Συνέδριο ΗAPCO: Οι εκθέσεις παρουσιάζουν κρίση (video)

2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια οι απώλειες από τις ακυρώσεις συνεδρίων όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οργανωτών Επαγγελματικών Συνεδρίων, ΗAPCO, κ. Ori Lahav, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO).

Το συνέδριο άνοιξε με την ομιλία της η πρόεδρος της  HAPCO, Ειρήνη Τόλη, ενώ δεύτερος πήρε το λόγο ο Βερνικος Γιώργος και τρίτος ο Κόνσολας Μάνος. 

Ο κ. Lahav τόνισε ότι οι εκθέσεις, στο καλύτερο σενάριο, αναβάλλονται για τους θερινούς μήνες, και ότι όλοι θα πρέπει να αντέξουν το βάρος των απωλειεών και του κόστους που συνεπάγεται αυτό.

Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να τελειώσει σύντομα, επισήμανε, καθώς κινδυνεύει η βιωσιμότητα επιχειρήσεων του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο και παράλληλα επηρεάζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αυτόν.

Η κλάδος MICE κάθε σχεδόν 2 χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με κάποια κρίση, όμως η κρίση του κορωνοϊού χαρακτηρίζεται από τις σημαντικότερες της τελευταίας δεκαετίας, δήλωσε ο κ. Lahav, υπογραμμίζοντας ότι ως φορέας η ΗAPCO συστήνει συγκράτηση του πανικού στα μέλη της, συνεργασία με τους μετόχους της τουριστικής βιομηχανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενημέρωση σχετικά με τις κατευθύνσεις προστασίας από τον ιό που δίνει ο ΠΟΥ και συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων για πιο ευέλικτα και εύκολα προσαρμόσιμα προγράμματα.

Τόνισε δε ότι, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στηρίξουν τη βιομηχανία MICE η οποία απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους. Η στήριξη αυτή, όπως είπε, μπορεί να είναι οικονομική αλλά μπορεί και να δοθεί με την ανοικτή επικοινωνία ανάμεσα στα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας των χωρών και την βιομηχανία MICE, μέσω κινήτρων στήριξης από άλλες επιχειρήσεις, μέσω πιο ευέλικτων μέτρων αλλά και με τον περιορισμό των κανονισμών στα συνέδρια, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρουν προθεσμίες.

Επιπλέον, χρειάζεται ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις, δεδομένων των συνθηκών, τόνισε.

Η πρόεδρος του HAPCO, κ. Ειρήνη Τόλη, δήλωσε με έμφαση ότι ο φορέας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το συνέδριο ως ένδειξη υποστήριξης του τουρισμού, που αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο. Όπως είπε, η κατάσταση με τις ακυρώσεις εκθέσεων επηρεάζει την απασχόληση χιλιάδων ανθρώπων.

Αναφέρθηκε δε στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με τις προκαταβολές (φτάνουν στο 70% του κόστους) που έχουν καταβληθεί σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις για εκθέσεις που ήταν προγραμματισμένες το Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά ακυρώθηκαν. Επίσης, διερωτήθηκε αν αυτές οι εκθέσεις πραγματοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο θα έχουν την ίδια απήχηση. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί πολλές ακυρώσεις εκθέσεων και πολύ περισσότερες αναβολές.

Τέλος, επισήμανε ότι τα συνέδρια δε μπορούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη υγείας των συνέδρων, αλλά η ευθύνη αυτή βαραίνει τους ίδιους.

Το μεγαλύτερο πλήγμα του κλάδου MICE καταγράφεται, όπως είναι φυσικό, στις ασιατικές αγορές με πρωταγωνίστρια την Ιαπωνία, όπου μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί πάνω από 500 εκθέσεις.

Οι συνέπειες στον κλάδο MICE στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρατηρηθούν σε βάθος εξαμήνου και η αναβολή των συνεδρίων είναι μια θετική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ως πιθανή λύση για τη διεξαγωγή των συνεδρίων, εξετάζεται η δυνατότητα παρακολούθησής τους μέσω live streaming από το διαδίκτυο, όπως προκύπτει από χθεσινό conference call που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου HAPCO από 30 χώρες-μέλη της IAPCO.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν αναγνωρίζουν ακόμη τον κορωνοϊό ως ανωτέρα βία για καταβολή αποζημιώσεων και αρκετές χώρες ήδη παρέχουν μικρή οικονομική στήριξη στις σχετικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα μεγάλο πρόβλημα συναντάται στα ιατρικά συνέδρια, επειδή ο κρατικός μηχανισμός χρειάζεται αυτή την περίοδο το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Εξάλλου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε ενημέρωση των μελών του, συστήνει τη μη συμμετοχή των ιατρών σε συνέδρια μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Για υπερβολικές αντιδράσεις και αδιανόητη επίθεση στον κλάδο όσον αφορά την ακύρωση των εκθέσεων έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του HAPCO, κ. Παναγιώτης Ποδηματάς. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, όπως είπε, επικαλούμενος τα επικαιροποιημένα στοιχεία καταγραφής των θυμάτων από τον κορωνοϊό και τη γρίπη στη σελίδα worldometers.info, σύμφωνα με τα οποία οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τις απώλειες ζωών από τη γρίπη (3.308 έναντι 86.001 της γρίπης).

Οι πιθανότητες διάδοσης του ιού στα συνέδρια, είπε, όταν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής που συστήνουν οι διεθνείς οργανισμοί υγείας, είναι πολύ μικρές συγκριτικά με τις αερομεταφορές ή το μετρό.