Αφαντασία: Τρόποι διάγνωσης και πιθανές εξηγήσεις

Το 1-3% του πληθυσμού πάσχει από αφαντασία, που σημαίνει ότι δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν οποιοδήποτε είδος εικόνας στο μυαλό τους

Η αφαντασία είναι μια πάθηση κατά την οποία οι πάσχοντες δεν μπορούν να φτιάξουν εικόνες με το μυαλό τους.

Σε αυτά τα άτομα η φαντασία είναι ουσιαστικά... τυφλή. Αυτή η ικανότητα οπτικοποίησης γεγονότων και εικόνων παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Οι άνθρωποι καθημερινά απεικονίζουν σκηνές, ανθρώπους, εμπειρίες και αντικείμενα. Ένα άτομο με αφαντασία θα μπορούσε πιθανώς να περιγράψει ένα αντικείμενο και να εξηγήσει την έννοιά του, ξεγελώντας έτσι για την πάθηση του.

Τρόποι διάγνωσης

 

Προκειμένου να διαπιστώσει κανείς αν πάσχει από αφαντασία, μπορεί να κάνει στον εαυτό του τις ακόλουθες ερωτήσεις και να βρει μερικές απαντήσεις:

  • Σκεφτείτε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια εικόνα του προσώπου του στο μυαλό σας. Πόσο ξεκάθαρα μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα μαλλιά και να ακούσετε τη φωνή του;
  • Πόσο ξεκάθαρα μπορείτε να απεικονίσετε τις κινήσεις και τις χειρονομίες του;
  • Πόσο έντονα μπορείτε να φανταστείτε τα ρούχα αυτού του ατόμου;

Έρευνες πάνω στην αφαντασία

Η απουσία της δυνατότητας της διανοητικής απεικόνισης περιγράφηκε τον 19ο αιώνα από τον βιολόγο Φράνσις Γκάλτον ο οποίος ανέφερε ότι ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν σε διαφορετικά επίπεδα κάποια εικόνα στο μυαλό τους, ωστόσο κάποιοι δεν έχουν καθόλου τη δυνατότητα να δημιουργούν εικόνες στο μυαλό τους.

Η κατάσταση εξακολουθεί να μην έχει μελετηθεί σε σημαντικό βαθμό και για την ώρα,  παραμένει ελάχιστα κατανοητή. Μάλιστα, μελέτη του 2015 εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρο «αφαντασία» και δημιούργησε νέο ενδιαφέρον γύρω από την συγκεκριμένη πάθηση.

Διαβάστε μερικές πιθανές εξηγήσεις αναφορικά με την συγκεκριμένη πάθηση στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM