Food tips: Πώς θα αποφύγεις την υπερφαγία

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με μια καλή και υγιεινή διατροφή, λόγω υποχρεώσεων. Έτσι, πολλές φορές η υπερφαγία τους "χτυπάει" την πόρτα, αφού συχνά ακανόνιστα γεύματα, που δεν έχουν καμία απολύτως θρεπτική αξία.

Παρακάτω, λοιπόν, σου παραθέτουμε μερικά tips:

  • Μη μένετε νηστικοί για ώρες

Όταν έχετε μείνει νηστικοί για πολλές ώρες, είναι πιο πιθανό να αναζητήσετε κάτι παχυντικό όταν τελικά θα κάτσετε να φάτε. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι άνθρωποι είναι πολύ πεινασμένοι, έχουν αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και ζάχαρη, αφού αυτές οι τροφές ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Ωστόσο, το σάκχαρο στο αίμα σας θα ανέβει απότομα και το ίδιο απότομα θα πέσει μετά από λίγο, αφήνοντάς σας και πάλι πεινασμένοι.

Παράλληλα, όταν κάθεστε για φαγητό νιώθοντας έντονη πείνα, είναι επίσης πιο πιθανό να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, υπερκαλύπτοντας τις θερμίδες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάπως έτσι να καταλήξετε φουσκωμένη.

  • Κάντε έξυπνη επιλογή τροφών

Όταν θέλετε να αποφύγετε την υπερφαγία, οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά, κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα μόλις εντοπίσουν νερό στον οργανισμό να το απορροφούν και να φουσκώνουν, αυξάνοντας πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σας προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού. Παράλληλα, οι πρωτεΐνες επειδή απορροφώνται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνουν έτσι το αίσθημα του κορεσμού.

  • Αργή μάσηση

Όταν τρώτε γρήγορα, δεν έχετε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει ο οργανισμός σας. Οι υποδοχείς στο στομάχι και οι σχετικές ορμόνες μπορεί να χρειαστούν 15 με 20 λεπτά για να δράσουν. Έτσι, καταλήγετε να τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε. Επίσης, όταν μασάτε περισσότερο την τροφή βοηθάτε την πέψη του φαγητού σας. Το σάλιο έχει ένζυμα που λιπαίνουν και αρχίζουν να χωνεύουν αυτό που τρώτε, καθώς επίσης επιτρέπει στους γευστικούς σας κάλυκες να «αναλύσουν» το γεύμα.

  • Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο έχουν αυξημένη όρεξη για φαγητό. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει λόγω της σύνδεσης του ύπνου με δύο σημαντικές ορμόνες της πείνας, την γκρελίνη και τη λεπτίνη. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερη γκρελίνη και λιγότερη λεπτίνη, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πείνα και να αυξάνεται η όρεξή σας. Επίσης, η ορμόνη της κορτιζόλης είναι υψηλότερη όταν δεν κοιμάστε αρκετά. Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη του στρες, η οποία μπορεί να αυξήσει την όρεξη για φαγητό.

  • Βάλτε τέλος στο «Σύνδρομο του Τελευταίου Δείπνου»

Αν υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι θα ξεκινήσετε δίαιτα την επόμενη Δευτέρα και αφήνετε το περιθώριο να τρώτε ό,τι θέλετε μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, τότε μάλλον αντιμετωπίζετε κι εσείς το Last Supper Syndrome («Σύνδρομο του Τελευταίου Δείπνου»).

Το «Σύνδρομο του Τελευταίου Δείπνου» περιγράφει εκείνη την εσωτερική φωνούλα που σας λέει ότι πρέπει να καταναλώνετε ό,τι έχει απομείνει από αυτό που θεωρείτε ως «κακό φαγητό», έτσι ώστε να τελειώσει και να μπορείτε να επιστρέψετε στην υγιεινή διατροφή χωρίς πειρασμούς.

  • Ξεφορτωθείτε τα τρόφιμα «πειρασμό»

Απομακρύνετε καθετί ανθυγιεινό από την κουζίνα σας και εφοδιαστείτε τροφές που θα σας κρατήσουν χορτάτους χωρίς να σας φορτώσουν με περιττές θερμίδες. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, ο τόνος σε κονσέρβα, οι φέτες γαλοπούλας και οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι μερικές από τις υγιεινές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.

  • Πιες νερό

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, δεν παύει να είναι αλήθεια: η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να αποτρέψει την υπερφαγία. Όχι, το νερό δεν έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος. Έχει σίγουρα όμως την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Άλλωστε, είναι εντυπωσιακά συνηθισμένο να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, επομένως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων.

  • Σωστή διαχείριση του άγχους

Δεν είναι τυχαίο ότι το νόστιμο, παχυντικό φαγητό λέγετε και «comfort food». Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φαγητό είναι ευχάριστο και για κάποιους ανθρώπους το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσουν όταν διανύουν μια στρεσογόνα περίοδο. Σε περίπτωση που νιώθετε το στρες να σας κατακλύζει, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει.

  • Επιλέξτε σούπα για ορεκτικό

Εκτός από σούπερ θρεπτική, η σούπα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και έτσι σας βοηθάει να χορταίνετε καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες στη συνέχεια. Μάλιστα, καλό είναι να προτιμήσετε τη σούπα αντί για ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα σας, αφού είναι πιο χορταστική και απολαυστική, ενώ όταν φτάνει στο στομάχι σας, βοηθάει στην απελευθέρωση των ορμονών κορεσμού.

  • Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πεινάω τόσο ώστε να φάω ένα μήλο;»

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά πολλές φορές νιώθουμε λιγούρες που δεν έχουν καμία σχέση με την πείνα. Αν μετά από ένα πλήρες γεύμα νιώθετε την επιθυμία να φάτε μια σοκολάτα, αλλά η ιδέα του να φάτε ένα φρούτο σάς φαίνεται απωθητική, το πιο πιθανό είναι ότι δεν πεινάτε πράγματι, αλλά απλά έχετε λιγούρες.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM