κνησμός στον κόλπο

Ο κνησμός στον κόλπο είναι ένα δυσάρεστο και φυσικά, ενοχλητικό φαινόμενο που παρουσιάζεται συχνά όχι μόνο σε μεγάλες, αλλά και σε νεαρές γυναίκες, με ποικίλη αιτιολογία, η οποία ορισμένες φορές απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή

Σε πολλές περιπτώσεις, ο κνησμός στην ευαίσθητη περιοχής μιας γυναίκας μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό από ρούχα, εμμηνορροϊκά προϊόντα ή στις ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης.

H πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση δεν είναι δύσκολες, αρκεί βέβαια να υπάρχει διάγνωση της αιτίας των συμπτωμάτων από έναν επαγγελματία υγείας, για την εύρεση της σωστής θεραπείας.

Η φαγούρα στον κόλπο, μερικές φορές, αποτελεί ένα οδυνηρό σύμπτωμα, το οποίο εμφανίζεται συχνά λόγω ερεθιστικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων, βακτηριακών λοιμώξεων ή της εμμηνόπαυσης. Άλλες φορές πάλι, είναι αποτέλεσμα δερματικών διαταραχών ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Σπανιότερα, είναι πιθανό να παρουσιαστεί φαγούρα και λόγω του υπερβολικού στρες.

Αν και δεν θα πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας εάν ο κνησμός είναι έντονος ή εάν υπάρχει υπόνοια υποκείμενης πάθησης. Με την κλινική εξέταση θα προσδιοριστεί η αιτία, προκειμένου να προταθούν οι κατάλληλες θεραπείες αντιμετώπισης.

Αιτίες φαγούρας του κόλπου

γυναίκα με κνησμό στον κόλπο

  • Χημικά ερεθιστικά

Αλλεργικές αντιδράσεις από κοινά χημικά ερεθιστικά μπορεί να προκαλέσουν κολπικό κνησμό. Μερικά από αυτά είναι το σαπούνι, τα αφρόλουτρα, οι κρέμες σώματος, τα απορρυπαντικά, ακόμη και τα αρωματικά χαρτιά υγείας.

  • Δερματικές ασθένειες

Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλεί φαγούρα στον κόλπο και μπορεί να προκληθεί από επαφή με ερεθιστικές ουσίες. Μερικές από αυτές είναι τα προφυλακτικά λάτεξ, κολπικά λιπαντικά, ταμπόν και σερβιέτες. Συχνά ενοχοποιούνται για τη δερματίτιδα εξ επαφής τα πολύ στενά εσώρουχα και ρούχα, ιδιαίτερα σε αθλητικές δραστηριότητες όπου υπάρχει τριβή, όπως η ποδηλασία.

Συνήθως, αφού εντοπιστεί η αιτία, τα ενοχλητικά συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους. Στις πιο απλές περιπτώσεις βοηθάει ένα χλιαρό λουτρό με λίγες κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα μερικές φορές την ημέρα. Στις σοβαρές περιπτώσεις δερματίτιδας εξ επαφής ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με στεροειδή κρέμα.

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και η ψωρίαση είναι παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το έκζεμα είναι ένα κοκκινωπό εξάνθημα με φολιδωτή υφή, που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με άσθμα ή αλλεργίες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαπλωθεί στον κόλπο.

Διαβάστε περισσότερες αιτίας φαγούρας του κόλπου, καθώς και μερικές συμβουλές αντιμετώπισης στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM