Χριστουγεννιάτικο θαύμα: Να ποιος θα ολοκληρώσει τη 10η του Μπετόβεν

Κι όμως, το χριστουγεννιάτικο θαύμα έγινε - και έχει μουσική «απόχρωση». Λατρεμένη, για να ακριβολογώ και καταλάβατε ακριβώς τι γράφω απ' τον τίτλο και μόνο. Μόνο, λοιπόν, για να έρθω στο θέματα, ελάχιστες νότες στο καρνέ του είχε αφήσει ο Λούντβιχ bαν Μπετόβεν από τη 10η Συμφωνία του.Λίγο πριν τον θάνατό του το 1927 αυτά. Οι μουσικόφιλοι και οι λάτρεις του, άπαντες οι μουσικολόγοι στην ουσία (εις τους αιώνας των αιώνων) είναι απογοητευμένοι που δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει. 

Τώρα όμως και επειδή ακριβώς το πώς θα ακουγόταν ολοκληρωμένη ήταν στοίχημα για πολλούς, μουσικολόγοι και προγραμματιστές, με τη βοήθεια τεχνητής Νοημοσύνης κι εννοείται, της τεχνολογίας, για την ακρίβεια ενός υπολογιστικού προγράμματος, είναι ένα βήμα πριν την  ολοκλήρωση της 10ης Συμφωνίας του διαχρονικού Γερμανού συνθέτη.

Τι λέει το τιμ που ανέλαβε την ολοκλήρωση 

«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι εντυπωσιακή. Μολονότι ο Η/Υ έχει ακόμη πολλά να μάθει», λέει η Κριστίν Ζίγκερτ, επικεφαλής των αρχείων στον Οίκο του Μπετόβεν στη γενέτειρά του τη Βόννη.

Η Ζίγκερτ είναι βεβαία πως το εγχείρημα θα το ενέκρινε ο ίδιος ο Μπετόβεν, ενώ δηλώνει πεπεισμένη πως δεν θα επηρεάσει τη «βαριά κληρονομιά» του στην Ιστορία, αφού δεν γίνεται -εκ των πραγμάτων- να περιληφθεί στον επίσημο κατάλογο των έργων του.

TIP

Το πρότζεκτ αυτό πραγματοποιείται ενόψει της 250ης επετείου της γέννησής του.

ΕΧΤRA TIP

Ο μετρ της κλασικής μουσικής είχε αρχίσει να δουλεύει τη Δέκατη Συμφωνία παράλληλα με την Ένατη, που περιλαμβάνει τη διάσημη «Ωδή στη Χαρά». Γρήγορα, όμως, την εγκατέλειψε, λόγω του θανάτου του σε ηλικία 57 ετών. Στο πρότζεκτ χρησιμοποιείται αυτοδίδακτο λογισμικό, όπου έχουν «φορτωθεί» τα έργα του.

Τα πρώτα δείγματα γραφής -κι εδώ να σας πω ότι το πρότζεκτ δουλεύεται μήνες τώρα- θεωρήθηκαν «μηχανικά», καθώς εμπεριείχαν πλειάδα επαναλαμβανόμενων μοτίβων. Όμως, οι τελευταίες συνθέσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν να κάνουν περισσότερο με ό,τι θα επέλεγε ο μουσουργός.