Εσύ γνωρίζεις τ' απίστευτα οφέλη της βροχής; ( pics)

Για κάποιους οι βροχερές μέρες είναι κάτι σαν ένα είδος χαλάρωσης, αφού αισθάνονται όμορφα όταν κάθονται στο σπίτι τους και βλέπουν τις ψιχάλες να πέφτουν. Για κάποιους άλλους, πάλι όχι.

Βέβαια θ' αλλάξουν γνώμη, όταν μάθουν ότι η βροχή έχει θεραπευτικές ιδιότητες και καταπραΰνουν το μυαλό, το σώμα και τη ψυχή.

Το να περπατάμε στη βροχή είναι ανακουφιστικό, αφού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους μας. Η ευχάριστη μυρωδιά της μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και να απελευθερώσει καταπιεσμένα συναισθήματα και σκέψεις.

Το άρωμα της βροχής, είναι γνωστό και ως « Petrichor» και παράγεται από τα βακτήρια που κατοικούν στο έδαφος, μόρια αζώτου και έλαια που απελευθερώνονται από φυτά.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες Isabel Joe Bear και Richard Thomas εμπνεύστηκαν την λέξη « Petrichor» από τις ελληνικές λέξεις « Petros» που σημαίνει πέτρα και « ichor» που σημαίνει υγρό που ρέει από τις φλέβες των Θεών.

Εκτός από την καταπολέμηση του άγχους, η βροχή έχει και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες.

 

Η σωματική δραστηριότητα σε κρύο και βροχερό νερό καίει περισσότερα λίπη και θερμίδες

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται όταν τρέχουμε σε κρύο βροχερό νερό. Αυτό προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού μας.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο « International Journal Of Sports and Medicine» μία ομάδα Ιαπώνων ερευνητών βρήκαν εφτά υγιείς άντρες και τους έβαλα να τρέξουν σε διάδρομο για 30 λεπτά. Η δοκιμή διεξήχθει σε θάλαμο με προσομοίωση βροχερών συνθηκών.

Διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα που γίνεται σε κρύο, βροχερό καιρό καίει περισσότερο λίπος και θερμίδες από ό,τι γίνεται σε μέτριες καιρικές συνθήκες.

 

Βοηθάει ν' αθλούμαστε περισσότερο και γρηγορότερα

Η άσκηση αναγκάζει τους μυς να παράγουν θερμότητα και αυξάνει την θερμοκρασία του σώματός μας σε περίπου 104 βαθμούς. Αυτό μπορεί να κάνει το σώμα μας να υποφέρει και να μειώσει την ταχύτητά μας. Προκειμένου να ηρεμήσουμε, το σώμα μας ανακατευθύνει τη ροή του αίματος από τους μυς στο δέρμα μας, μειώνοντας την απόδοσή μας.

Το νερό της βροχής μπορεί να λειτουργήσει σαν « σύστημα ψύξης» και να αποτρέψει την « υπερθέρμανση» κατά τη διάρκεια της άσκησης. Θα μπορούσε να ελαχιστοποίηση οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό κατ’επέκταση, θα μας επιτρέψει να ασκηθούμε γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιήθηκαν εννέα εκπαιδευμένοι άντρες δρομείς οι οποίοι έτρεξαν στη ζέστη σε μη μηχανοκίνητο διάδρομο πέντε χιλιομέτρων. Κατά διαστήματα, ψεκάστηκαν με κρύο νερό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση στα επίπεδα απόδοσής τους -36 δευτερόλεπτα λιγότερο χρόνο από το κανονικό- και 9% μεγαλύτερη ενεργοποίηση στους μυς των ποδιών.

 

Καθαρίζει η αναπνοή

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αέρας είναι πιο φρέσκος και καθαρότερος μετά την βροχή. Όταν πέφτουν οι σταγόνες της βροχής προσελκύουν εκατοντάδες σωματίδια ρύπων όπως , βακτήρια, θεικό άλας, αιθάλη πριν πέσουν στο έδαφος.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Atmospheric Chemistry and Physics» ο αέρας βρέθηκε καθαρότερος και υγιέστερος μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

 

Το βροχόνερο κάνει καλό στα μαλλιά και στο δέρμα

Είναι εξαιρετικά φρέσκο και δεν περιέχει επιβλαβή σωματίδια και μέταλλα. Είναι η πιο αγνή μορφή μαλακού νερού. Είναι αλκαλικό στη φύση και εξαιρετικό για τη διατήρηση του PH του δέρματος. Είναι καλό και για τα μαλλιά αφού τα κάνει πιο μαλακά.

Καιρός, λοιπόν, να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το νερό της βροχής, αφού όπως φαίνεται και από μελέτες μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό μας αλλά και σώμα μας.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM