Πέθανε ο σεναριογράφος Γουόλτερ Μπερνστάιν

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αμερικανός σεναριογράφος Γουόλτερ Μπερνστάιν σε ηλικία 101 ετών

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 ετών, πέθανε ο Αμερικανός σεναριογράφος, Γουόλτερ Μπερνστάιν, ο οποίος την περίοδο του μακαρθισμού είχε συμπεριληφθεί στην αντικομμουνιστική μαύρη λίστα του Χόλιγουντ.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η σύζυγος του, η οποία μάλιστα, διευκρίνισε πως εκείνος πέθανε από πνευμονία.

Ποιος ήταν ο Γουόλτερ Μπερνστάιν

Ο Γουόλτερ Μπέρνστάιν καταγόταν από Εβραίους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο, εκείνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Μέχρι την εφηβεία είχε βρει τα πάθη του για το σινεμά και την πολιτική.

Είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και από τον τρίτο του γάμο απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Ήταν ανταποκριτής για το στρατό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έγραφε παράλληλα για το The New Yorker. Επιπλέον, βρισκόταν στην αρχή μιας φαινομενικά ελπιδοφόρας καριέρας στον κινηματογράφο, όταν λόγω του Ψυχρού Πόλεμου και της αντικομμουνιστικής υστερίας συμπεριελήφθη στη μαύρη λίστα του 1950, η οποία κατέστρεψε τη ζωή πολλών.

Η πιο γνωστή του ταινία και υποψήφια για Όσκαρ, το φιλμ «The Front» (1976) με πρωταγωνιστή τον Γούντι Άλεν, ήταν βασισμένο στην εμπειρία του ότι δεν μπορούσε να δουλέψει με το πραγματικό του όνομα αλλά να αναγκαζόταν να υπογράφει με ψευδώνυμο.

Επίσης γνωστές ταινίες του είναι η κωμωδία «Semi-Tough» με τον Μπαρτ Ρέινολντς και άλλες σε σκηνοθεσία φίλων του, όπως ο Μάρτιν Ριτ και ο Σίντνεϊ Λουμέτ. Ο ίδιος ο Μπερνστάιν σκηνοθέτησε το «Little Miss Marker» του 1980.

Το 1994 βραβεύτηκε για το συνολικό έργο του ζωή από το «Screen Writers ’Guild». Τη δεκαετία του 1990, ο ίδιος δίδαξε σεναριογραφία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ήταν σύμβουλος της σχολής ταινιών στο Sundance Institute.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM