Το ρεμπέτικο τραγούδι γίνεται μάθημα σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο!

Το New York University ανακοίνωσε την εισαγωγή του ρεμπέτικου τραγουδιού στο πρόγραμμα σπουδών του

Το μάθημα θα είναι διαθέσιμο για τους φοιτητές των ανθρωπιστικών σπουδών και των κοινωνικών επιστημών

Θα συνδυαστεί με τον κύκλο σπουδών που αφορά τα αμερικανικά μπλουζ, τα οποία χαρακτηρίζονται "τραγούδια των περιθωριακών", όπως άλλωστε και τα ρεμπέτικα!

Ξεκινά στο εαρινό εξάμηνο του 2020, υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και με καθηγητή το συνθέτη Περικλή Κανάρη!

Σε συνεργασία με το πρόγραμμα ελληνικών σπουδών Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τη Μουσική Σχολή Steinhardt School of Music, ξεκινούν σε λίγους μήνες μαθήματα για το ρεμπέτικο τραγούδι στο NYU!

«Ανυπομονώ! Είναι ένα ταξίδι στις ρίζες τραγουδιών των λαών, των δύο χωρών μου. Είναι μεγάλη τιμή και εξίσου μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο Περικλής Κανάρης

Αναλυτικά η περιγραφή του μαθήματος στο New York University: 

Τα τραγούδια είναι τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας που σπάνια κάνουμε «ένα βήμα πίσω» για να τα παρατηρήσουμε ως κάτι άλλο από μουσική και στίχους. Κι όμως, μπορούν να περικλείσουν σπουδαίο πλούτο πληροφορίας για την εποχή που γράφτηκαν. Στην αρχή του 20ου αιώνα, δύο ανθολογίες τραγουδιών γεννήθηκαν παράλληλα και εξελίχθηκαν σε θρυλικά μουσικά είδη, καθένα από αυτά στο πλαίσιο της κουλτούρας του.

Τα αμερικανικά μπλουζ, γεννήθηκαν από Αφρικάνους σκλάβους και τους απογόνους τους, στις νότιες φυτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και το ελληνικό ρεμπέτικο, γεννήθηκε όταν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων εγκαταστάθηκαν σε πόλεις - λιμάνια της Ελλάδας, στο ξεκίνημα της μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Παρά τις ευδιάκριτες διαφορές τους σε εθνικές και μουσικές καταβολές, το ρεμπέτικο αργότερα έγινε γνωστό στους φανατικούς του παγκοσμίως ως τα «ελληνικά μπλουζ», επειδή και τα δύο είδη αντικατόπτριζαν την σκληρότερη πραγματικότητα των περιθωριακών που τα δημιούργησαν. Μία συγκριτική ανάλυση των δύο ειδών μέσα από τον φακό πολλαπλών σχολών, θα αποκαλύψει έκδηλες ομοιότητες και διαφορές στους τρόπους που δημιουργούσαν και υποδέχονταν αυτά τα κομμάτια. Επιλεγμένα κείμενα, ηχογραφήσεις, φιλμ και εμβόλιμες παρουσιάσεις από προσκεκλημένους, θα καθοδηγήσουν τους φοιτητές στα διαφορετικά επίπεδα αυτής της σύγκρισης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αυστραλία: Ο διεθνούς βεληνεκούς Έλληνας επιστήμονας, Δρ. Γ. Γεωργούσης, μιλάει στο News2U για την οικολογική καταστροφή (photos)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM