Μάικλ Τζάκσον: 11 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του «Βασιλιά της Ποπ» (pics-vids)

Σαν σήμερα στις 25 Ιουνίου 2009, έφυγε από τη ζωή ο Μάικλ Τζάκσον, ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Ίσως, ο καλλιτέχνης με την πιο χαρακτηριστική φωνή όλων των εποχών και το απαράμιλλο ταλέντο στο χορό. Κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Grammy, ενώ υπολογίζεται ότι πούλησε συνολικά 750 εκατομμύρια δίσκους.

Ο Μάικλ Τζο Τζάκσον (Michael Joseph Jackson) γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος και η μητέρα του υπάλληλος σ’ ένα κατάστημα. Ο Μάικλ Τζο ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά του ζεύγους.

Η μουσική καριέρα της οικογένειας ξεκίνησε με τους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς του, στους οποίους σύντομα εντάχθηκε και ο Μάικλ, που τότε ήταν μόλις 6 ετών, δημιουργώντας έτσι το γκρουπ «Jackson Five».

Αργότερα, τράβηξε τη δική του σόλο πορεία και προσπάθησε να αποτιναχτεί από τον ζυγό του πατέρα του. Η καριέρα του εκτοξεύτηκε στα ύψη και σύντομα κατέκτησε την κορυφή κι έγινε ο «Βασιλιάς της ποπ». Ένας «βασιλιάς», όμως, που αποδείχθηκε… γυμνός μπροστά στα πάθη του.

Ο Μάικλ από νωρίς ξεχώρισε με το ταλέντο του, χαρακτηρίζοντας τον ως «παιδί – θαύμα»

Το 1972 ηχογράφησε τον πρώτο σόλο δίσκο του, το «Got to be there», όντας ακόμη ανήλικος. Το 1979 ηχογράφησε το «Off The Wall», με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς.

Τρία χρόνια αργότερα με το άλμπουμ «Thriller», ο Τζάκσον έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως (περισσότερα από 50 εκατομμύρια δίσκοι). Ακολούθησαν οι λιγότεροι επιτυχημένοι, αλλά εξίσου αξιόλογοι δίσκοι «Bad» (1987) και «Dangerous» (1991).

Την ίδια περίοδο, όμως, η όψη του σταρ αλλάζει, το δέρμα του λευκαίνει και η μύτη του λεπταίνει. Ο ίδιος αρνιόταν ότι είχε υποβληθεί σε αισθητικές επεμβάσεις, εκτός από δύο ρινοπλαστικές, και υποστήριζε ότι έπασχε από λευκοδερμία.

Το 1994, προς γενική κατάπληξη, ο Τζάκσον παντρεύεται την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το «HIStory».

Μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύεται μια αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρινς Μάικλ Τζούνιορ και την Πάρις Μάικλ Κάθριν. Το 2002 κι ενώ είχε ήδη χωρίσει με τη Ρόου, απέκτησε άλλο ένα παιδί, τον Πρινς Μάικλ Β’, από παρένθετη μητέρα.

Το άλμπουμ «Invincible», που ηχογράφησε το 2001, είχε μέτρια επιτυχία. Το 2003 προκαλεί σκάνδαλο, όταν παραδέχεται σε ένα βρετανικό ντοκιμαντέρ ότι του αρέσει να κοιμάται, αθώα, με μικρά αγόρια. Η δικαστική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη κατέστρεψε την εικόνα του, μολονότι τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, τον Ιούνιο του 2005.

Στο μεταξύ, η περιουσία του είχε εξανεμιστεί και το 2006 τα χρέη του ανέρχονταν στα 170 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο. Μέσα στον ωκεανό των οικονομικών προβλημάτων του, πέτυχε μια μικρή «νίκη», όταν ακύρωσε την πώληση των προσωπικών αντικειμένων του από τον οίκο δημοπρασιών Julien's.

Ο «Πίτερ Παν» της μουσικής και η αμφιλεγόμενη ζωή

Ο Μάικλ Τζάκσον υπήρξε ένας μύθος. Και γύρω από τους μύθους πολλά γράφονται και ακούγονται. Άλλα αληθινά, άλλα αμφιλεγόμενα και άλλα που αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας.

Εκείνος, όμως, είχε καταφέρει με την αμφιλεγόμενη ζωή του, ακόμα και εκείνα που θεωρείς ότι αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας, να τα κάνει τη δική του θλιβερή πραγματικότητα.

Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, αφού είχε να κάνει με έναν δεσποτικό και αυστηρό πατέρα που του «έκλεψε» τα παιδικά του χρόνια.

Τον Τζάκσον τον αποκαλούσαν και ο «Πίτερ Παν» της μουσικής. Και ήταν εδώ που τα λέμε όντως ένας… Πίτερ Παν που αρνιόταν να μεγαλώσει.

Tο 1993 αυτή η εικόνα της εκκεντρικότητας καταρρέει, όταν ένας 13χρονος τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση τελειώνει με συμβιβασμό. Ο τραγουδιστής συμφωνεί να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει μόλις ένα κλάσμα της περιουσίας του, που τότε υπολογιζόταν στα 600 εκατομμύρια.

Κάθε κίνηση του Τζάκσον τα τελευταία ειδικά χρόνια, προκαλούσε

Οι κατηγορίες για την προσωπική του ζωή και η περίεργη παρέα με μικρά αγόρια, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση. Τα σκάνδαλα ξεσπούσαν το ένα μετά το άλλο και ο Τζάκσον οδηγήθηκε στα δικαστήρια με την κατηγορία του «παιδόφιλου». Η καλλιτεχνική εικόνα του είχε δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκαθήλωσή του είχε ξεκινήσει.

Ωστόσο, μεγάλες αλλαγές είχε «δεχθεί» και η εξωτερική του εικόνα.

Ο μαύρος καλλιτέχνης που έσπασε όλα τα καλλιτεχνικά στερεότυπα, σταδιακά άλλαζε χρώμα.

Ο ίδιος εξηγούσε πως γινόταν λευκός λόγω… λεύκης, αλλά όλοι επέμεναν πως ο Τζάκσον υποβαλλόταν σε μία σειρά επεμβάσεων για να «αποτινάξει» από πάνω του το μαύρο χρώμα.

Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη αλλαγή στην εμφάνισή του.

Το καλοκαίρι του 2009 ο Τζάκσον ετοιμαζόταν για τη «μεγάλη επιστροφή του», με μια σειρά από συναυλίες, οι οποίες θα ξεκινούσαν από το Λονδίνο. Οι παραστάσεις του θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010, ενώ όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί μήνες πριν.

Η περιοδεία του, όμως, δεν έγινε ποτέ, καθώς ο «βασιλιάς της ποπ» πέθανε αιφνιδιαστικά από ανακοπή καρδιάς, στις 25 Ιουνίου 2009.

Η μετά θάνατον αποκαθήλωση

Και αν όσο ήταν εν ζωή, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αντιμετώπιζε τα σκάνδαλα που ξεσπούσαν γύρω από την αμφιλεγόμενη ζωή του, δεν συνέβη το ίδιο με το ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και τις απίστευτες αποκαλύψεις, όπου ο Τζάκσον παρουσιάζεται ως παιδόφιλος που παρενοχλούσε ανήλικα αγόρια στο ράντσο του «Neverland».

Η οικογένειά του προσπάθησε να σταματήσει την προβολή του και να περισώσει την εικόνα του ειδώλου που έχει φύγει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι αποκαλύψεις και οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, οδήγησαν σε ένα τσουνάμι αντιδράσεων.

Ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να παίζουν τραγούδια του, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Drake και ο Κουίνσι Τζόουνς αφαίρεσαν επίσης τραγούδια του από τις συναυλίες τους ενώ και άλλοι καλλιτέχνες γύρισαν την πλάτη στον Τζάκσον.

Υπήρξαν όμως και καλλιτέχνες, όπως η Μπάρμπαρα Στρέιζαρντ που προσπάθησαν να τον υπερασπιστούν. Ο κόσμος μοιράστηκε σχεδόν στα δύο και ένα ερώτημα μόλις είχε προκύψει: αν θα έπρεπε να ξεχωρίσεις  τον καλλιτέχνη Τζάκσον από τον άνθρωπο Μάικλ!

Έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Μάικλ Τζάκσον συνεχίζει να σπάει ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ: ο δίσκος του Thriller πούλησε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ.

Λιγότερο από δύο μήνες μετά τον θάνατό του το «Θρίλερ» είχε γίνει 29 φορές πλατινένιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM