Πώς αντιμετωπίζουμε το «όχι» των παιδιών

Πολλές φορές οι μικροί μας φίλοι συμπεριφέρονται αντιδραστικά. Έτσι, οι γονείς γίνονται δέκτες πολλών «όχι» των παιδιών τους. Πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν;

Το «όχι» των παιδιών είναι απολύτως φυσιολογικό και μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι για το ότι το παιδί σας ξέρει να βάζει τα όριά του.

Ωστόσο, πολλές φορές το «όχι» που λένε τα παιδιά γίνεται κυρίως από αντιδραστικότητα.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Κάντε το μικρό παιδί σας υπεύθυνο

Δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Δώστε στο παιδί σας δύο επιλογές – και μόνο δύο επιλογές, ώστε να μην κατακλύζεται – και τις δύο με τις οποίες είστε εσείς εντάξει. Για παράδειγμα: “Θέλεις αυγά ή πλιγούρι βρόμης για πρωινό;” ή “Θα ήθελες να βουρτσίζεις τα δόντια σου ή να φορέσεις τις πιτζάμες σου πρώτα;” Αυτή η στρατηγική μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα «όχι» από το ξεκίνημα.

Μην αντιδράτε αμέσως

Είναι δύσκολο να μην χάνετε την ψυχραιμία σας όταν το παιδί σας ζητά ένα κράκερ, το παίρνει και μετά ξαφνικά το ρίχνει στο πάτωμα και έχει ένα επικό ξέσπασμα για το ότι βρίσκεται τώρα στο πάτωμα. Αλλά θα ρίξετε λάδι στη φωτιά μόνο φωνάζοντας ή ζητώντας μια λογική εξήγηση γι’ αυτήν την παράλογη ενέργεια. Αντίθετα, αναγνωρίστε ότι δεν θέλει το κράκερ και αφήστε το μόνο. Μην προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε μαζί του ή μην το κάνετε να σταματήσει το ξέσπασμα. Απλά κάντε μια  παύση. Ίσως να διαπιστώσετε, λίγα λεπτά αργότερα, ότι ο πόλεμος με τα κράκερ θα τελειώσει. Αυτή η απλή μικρή παύση μπορεί να ηρεμήσει την κατάσταση. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια άλλη δραστηριότητα και να αφήσετε πίσω το τραύμα του κράκερ.

Διαβάστε τους υπόλοιπους τρόπους αντιμετώπισης του «όχι» των παιδιών στο juniornews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM