Κοροναϊός: Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον ιό και τι πρέπει να εξηγήσεις

Έχοντας φτάσει πλέον σε ένα σημείο που ο κοροναϊός είναι κεντρικό θέμα σε συζήσεις μικρών και μεγάλων και με τα κρούσματα ν’ αυξάνονται μέρα με την μέρα, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε πως θα μπορούσαμε να καθοδηγήσουμε σωστά τα παιδιά μας για να κατανοήσουν και να καταπολεμήσουν και αυτά με την σειρά τους την εξάπλωση του ιού, αλλά και γιατί πρέπει να κάνουμε πράξη το #ΜένουμεΣπίτι.

Πως θα αποφύγουμε τον πανικό και πως θα καταφέρουμε να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε σωστά στα παιδιά μας την κατάσταση με τον κοροναϊο;

Πλέον, είμαστε αρκετά ενημερωμένοι και οι ίδιοι για την κατάσταση του ιού και χωρίς να παίρνουμε ως δεδομένο ότι τα παιδιά μας έχουν πλήρη άγνοια για την κατάσταση των πραγμάτων - με το κλείσιμο των σχολείων και τον κατ’ οίκον περιορισμό τους - αντιμετωπίζουμε  την κατάσταση με ψυχραιμία και μεταφέρουμε μόνο έγκυρες πληροφορίες.

  1. Προσδιορίζεις σε ποιο επίπεδο βρίσκετε η ήδη υπάρχουσα ενημέρωση του παιδιού κάνοντας απλές ερωτήσεις και το ρωτάς για την άποψη του με βάση τις απαντήσεις.
  2. Ενημέρωσε το παιδί με βάσιμες και έγκυρες πληροφορίες χωρίς να το υπέρ-πληροφορείς. Φρόντισε να καλύψεις κάθε ανησυχία ή ερώτηση που έχει και να μην αγνοείς επιλεκτικά θέματα. Η άγνοια στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι σύμμαχος μας.
  3. Ξεκαθάρισε ότι είναι φυσιολογικό να έχει απορίες και φόβους πάνω στο θέμα και ότι είναι κάτι που μας απασχολεί όλους.
  4. Προσπάθησε να μην μεταφέρεις δικές σου φοβίες και άγχη, εξηγώντας το θέμα στο παιδί. Αν πιστεύεις ότι δεν είσαι έτοιμος η αρκετά πληροφορημένος κάλο θα ήταν να αναβάλλεις την συζήτηση και να πάρεις την αντίστοιχη πληροφόρηση.
  5. Δείξε στο παιδί σου τις σωστές ενέργειες για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του ιού καθώς και το πόσο σημαντική είναι η απομόνωση μας στο σπίτι και γιατί.
  6. Εξήγησε του τον ρόλο που παίζουν οι νεαρές ηλικίες στη μετάδοση του ιού χωρίς να το πανικοβάλλεις. Δώσε έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να πλένει συχνά και σωστά τα χεριά του.
  7. Διατήρησε ένα καθημερινό πρόγραμμα. Το να έχει μια καθημερινή ρουτίνα θα βοηθήσει στην ποιο ήπια μετάβαση του παιδιού κατά την διάρκεια αυτών των ήμερων.
  8. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το να αντιμετωπίσεις το παιδί με απάθεια είναι τρομερό λάθος. Τείνουμε να έχουμε την άποψη ότι τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν ή να αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις. Βλέπουμε όμως ότι τις περισσότερες φόρες τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολύ ποιο ώριμα και υπεύθυνα καταστάστασεις κινδύνου.

Πηγή: iatronet.gr 

__________________________________________________________________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

#ΜένουμεΣπίτι: Ξεναγηθείτε μέσω διαδικτύου σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού

#ΜένουμεΣπίτι και φτιάχνουμε νόστιμα μπισκότα με φυστικοβούτυρο και κομμάτια σοκολάτας

#ΜένουμεΣπίτι: Άσκηση και κορονοϊός- Γυμναστείτε με ασφάλεια στο σπίτι

__________________________________________________________________________

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM