Πόσο επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες την υγεία μας;

Όσο οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο εμείς πρέπει να αναγνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους το σώμα μας προσαρμόζεται στις αλλαγές.

Τα γυμνά κλαδιά και τα διάσπαρτα στο έδαφος πορτοκαλιά φύλλα κάνουν τις αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον προφανείς, αλλά η φυσική μας ανταπόκριση στη διαδοχή των εποχών είναι συχνά πολύ πιο λεπτή.

Μπορεί λοιπόν οι εποχές να έρχονται και να φεύγουν, ωστόσο αφήνουν στο σώμα μας κατάλοιπα.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:Ξηρό δέρμα

Η πιο κοινή απόκριση στην επιστροφή του φθινοπώρου είναι το ξηρότερο δέρμα. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στη μείωση της θερμοκρασίας και την υγρασία, οι οποίες αναγκάζουν το δέρμα μας να εργάζεται σκληρότερα για να διατηρήσει την ενυδάτωσή του. Γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμόζουμε βάλσαμο στα χείλη και να χρησιμοποιούμε ισχυρότερες ενυδατικές κρέμες. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το δέρμα χρειάζεται σταθερές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε εποχιακή αλλαγή περνάει ένα «σοκ», καθώς διαταράσσεται η τυπική του ισορροπία.

Αργός μεταβολισμός

Μια άλλη συνέπεια των εποχιακών αλλαγών είναι το αυξημένο βάρος. Όπως πολλά άλλα θηλαστικά, έτσι και οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι αποθηκεύουν λίπος κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε επιστημονικό επίπεδο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εποχιακής αλλαγής μεταξύ τέλους καλοκαιριού και αρχής φθινοπώρου το ανθρώπινο σώμα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό αναγκάζει το συκώτι μας να αυξάνει την παραγωγή λίπους, έτσι ώστε να μπορούμε να το αποθηκεύουμε στους ιστούς μας και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τον κρύο χειμώνα. Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της συσσώρευσης λίπους είναι μέσω της διατροφής και της άσκησης. Η αερόβια άσκηση, όπως το χειμερινό κολύμπι και το τρέξιμο, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην τόνωση του μεταβολισμού και την καύση θερμίδων.

Διαβάστε την συνέχεια στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM