Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας

Ο μοναδικός σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας βγήκε σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα και της Φαίης Σκορδά, «Το Πρωινό», όπου και εξέφρασε την άποψή του για όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης / παρενόχλησης εις βάρος ατόμων από τον χώρο του θεάματος – «Το τραύμα στην ψυχή του Μοθωναίου στα πόσα χρόνια παραγράφεται;»

Ο χειμαρρώδης σκηνοθέτης του «Έτερος εγώ» δεν μπορούσε να μην πάρει θέση σε όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα στον καλλιτεχνικό χώρο περί σεξουαλικής παρενόχλησης / κακοποίησης. Έτσι, βρέθηκε σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή του ANT, «Το Πρωινό», όπου και μίλησε για όλα «έξω από τα δόντια».

Από το στόμα του σπουδαίου σκηνοθέτη βγήκαν λόγια τα οποία εδώ και μέρες πλασάρονται στο μυαλό όλων μας. Ο ίδιος φάνηκε εξοργισμένος με όσα γίνονται στον χώρο του θεάματος και εμείς κατά βάθος ταυτιζόμαστε με αυτή του την οργή και, παράλληλα, τον συγχαίρουμε για το ήθος του.

«Πρέπει να προστατέψουμε τις φωνές αυτών που βγαίνουν από τις φωνές των παλαιότερων»

Αρχικά, ο Σωτήρης Τσαφούλιας σημείωσε: «Ο λόγος που βγαίνω και μιλάω είναι για να προστατέψω αυτούς που έχουν το θάρρος και βγαίνουν και μιλάνε απέναντι στις φωνές παλαιότερων που δεν αρθρώνουν τον λόγο που θα έπρεπε στην παρούσα κατάσταση. Εγώ δεν έχω ακούσει κάποιο από τα θύματα να βγαίνει εκτός ορίων ούτε αυτούς που μιλάνε υπέρ τους».

Αμέσως μετά, ο σκηνοθέτης συμπλήρωσε: «Βλέπω μια απίστευτη ηρεμία και αγάπη. Θα σταθούμε με αγάπη και στους θύτες, γιατί κι εκείνοι έχουν παράπλευρες απώλειες. Γιατί στα θύματα θα πρέπει να υπολογίζουμε και τα παιδιά και τις γυναίκες των ανθρώπων που έκαναν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όμως, δεν είναι ώρα να ασχοληθούμε με αυτούς, είναι ώρα να ασχοληθούμε με τους πληγωμένους».

«Δεν μπορώ να συνέλθω από τη συνέντευξη του κυρίου Μοθωναίου»

«Δεν μπορώ να συνέλθω από τη συνέντευξη του κυρίου Μοθωναίου και δεν ξέρω μήπως η συνέντευξη θα έπρεπε να ξαναπαίξει και, αντί να βλέπουμε τον κύριο Μοθωναίο, να βλέπουμε μια φωτογραφία του όταν ήταν 6 ετών, για να μπορέσουν να καταλάβουν και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν και λένε το “κάτσε φρόνιμα”, “δεν ξέρω ποια είναι η κυρία”, “στηρίζω μεν τα θύματα, αλλά” κ.ο.κ.», είπε ο γνωστός σκηνοθέτης.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας και ο Γιώργος Λιάγκας

«Είμαι ευτυχής που ξεκινάει όλο αυτό από τον χώρο του θεάτρου»

Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης είπε πως νιώθει ευτυχής που ξεκινάει όλο αυτό από τον χώρο του θεάτρου και παρομοίασε την κατάσταση με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, την πάλη αξίας και Αρχής.

«Το τραύμα στην ψυχή του Μοθωναίου στα πόσα χρόνια παραγράφεται;»

Αμέσως μετά, εξοργισμένος ο Σωτήρης Τσαφούλιας, δήλωσε: «Επειδή άκουσα τον όρο “ανθρωποφαγία”, που δεν τον άκουσα στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, δεν τον άκουσα όταν γίνονταν καταγγελίες την εποχή που η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Αν αυτό που κάνετε εσείς τώρα λέγεται τηλεδίκη, το να αυτοϊκανοποιείσαι μπροστά σε μια έντρομη γυναίκα που προσπαθεί να βγει από πόρτες που έχεις κλειδώσει, και εσύ μπροστά σε αυτό το θέαμα όχι μόνο να διατηρείς τη στύση σου, αλλά να φτάνεις και σε κορύφωση, αυτό πώς ονομάζεται; Όταν βλέπεις ένα παιδί 6 ετών και γυρνάμε και λέμε ότι παραγράφηκε το αδίκημα, αλλά δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του δράστη να μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση, το τραύμα στην ψυχή του Μοθωναίου στα πόσα χρόνια παραγράφεται;».

«Τα έργα πρέπει να μετράς και όχι τα χρόνια»

Και πρόσθεσε: «Ακούω να μιλάμε για ανθρώπους που φέρονται να έχουν κάνει τις πράξεις αυτές και αποκαλούνται μεγάλοι καλλιτέχνες. Ποιος είναι ο μεγάλος καλλιτέχνης; Δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης αν δεν είναι πρώτα σπουδαίος άνθρωπος. Τα έργα πρέπει να μετράς και όχι τα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας επικαλούμενος την Αντιγόνη.

«Το θέατρο είναι οι άνθρωποί του»

«Ποιο θέατρο κινδυνεύει; Μετράει 3.000 χρόνια. Ο Λιάγκας και ο Τσαφούλιας που δεν είναι καλά ως άνθρωποι, επειδή το πάτησαν για 30-40 χρόνια, θα κινδυνέψει το θέατρο από αυτούς; Το θέατρο είναι οι άνθρωποί του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

«Το ζητούμενο είναι να προσέξουμε τι λέμε απέναντι σε αυτούς που υψώνουν ανάστημα»

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, βέβαια, δεν έμεινε εκεί και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ζητούμενο είναι να προσέξουμε τι λέμε απέναντι σε αυτούς που υψώνουν ανάστημα. Το “κάτσε φρόνιμα” λοιπόν πρέπει να πάει σε όσους αδυνατούν να διαχωρίσουν το φλερτ από την παρενόχληση, σε αυτούς που απέναντι σε βιασμένες ψυχές και κορμιά αναζητούν ευκαιρίες να ξεθάψουν την καριέρα τους, σε αυτόν που δεν μπορεί να παραδεχτεί το λάθος του και να ζητήσει μια συγγνώμη».

«Εδώ κολλάει το “γιατί τώρα;”»

«Γιατί τώρα; Άκουσα ότι ένας άνθρωπος που φέρεται να έχει κάνει όλα αυτά θα αποταθεί σε κλινική απεξάρτησης από το σεξ. Εδώ κολλάει το “γιατί τώρα;”. Γιατί δεν αποτάθηκε στην κλινική όταν ένιωσε την πρώτη ορμή; Μετά τον πρώτο βιασμό; Μετά τον δεύτερο, τον τρίτο. Γιατί τώρα;» τόνισε ο ίδιος.

«Καλλιτέχνης δεν είναι επάγγελμα, καλλιτέχνης είναι η εξέλιξη του ανθρώπου»

Ο σκηνοθέτης είπε εμφατικά πως «αγαπάμε τη Δικαιοσύνη, αλλά φτιάχτηκε από ανθρώπους και είναι ατελής».

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «ο σκηνοθέτης που τραυματίζει τον ηθοποιό δεν είναι σκηνοθέτης, είναι οπερατέρ. Καλλιτέχνης δεν είναι επάγγελμα, καλλιτέχνης είναι η εξέλιξη του ανθρώπου».

«Ο κύριος Μοθωναίος είναι τεράστιος καλλιτέχνης, όχι γιατί ασκεί την υποκριτική, αλλά διότι έχει υποστεί τόση ασχήμια από το ανθρώπινο είδος και ξυπνάει κάθε πρωί και λέει στον εαυτό του ότι αξίζει τη χαρά και δέχεται την αγκαλιά ενός ανθρώπου. Αυτό είναι καλλιτεχνία. Δεν είναι να στέκεσαι στην Επίδαυρο και να τραβάς μονολόγους και να συντονίζονται οι πέτρες. Οι πέτρες και τα σανίδια δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους», κατέληξε ο κ. Τσαφούλιας και το πλατό της εκπομπής δεν δίστασε να τον καταχειροκροτήσει.

Δείτε όλα όσα είπε ο γνωστός σκηνοθέτης:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM