OCD: Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια κοινή και χρόνια διαταραχή

Η ερμηνεύτρια Demy παραχώρησε χθες συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, όπου και αποκάλυψε πως από μικρή ηλικία πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή αλλιώς –όπως λέγεται στα αγγλικά– Οbsessive Compulsive Disorder (OCD), περιγράφοντας πως έχει εμμονή να τακτοποιεί κάποια πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο, «για να μην της συμβεί κάτι κακό», σημειώνοντας μάλιστα πως την «πιάνει για κάποιον λόγο κυρίως τα βράδια».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) μεταξύ των 20 αιτιών που προκαλούν αναπηρία παγκοσμίως σε ανθρώπους ηλικίας 15-44 ετών. Είναι η τέταρτη πιο συχνή ψυχική νόσος, μετά τις φοβίες, την κατάχρηση ουσιών και τη μείζονα κατάθλιψη.

Τι είναι όμως αυτή η διαταραχή;

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (Obsessive Compulsive Disorder - OCD) είναι μια κοινή και χρόνια διαταραχή, στην οποία ένα άτομο έχει ανεξέλεγκτες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις (ιδεοληψίες) και συμπεριφορές (ψυχαναγκασμούς) που το κάνουν να έχει την ανάγκη να τις επαναλαμβάνει ξανά και ξανά. Αυτές οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί είναι που δίνουν στη συγκεκριμένη ψυχική πάθηση και την ονομασία ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να έχουν εμμονές, καταναγκασμούς ή και τα δύο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής τους, όπως είναι η εργασία, το σχολείο και οι προσωπικές τους σχέσεις. Οι εμμονές είναι επαναλαμβανόμενες σκέψεις, ορμές ή νοητικές εικόνες που προκαλούν άγχος στο άτομο.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Φόβο μόλυνσης ή φόβο για μικρόβια.
  • Ανεπιθύμητες, απαγορευμένες ή ταμπού σκέψεις, που αφορούν το φύλο, τη θρησκεία και τη σωματική ακεραιότητα.
  • Επιθετικές σκέψεις απέναντι στους άλλους ή τον εαυτό.
  • Ανάγκη διατήρησης των αντικειμένων σε συμμετρική ή «τέλεια» διάταξη.
  • Έλεγχο, επανειλημμένως, κάποιων πραγμάτων, όπως αν μια πόρτα είναι κλειδωμένη ή αν ο φούρνος/θερμοσίφωνας είναι εκτός λειτουργίας.

Με πληροφορίες από το health4u.gr, therapia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM