Ταραντίλης: Η κυβέρνηση έδρασε με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών

Ταραντίλης: Απομακρύνεται η παράταση του lockdown

- Οι ευθύνες της ταλαιπωρίας των πολιτών στην ώρα τους

Του Μάκη Θεοδώση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως «η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά, με σκοπό να προλάβει τους κινδύνους αποκλεισμού σε εθνικό δίκτυο».

«Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν. Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Πρώτη προτεραιότητα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού, ιδίως στην Αττική, όπου κάθε δύο λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

Κι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού, που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ταραντίλης, «η χιονόπτωση αυτή ήταν μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας. Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά, όπου ήταν δυνατόν, πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών. Τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης προέκυψαν κυρίως από την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης σε πολλές περιοχές: κυρίως στην Εύβοια, την Κεντρική Ελλάδα, το Ζαγόρι, την Κρήτη κι ακόμη περισσότερο στα βόρεια προάστια της Αττικής. Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών».

«Στα βόρεια προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μέρα και νύχτα, περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΗΕΕ καθώς και δυνάμεις των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του στρατού. Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή κι έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους», τόνισε.

Τι είπε για «Τσεσμέ» - Μάτι - καθορισμό αρμοδιοτήτων

Για την παράταση του lockdown ανέφερε πως «οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα κρίνουν το αποτέλεσμα, έχουμε καλά στοιχεία μέχρι τώρα».

Για τη νέα Navtex με το ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» ανέφερε πως« είναι αχρείαστη ενέργεια που δεν βοηθά το θετικό κλίμα των διερευνητικών επαφών με τη γείτονα».

Για την ταλαιπωρία από την κακοκαιρία και τις αλληλοκατηγορίες των φορέων τόνισε πως «είχαμε το πιο σφοδρό καιρικό φαινόμενο της 40ετίας. Όταν τελειώσει η επαναφορά στην κανονικότητα, θα δούμε τις ευθύνες».

Για τη δήλωση Χρυσοχοΐδη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 άτομα στο Μάτι ανέφερε πως «δεν ωφελεί η κομματική αντιπαράθεση».

Για τη μείωση των λογαριασμών ανέφερε πως «αφορά το τιμολόγιο της ΔΕΔΗΕ για τους πολίτες».

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρόσθεσε πως «το ψηφιακό πιστοποιητικό θα επιτρέπει σε όποιον φτάνει στη χώρα να μην μπαίνει σε καραντίνα και μας ενδιαφέρει και η περίπτωση συμφωνίας με τη Μ. Βρετανία».

Για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων με νομοθετική πράξη πρόσθεσε πως «θα υπάρξει κατάθεση στη Βουλή στο άμεσο μέλλον».

Τέλος, ανακοίνωσε πως αύριο στις 11.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη συνήθη μηνιαία ενημέρωσή της.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM