πείτε του: «Αυτό έβλαψε τον (όνομα του φίλου του). Πώς θα ένιωθες αν το έκανε αυτό σε σένα;» Ενημερώστε το ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ενέργεια που βλάπτει άλλο άτομο. Ενώ, πριν από το επόμενο παιχνίδι, υπενθυμίστε του ότι δεν πρέπει να παίζει τόσο επιθετικά και βοηθήστε το να εξασκηθεί σε αυτό που μπορεί να πει αν θυμώσει.  Εάν το ξανακάνει, τερματίστε το ραντεβού με το παιχνίδι.

Διαβάστε περισσότερα στο juniornews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM