Χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και Covid-19

Σε μια κοινωνία που όλα «γυρίζουν» γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται στο περιθώριο. Ωστόσο, κινδυνεύουν περισσότερο. Οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών είναι ομάδα υψηλού κινδύνου απέναντι στον Covid-19.

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί «τρίξει τα δόντια» σε άτομα με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ουσίες. Και οι δυσκολίες δεν έγκειται απλά στην προσωπική υγεία του κάθε χρήστη, αλλά και στο κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση που δεν σταματούν να βιώνουν. Επίσης, οι πρακτικές και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η χρήση ουσιών, είναι πιθανόν να αυξήσει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Ο ψυχολόγος και υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΕΚΑΠ, Ιορδάνης Περτετσόγλου, μιλά για τις δυσκολίες των χρηστών στον καιρό της πανδημίας. Ενώ παράλληλα, επισημαίνει το πώς επιδρούν τα Χριστούγεννα στην ήδη βεβαρημένη ψυχοσύνθεσή τους.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στους χρήστες

 

Ιορδάνης Πετρετσόγλου Ψυχολόγος ΕΚΠΑ

 

Msc Υπέυθυνος ΚΕΘΕΑ ΕΚΑΠ

«Είναι σαφές, αλλά όχι απλό αυτό που συμβαίνει στις ζωές των χρηστών, και δη των πιο επιβαρυμένων. Ο Covid-19 κατά γενική ομολογία θεωρείται ότι έχει ανατρέψει τις κοινωνικές διαφορές. Είναι, εν ολίγοις, μια αταξική συνθήκη, καθώς προσβάλλει κάθε τάξη. Στην πραγματικότητα όμως η πανδημία είναι εξαιρετικά ταξική», αναφέρει ο κ. Περτετσόγλου.

Οι ευπαθείς ομάδες επιβαρύνονται πολλαπλάσια.

Ειδικότερα, ο πληθυσμός των χρηστών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος. Έχει συνδυασμό προβλημάτων που αφορούν τόσο το σώμα όσο και το κοινωνικό περιβάλλον.

«Στην πρώτη καραντίνα το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε ήταν η έλλειψη στέγης για τους ανθρώπους αυτούς. Ξαφνικά η κοινωνία και το κράτος διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι χωρίς στέγη ήταν πάρα πολλοί. Αυτό έγινε τόσο αισθητό, καθώς όλοι κλείστηκαν στα σπίτια τους.  Στην πρώτη καραντίνα ήταν και το ΚΕΘΕΑ πολύ τρομοκρατημένο. Νιώθαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί μας είχαν τεράστια ανάγκη», τονίζει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Δημιουργήθηκε, δυστυχώς, το μη διαχειρίσιμο φαινόμενο ότι μπροστά από το κέντρο είχε μεταφερθεί η “πιάτσα”. Αυτό συνέβη διότι το κέντρο ήταν το μόνο μέρος που τους παρείχε ασφάλεια και μπορούσαν με κάποιον τρόπο να κοινωνικοποιούνται».

Διαβάστε όλα όσα είπε o ψυχολόγος και υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΕΚΑΠ, Ιορδάνης Περτετσόγλου στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM