Μαθαίνουμε να εντοπίζουμε την κρυμμένη ζάχαρη στα φαγητά μας

Όχι. Η ζάχαρη δεν κρύβεται μόνο μέσα στα γλυκά. Πολλά προϊόντα από αυτά που χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε καθημερινά, τυχαίνει να περιέχουν ζάχαρη και μάλιστα -σε κάποιες περιπτώσεις- περισσότερη από την… προφανή που υπάρχει π.χ. σε ένα κομμάτι κέικ ή σε ένα απλό γλυκό! Αυτή είναι η κρυμμένη ζάχαρη και μπορεί -δίχως να το καταλάβουμε- να φέρει τα πάνω-κάτω τη διατροφή μας. Γιατί; Επειδή μπορεί να πιστεύουμε ότι επιλέγουμε τροφές δίχως ζάχαρη, ενώ στην πραγματικότητα τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά, ένας χυμός, ακόμα και μία απλή -εκ πρώτη όψης- σάλτσα ντομάτας, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση φανταζόμαστε!

Μέσα από αυτό το ημερολόγιο, θα μάθουμε να… ξεσκεπάζουμε την κρυμμένη ζάχαρη έχοντας το μυαλό μας κάποιες απλές συμβουλές. Ξεκινάμε, λοιπόν, από τα βασικά: Πόση ζάχαρη «επιτρέπεται» να καταναλώνουμε καθημερινά; Η απάντηση μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση και τη συνολική εικόνα της υγείας του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, επισημαίνει ότι η πρόσληψη της ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 5 με 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τις 2.000 kcal τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνει συνολικά ένας ενήλικας μέσα από τη διατροφή του (βάσει της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), οι 100-200 kcal μπορούν να προέρχονται από τη ζάχαρη. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι στο 1 κ.γ. ζάχαρη (περίπου 5 γρ.) αντιστοιχούν σε περίπου 20 θερμίδες, συνειδητοποιούμε ότι τα 5-10 κ.γ. ζάχαρη αποτελούν το όριο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να τα καταναλώσουμε). Προσοχή! Αναφερόμαστε ΣΥΝΟΛΙΚΑ στη ζάχαρη που καταναλώνουμε μέσα από τα γεύματά μας και όχι μεμονωμένα σε 5-10 κ.γλ. επεξεργασμένης ζάχαρης! Τα παραπάνω, ωστόσο, ισχύουν για τα πρόσθετα σάκχαρα τα οποία μπορεί κανείς να βρει στα επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι για τα φυσικά σάκχαρα που συναντάμε π.χ. στα φρούτα, τα λαχανικά ή το γάλα.

Μια ματιά στις ετικέτες των τροφίμων, μπορεί να μας βοηθήσει να «ξετρυπώσουμε» την κρυμμένη ζάχαρη και να υπολογίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη ζάχαρη που καταναλώνουμε καθημερινά. Τώρα, αν θέλουμε να έχουμε μια πιο γενική εικόνα σχετικά με το πόση ζάχαρη μπορεί να κρύβεται μέσα σε ορισμένα τρόφιμα, δε μένει παρά να ρίξουμε μια ματιά τις γραμμές που ακολουθούν:

  • Μια πίτσα μαργαρίτα (400 γρ.), περιέχει 9 γρ. ζάχαρη, δηλαδή, περίπου 2 κ.γ.
  • Μια μπάρα δημητριακών με σοκολάτα (50 γρ.), περιέχει 13 γρ. ζάχαρη, δηλαδή περίπου 2 ½ κ.γ.
  • 30 γρ. δημητριακά (δηλαδή, περίπου 3 κ.σ.), περιέχουν 2,1 γρ. ζάχαρη, δηλαδή περίπου ½ κ.γ.
  • 2 μέτριες φέτες λευκό ψωμί του τοστ, περιέχουν 2,3 γρ. ζάχαρη, δηλαδή περίπου ½ κ.γ.
  • 1 ποτήρι (140 ml) συσκευασμένος χυμός πορτοκάλι, περιέχει 14 γρ. ζάχαρη, δηλαδή περίπου 3 κ.γ.
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με γεύση φρούτων (125 γρ.), περιέχει 20 γρ. ζάχαρη, δηλαδή περίπου 4 κ.γ.
  • 400 γρ. συσκευασμένος συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, περιέχει 20 γρ. ζάχαρη, δηλαδή περίπου 4 κ.γ.

Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα του πόση ζάχαρη (κατά προσέγγιση) μπορεί να κρύβεται σε ένα προϊόν το οποίο δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «γλυκών».  Στόχος μας δεν είναι να εξοστρακίσουμε τη ζάχαρη από τη ζωή μας (εκτός κι αν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας), αλλά να μάθουμε να υπολογίζουμε πάνω-κάτω την ποσότητα που καταναλώνουμε προκειμένου να ακολουθούμε έναν όσο το δυνατό πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής, χωρίς να στερούμαστε τις αγαπημένες μας γεύσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα που εμείς θεωρούμε γλυκά, αλλά αποτελεί κομμάτι πολλών επεξεργασμένων προϊόντων!

ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com