Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί σου για την εφηβεία

«Μεγαλώνουν τα παιδάκια, μεγαλώνουν τα βασανάκια», έλεγαν οι (προ)γιαγιάδες μας. Ή κάπως έτσι. Και είναι γεγονός: Η εφηβεία, στην οποία τα πιτσιρίκια μπαίνουν επί της ουσίας με το που τελειώνουν το Δημοτικό, γύρω στα 12-13, είναι η πιο δύσκολη ηλικία. Η πιο ευαίσθητη και η πιο επικίνδυνη. Γιατί τότε διαμορφώνουν τις προσωπικότητές τους.

Τ' αγοράκια βλέπουν τα πρώτα μουστακάκια, τα κορίτσια το στήθος τους ν' αυξάνεται. Κάποια μάλιστα ήδη απ' τα 10μισι χρόνια τους έχουν μπει σε φάση περιόδου. Τα πράγματα στο σχολείο αντιλαμβάνονται πως αλλάζουν τελείως.

Σε αυτό, λοιπόν, το στάδιο της ζωής τους, οι γονείς επιβάλλεται να λειτουργούν πιο ορθολογιστικά από ποτέ. Να τους μιλάνε για τα πάντα όλα, προετοιμάζοντάς τα για το στάδιο-καταλύτη σε όλη τους τη ζωή.

  • Μιλήστε στα παιδιά σας για ναρκωτικά, φάρμακα, AIDS... 

Τα ντοκιμαντέρ, επειδή τα πιτσιρίκια, ως επί τω πλείστον, δεν έχουν ροπή στη... μελέτη, αλλά στο παιχνίδι, θα σας βγάλουν απ' την δύσκολη θέση. Οι μάστιγες του πλανήτη, απ' τον καρκίνο μέχρι τα ναρκωτικά -προκειμένου να τ' αποφύγουν στο μέλλον- και ο,τιδήποτε σημαντικό θα το «ρουφήξουν» σαν σφουγγάρι διαμέσου οπτικοακουστικού υλικού.

  • Συζητήστε για την περίοδο και για τις ορμές 

Στην εφηβεία, τα κορίτσια σας θα δουν τις πρώτες σταγόνες αίματος στο σώμα τους και αν δεν τους εξηγήσετε πως αυτό είναι θεμιτό, πως γίνονται γυναίκες και τι ακριβώς σημαίνει, θα τα βρείτε μπαστούνια στην πορεία. Να τα προειδοποιήσετε κιόλας τα γλυκά σας ότι η περίοδος μπορεί να σημαίνει και πόνος και εμετό και πυρετό, ούτως ώστε να μην ανησυχήσουν αν ανήκουν σε τέτοιες «επώδυνες» κατηγορίες.

Όπως π.χ. η Monica Bellucci, που έκανε πάρτι στα 51 της, όταν της σταμάτησε η περίοδος. Κι αυτό, μολονότι γνώριζε πόσο σημαντική είναι για την προστασία του οργανισμού απέναντι σε κάθε μορφή ασθένειας. Αυτό ακριβώς να εξηγήσετε στα κορίτσια σας και πως χωρίς αυτήν, παιδάκι, όταν το θελήσουν, δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν. Επίσης, να τους τονίσετε πως εφεξής, θα έχουν σεξουαλικές ορμές και αν δεν τους έχετε μάθει τι σημαίνει, να ξέρουν πως τα παιδιά δεν τα φέρνει ο... πελαργός.

Για τις σεξουαλικές ορμές, όπως και για τη στύση ή τις ρεύσεις, πρέπει να μιλήσετε στα αγοράκια σας επίσης, αν έχετε.  Και τα δύο φύλα, χρειάζεται να ξέρουν πως εφεξής και η συμπεριφορά τους απέναντι στο άλλο φύλο αλλάζει. Οι παρανοήσεις σε τέτοιες ηλικίες αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι συνήθεις. Αν και σε αυτήν την περίπτωση, τους δείξετε κάποιο ντοκιμαντέρ, θ' αντιληφθούν πιο εύκολα περί τίνος πρόκειται.

  • Ο τόνος της φωνής μετράει 

Το να μιλήσετε στα παιδιά σας σε ήρεμο, γλυκό, απαλό τέμπο δείχνει αυτοπεποίθηση. Ότι ξέρετε ακριβώς για τα ενημερώνετε. Αν νιώσετε αμηχανία, θα το καταλάβουν. Αν τους μιλάτε σε έντονο τόνο, πάλι δεν πρόκειται να πειστούν πως ξέρετε τι τους λέτε. Οπότε, με αργή και σταθερή φωνή, αρχίστε να τους λύνετε όλες τους τις απορίες. Και βέβαια, να είστε προετοιμασμένοι ν' ακούσετε τα πάντα όλα! Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, δεν λένε;

TIP

Αν δεν ξέρετε πώς θα μιλήσετε στα παιδιά σας για θέματα που θ' αρχίσουν -έτσι κι αλλιώς- να τα «καίνε» στη διάρκεια της εφηβείας τους, ενημερωθείτε είτε μιλώντας τετ α τετ με ειδικό, είτε διαβάζοντας σχετικά manuals. Ούτως ή άλλως, μη βιαστείτε να τα βάλετε στη νέα τους ζωή. Θα σας το ζητήσουν από μόνα τους. Είναι βέβαιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM