Kate Middleton: Θύματα του Ολοκαυτώματος ποζάρουν για την πριγκίπισσα (gallery)

Σε μια μέρα που η ανθρωπότητα ασχολείται-λογικό- με τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ και μια ολόκληρη οικογένεια που χάθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα, έρχεται και η Kate Middleton να επαναφέρει οδυνηρές στιγμές. Οι βαιοπραγίες του Ολοκαυτώματος είναι απ' τα γεγονότα που δεν ξεχνάς.

Και θύματα αυτών, τυχεροί στην ατυχία τους, καθότι επιζήσαντες είναι η Ιβόν Μπερνστάιν και ο Στίβεν Φρανκ. «Είναι δύο από τους πιο ζωντανούς ανθρώπους που είχα το προνόμιο να συναντήσω. Θυμούνται τις εμπειρίες τους με θλίψη αλλά και ευγνωμοσύνη καθώς ήταν από τους λίγους τυχερούς που τα κατάφεραν. Οι ιστορίες τους θα μείνουν για πάντα μαζί μου».

Όπως είπε: «Οι οδυνηρές βιαιοπραγίες του Ολοκαυτώματος, οι οποίες προκλήθηκαν από το πιο αδιανόητο κακό, θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας. Ωστόσο, συχνά μέσα από την πιο αδιανόητη δυστυχία, ανθίζουν οι πιο αξιόλογοι άνθρωποι. Παρά το απίστευτο τραύμα στην ζωή τους, η Ιβόν Μπερνστάιν και ο Στίβεν Φρανκ είναι δύο από τους πιο ζωντανούς ανθρώπους που είχα το προνόμιο να συναντήσω. Θυμούνται τις εμπειρίες τους με θλίψη αλλά και ευγνωμοσύνη καθώς ήταν από τους λίγους τυχερούς που τα κατάφεραν. Οι ιστορίες τους θα μείνουν για πάντα μαζί μου».

Kate : «Διάβαζα το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ...Και συνεχίζει η Kate Middleton: «Ενώ έχω την τύχη να συναντήσω δύο από τους ελάχιστους επιζώντες, αναγνωρίζω πως λίγοι στο μέλλον θα μπορούν να ακούσουν τις ιστορίες τους. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι μνήμες και να μεταφερθούν στις μελλοντικές γενιές, έτσι ώστε αυτά που πέρασαν να μην ξεχαστούν ποτέ. Ένας από τους πιο συγκινητικούς λογαριασμούς που διάβασα ως παιδί ήταν το ‘Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ’ που μαρτυρά μια πολύ προσωπική αντανάκλαση της ζωής υπό την ναζιστική κατοχή από την οπτική γωνία ενός παιδιού. Η ευαισθησία και η οικεία ερμηνεία της από τις φρίκες της εποχής, ήταν μία εκ των υποκείμενων εμπνεύσεων πίσω από τις φωτογραφίες που τράβηξα».

Η Middleton, αναφέρει το iefimerida.gr, που είναι προστάτης της Βασιλικής Ακαδημίας φωτογραφίας, και λάτρης της φωτογραφίας καθώς ακόμη και οι επίσημες φωτογραφίες των παιδιών της, είναι τραβηγμένες από την ίδια, δήλωσε: «Ήθελα να κάνω αυτά τα πορτρέτα της Ιβόν και του Στίβεν προσωπικά – μια γιορτή για την οικογένεια και την ζωή που έχτισαν από την στιγμή που έφθασαν στην Βρετανία την δεκαετία του 1940. Οι οικογένειες έφεραν προσωπικά αντικείμενα μαζί τους για να συμπεριληφθούν στις φωτογραφίες. Ήταν μεγάλη μου τιμή που μου ζητήθηκε να συμμετάσχω σε αυτό το έργο και ελπίζω πως με κάποιο τρόπο οι αναμνήσεις των Ιβόν και Στίβεν θα διατηρηθούν ζωντανές καθώς δίνουν την σκυτάλη στην επόμενη γενιά».

Η πτυχιούχος ιστορίας της Τέχνης, Κate, είχε δει από κοντά τον πίνακα του Βερμέερ, «Το Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» στο Άμστερνταμ το 2016, επικεντρώθηκε στο μοναδικό στυλ του Ολλανδού καλλιτέχνη, επειδή τόσο ο Στίβεν όσο και η Ιβόν έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ολλανδία. Γι’ αυτό και τους φωτογράφησε δίπλα σε ένα παράθυρο που φωτιζόταν από την Ανατολή – την κατεύθυνση της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με μια βασιλική πηγή, η πριγκίπισσα είχε «μεγάλη έμπνευση» αφού πέρασε αρκετές ώρες μαζί με τους Στίβεν και Ιβόν, τους οποίους έχει προγραμματιστεί να συναντήσει ξανά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου. Για την φωτογραφία του 84χρονου Στίβεν Φρανκ και των εγγονών του, Μάγκι και Τρίξι Φλιτ, ηλικίας 15 και 13 ετών, η Κέιτ Μίντλετον εμπνεύστηκε από το ύφος του Γιοχάνες Βερμέερ.

Η ιστορία του Στίβεν Φρανκ

Ο γεννημένος στο Άμστερνταμ Στίβεν, επέζησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Γουέστερμπορκ και Θερεσίενσταντ. Εικονίζεται να κρατά ένα τηγάνι που χρησιμοποιούσε η μητέρα του για να ταΐζει αυτόν και τα αδέρφια του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και μία ντομάτα από τον κήπο του. Ως παιδί, βοήθησε έναν άλλο φυλακισμένο να καλλιεργήσει ντομάτες στο Θερεσίενσταντ. Όπως είπε ο ίδιος: «Ελπίζω πως οι άνθρωποι που θα δουν αυτές τις φωτογραφίες δεν θα μείνουν μόνο στην ομορφιά της εικόνας, αλλά θα σκεφτούν επίσης και τους ανθρώπους πίσω από τις φωτογραφίες και τις οικογένειες που έχασαν στο Ολοκαύτωμα».

Όπως είπε η εγγονή του: «Ήταν εκπληκτικό. Η Κέιτ Μίντλετον ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την οικογένειά μας, την ιστορία μας και τα αντικείμενα που είχαμε μαζί μας» ενώ η άλλη εγγονή του Στίβεν πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να ειπωθεί η ιστορία, ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά».Η φωτογραφία της Ιβόν Μπερνστάιν

Όσο για την άλλη φωτογραφία που τράβηξε η Κέιτ Μίντλετον, αφορά την 82χρονη Ιβόν Μπερνστάιν -παιδί στο Ολοκαύτωμα- και την 11χρονη εγγονή της Κλόε Ράιτ, που κοιτάζουν στην γερμανική ταυτότητα της Ιβόν, η οποία είναι σφραγισμένη με ένα J για να φαίνεται πως είναι Εβραία. Στο τραπέζι , υπάρχει μία καρφίτσα από το κοσμηματοπωλείο που είχε ιδρύσει ο προπάππους της, που το κατέλαβαν οι Ναζί.

Οι φωτογραφίες της Κέιτ Μίντλετον θα αποτελέσουν μέρος μιας έκθεσης της Βασιλικής Εταιρείας Φωτογραφίας, των Εβραϊκών Ειδήσεων και του Μνημείου του Ολοκαυτώματος αργότερα φέτος, όπου θα συγκεντρωθούν 75 φωτογραφίες των επιζώντων και των μελών των οικογένειών τους, με σκοπό να τιμήσουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ Άουσβιτς: 75 χρόνια μετά την πιο φρικιαστική κουστωδία ενάντια στον άνθρωπο, νέα, συγκλονιστική μαρτυρία (pics)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM