Η πραγματική θρεπτική αξία του ελαιόλαδου: Γιατί ισχύει το «όσο πιο πικρό, τόσο πιο καλό»

Eλαιόλαδο. Συνεχώς ακούμε για τη θρεπτική αξία του. Βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Δεν το αλλάζουμε μάλιστα, ειδικά εμείς οι Έλληνες, με τίποτα γιατί είναι πιο νόστιμο απ' όλα τ' άλλα λάδια. Ποια είναι όμως η πραγματική θρεπτική του αξία; Γιατί ισχύει το «όσο πιο πικρό, τόσο πιο καλό;»

Το News2U σήμερα επιχειρεί μια (θρεπτική, με τη σειρά της) βουτιά στον «πλανήτη-ελαιόλαδο» και σας εξηγεί τα πάντα.

  • Το ελαιόλαδο έχει μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία επειδή είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως λιποδιαλυτές βιταμίνες και λιπαρά οξέα.

 

  • Η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά και σε πολυφαινόλες του δίνουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Η ποσότητα του πολυφαινολικού κλάσματος ανέρχεται σε πάνω από 800 mg/L και εξαρτάται από ποικίλες συνθήκες, όπως το κλίμα, το βαθμό ωρίμανσης των καρπών και τη μεταχείρισή τους (Tsimidou et al 1992). Οι φαινολικές ουσίες συμβάλλουν στη χαρακτηριστική γεύση του ελαιολάδου, που άλλοτε είναι γλυκιά και φρουτώδης και άλλοτε πικρή.
  • Η ελαιασύνη και η ελαιοκανθάλη που υπάρχουν μόνο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι εκείνες που προσδίδουν τη χαρακτηριστική «πικρή» γεύση που συναντάμε στο αγουρέλαιο.

 

  • Η βιολογική δράση των φαινολών ως φυσικά αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου  επεκτείνεται και στον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτέλεσμα: Η κατανάλωσή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (Mattson & Crundy 1985, Mensink & Katan 1992, Ruiz-Gutierrez et al 1996).

 

  • Εκτός από τα αντιοξειδωτικά τους αποτελέσματα, οι φαινολικές ενώσεις του παρθένου ελαιολάδου ασκούν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση (Owen et al 2000).

 

  • Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά που καθιστούν το ελαιόλαδο αναντικατάστατο, όπως οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), οι υδρογονάνθρακες (σκουαλένιο), οι στερόλες και διάφορες σπουδαίες αρωματικές ενώσεις.
Η επιστημονική κοινότητα έχει μελετήσει εκτενώς κι έχει επισημάνει τη θετική δράση του ελαιόλαδου έναντι:
  • Καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Πιθανών επιδράσεων σε ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Προστασίας του πεπτικού σωλήνα
  • Υγείας των οστών
  • Γνωστικής λειτουργίας
Ποιο ελαιόλαδο να επιλέγω;

Για να επωφεληθείς από όλες τις ευεργετικές δράσεις του ελαιόλαδου, επίλεξε εκείνο που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, έχει πικρή γεύση και διατηρείται σε σκουρόχρωμη συσκευασία.

Διατροφή και ελαιόλαδο

Για σένα που κάνεις διατροφή και θέλεις να μειώσεις το βάρος σου, αναφέρει το eirinika.gr απ' όπου και το άρθρο, η  μείωση του ελαιόλαδου ίσως είναι μια πρακτική που έχει στόχο την μείωση των θερμίδων.

Παρόλα αυτά η μείωση ή η αντικατάσταση του ελαιόλαδου από άλλο έλαιο μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στην υγεία σου. Δεν μιλάμε για ακρότητες!

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, οι οποίες θα σε εφοδιάσουν με αντιοξειδωτικά συστατικά, χωρίς παράλληλα να αυξήσουν το νούμερο στη ζυγαριά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM