Γάλα γαϊδούρας: Τα απίστευτα οφέλη του για την υγεία (photos)

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά το γάλα γαϊδούρας έχει απίστευτα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θεωρείται υπερτροφή και είναι το πιο ακριβό γάλα στον κόσμο, αφού είναι δυσεύρετο.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό σε γυναικείες κρέμες, των οποίων οι τιμές είναι λιγάκι τσιμπημένες σε σχέση με άλλα καλλυντικά.

Ωστόσο, η Κλεοπάτρα το είχε ανακαλύψει από εκείνα τα χρόνια και γι' αυτό φρόντιζε να κάνει μπάνιο μέσα σε γάλα γαϊδούρας για να κρατάει απαλή και λαμπερή την επιδερμίδα της.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

Το γάλα γαϊδούρας χρησιμοποιείται σε παιδιά με αλλεργίες , βοηθάει στην ανάπτυξή τους.

Σε ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα οστεοπόρωσης

Σε άτομα που είναι σε φάση ανάρρωσης από κάποια ασθένεια και σε άτομα που είναι πολύ ευαισθητοποιημένα σε θέματα υγιεινής διατροφής.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα γαϊδούρας είναι η τροφή που πλησιάζει όσο καμία άλλη σε διατροφικά χαρακτηριστικά και οφέλη στο μητρικό γάλα ανθρώπου.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των παιδιών που έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, μπορεί να πιει γάλα γαϊδούρας χωρίς καμία αλλεργική αντίδραση. Επίσης, η σχετικά πιο γλυκιά γεύση του το καθιστά πιο ευχάριστο και πιο εύκολα αποδεκτό από ένα παιδί.

Το γάλα γαιδούρας έχει θετική επίδραση στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία ενηλίκων με προβλήματα οστεοπόρωσης, ενώ συμβάλλει στην καλύτερη δομή των οστών των παιδιών.

ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ

  1. Iστορικές προσωπικότητας προτιμούσαν το γάλα γαϊδούρας, όπως ο βασιλιάς Φραγκίσκος ο 1ος, η Κλεοπάτρα, ο Λουδοβίκος, αλλά και ο Βαν Γκογκ.
  2. Το γάλα γαϊδούρας είναι γνωστό στον άνθρωπο από το 5000 π.χ. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για διάφορες παθήσεις , ενώ στην Αρχαία Ρώμη το θεωρούσαν ως ποτό για την αριστοκρατία.
  3. Σε σχέση με άλλα γάλατα, αυτό έχει πολύ χαμηλό λίπος (0.3-1.8%) και υψηλότερη λακτόζη, στοιχεία που το κάνουν να μοιάζει με το μητρικό γάλα.
  4. Δεν χρειάζεται παστερίωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή αλλεργικών παιδιών που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό.
  5. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυσοζύμη, περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, και E.
  6. Ένα λίτρο γάλα γαϊδούρας κοστίζει από 30 μέχρι και 100 ευρώ.  Κάθε γαϊδούρι χρειάζεται την ίδια σχεδόν ποσότητα τροφής με μια αγελάδα και δίνει τριάντα φορές λιγότερο γάλα (περίπου 1 λίτρο).
  7. Έχει υψηλή περιεκτικότητά σε πρωτεϊνες, φωσφολιπίδια και κηραμίδια (που συνθέτουν κατά το ήμισυ την κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας και αποτρέπουν την αφυδάτωση της), το καθιστούν εξαιρετική πρώτη ύλη στην κοσμετολογία. Χρησιμοποιείται σαν βάση για προϊόντα κατά της γήρανσης, της θεραπείας των ρυτίδων και την αναγέννηση του δέρματος.
  8. Επιδερμίδες που εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες πρώτες ύλες είναι πολύ πιο δεκτικές στο γάλα γαϊδούρας, ενώ είναι διαχρονικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, της ακμής, σε πληγές, δέρματα με εκζέματα ή ψωρίαση και πολλά άλλα. Οι πρόγονοι µας το έπιναν για να θεραπεύσουν τον κοκίτη.
  9. Στην Ελλάδα, η απελευθέρωση της επεξεργασίας, πώλησης και διάθεσης του γάλατος γαϊδούρας είναι σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2014.

Στην Ελλάδα πλέον υπάρχουν πολλές φάρμες που εκτρέφουν γαϊδούρια με σκοπό την εκμετάλλευση του γάλακτος με διάφορους τρόπους.