Γιατί ο κορονοϊός είναι θανατηφόρος - Το βίντεο των «New York Times»

Πώς ο κορονοϊός επιτίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό

- Το βίντεο των «New York Times»

Ένα βίντεο των «New York Times» απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο ο κορονοϊός επιτίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και τρισδιάστατων απεικονίσεων εξηγούνται οι επιπλοκές του ιού. Συγκεκριμένα, το βίντεο μας βοηθά να κατανοήσουμε για ποιον λόγο και σε ποιες περιπτώσεις ο ιός είναι θανατηφόρος.

«Παρακολουθείτε μια εικονική αναπαράσταση του οργανισμού ενός ασθενή με κορονοϊό στο νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον της Ουάσινγκτον D.C.

Ο ασθενής είναι ένας γενικά υγιής 59χρονος άνδρας με υψηλή πίεση. Λίγες μέρες πριν από τη δημιουργία αυτής της εικόνας ήταν συμπτωματικός, αλλά τώρα τα σημεία με το πράσινο δείχνουν τα μέρη των πνευμόνων που υπέστησαν ζημιά λόγω της μόλυνσης.

Πολλοί περνούν τον κορονοϊό ελαφρά, άλλοι όμως πεθαίνουν. Το βίντεο αυτό έχει να κάνει με τη δεύτερη περίπτωση, που ο ιός σκοτώνει.

Ας ξεκινήσουμε από την Κίνα. Υπήρχαν 191 καταγεγραμμένοι ασθενείς με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γουχάν. Οι 54 πέθαναν, από αυτούς οι 50 υπέφεραν από οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, το οποίο εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στα όργανα. Το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο δεν προκαλείται μόνο από τον κορονοϊό. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα από αιτίες. Σε άτομα με HIV ή αν κάποιος έχει εμπλακεί σε τροχαίο και έχει πολλαπλά τραύματα. Επίσης οτιδήποτε τοξικό εισπνέουμε μπορεί να προκαλέσει οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Η χλωρίνη που έχουμε σπίτι, αέρια που χρησιμοποιούνται στους πολέμους, το αέριο μουστάρδας, το φωσγένιο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τι συμβαίνει σε όσους έχουν ARDS

Όταν εισπνέουμε το οξυγόνο, κατεβαίνει από τον λάρυγγα στους πνεύμονες, συγκεκριμένα οι μικροί θύλακες αέρα στις άκρες των πνευμόνων είναι το κλειδί για την ανταλλαγή του αέρα στον οργανισμό.

Γιατί ο κορονοϊός είναι θανατηφόρος για κάποιους

Γι' αυτό λοιπόν η φύση έχει δημιουργήσει αυτό το πολύ λεπτό φράγμα, ώστε το οξυγόνο να περνά μέσα από ελάχιστο κολλαγόνο, δηλαδή το κύτταρο που οδηγεί στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όταν φτάσει τα ερυθρά, τότε επιστρέφει στην καρδιά και από εκεί στον υπόλοιπο οργανισμό. Αυτό είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί ο κορονοϊός είναι θανατηφόρος για κάποιους ανθρώπους.

Ολόκληρο το τοίχωμα των θυλάκων καταστρέφεται από τον ιό. Φανταστείτε το σαν ένα παχύ στρώμα μπογιάς στους τοίχους ενός δωματίου ή ένα παχύ στρώμα μούχλας σε ένα δωμάτιο. Κάπως έτσι μοιάζει.

Καθώς αυτό το τοίχωμα γίνεται όλο και πιο παχύ, το οξυγόνο δεν μπορεί να περάσει πια στο αίμα και έτσι τα όργανα αρχίζουν να ασφυκτιούν.

"Θα το περάσω βαριά ή ελαφρά;"

Αν λοιπόν κάποιος αρρωστήσει, θα αναρωτηθεί: ’’Θα το περάσω βαριά ή ελαφρά;’’. Μια καλή ένδειξη είναι το αν κάποιος έχει σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή και για πόσο καιρό. Αυτό δείχνει ότι ο ιός έχει προχωρήσει πιο χαμηλά στους πνεύμονες.

Μια μικρή μελέτη σε νοσηλευόμενους ασθενείς στην Κίνα έδειξε ότι 0-2 μέρες μετά την ανάπτυξη συμπτωμάτων οι ακτινογραφίες θώρακος δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό για πάνω από τους μισούς ασθενείς. Ας έχουμε υπόψη ότι αυτοί οι ασθενείς ήταν αρχικά άρρωστοι για να μπουν στο νοσοκομείο. Αλλά μέσα σε 3-6 μέρες αυτό άλλαξε και το 91% άρχισε να έχει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Από τις 7-10 μέρες το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο δείχνει να αναπτύσσεται και μόλις γίνει αυτό, οι ασθενείς χειροτερεύουν σχετικά ταχύτερα.

Πολλοί έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα, αλλά όσο περισσότερο επηρεάσει τους πνεύμονες, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο των σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων.

Στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι να καταλάβει ο κόσμος τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε και γιατί η τήρηση των αποστάσεων είναι τόσο σημαντική. Πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται από κοινού αντιμετώπιση».

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: