Δείτε τους διάσημους αστέρες που ήταν κατάσκοποι της CIA (pics)

Η CIA των ΗΠΑ είναι η κύρια κρατική υπηρεσία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών.

Θεωρείται η μετέπειτα εξέλιξη της υπηρεσίας OSS (Office of Strategic Services) που έδρασε κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο ρόλος της ήταν η ανατροπή κομμουνιστικών κυβερνήσεων και η κατασκοπεία σε βάρος της Ανατολικής Γερμανίας και Ρωσίας.

Ένας δικηγόρος από την Νέα Υόρκη,ο Ουίλιαμ Ντόνοβαν,όταν ανέλαβε επικεφαλής ενός νέου γραφείου,το οποίο υπαγόταν στον Λευκό Οίκο,άρχισε να στρατολογεί αμερικάνους οι οποίοι θα φαινόντουσαν λιγότερο ύποπτοι σαν κατάσκοποι. Κάποιοι από αυτούς αργότερα ακολούθησαν τη δόξα και γίνανε παγκοσμίως γνωστοί.

Ας δούμε μερικά από τα κορυφαία ονόματα:

 

ΤΖΟΝ ΓΟΥΕΙΝ

Ήταν θερμός υποστηρικτής του αμερικάνικου στρατού,φανατικός αντικομμουνιστής και υποστηρικτής της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων. Όταν πέθανε,βρέθηκε ένα πιστοποιητικό μεταξύ των προσωπικών του εγγράφων από τον Ουίλιαμ Ντόνοβαν,διοικητή του OSS,στον οποίο τον ευχαριστούσε για τις υπηρεσίες του στο γραφείο.

Λέγεται, χωρίς να είναι κάτι επιβεβαιωμένο,ότι ο Σταλιν και ο Μάο της Κίνας είχαν διατάξει την δολοφονία του και χάρη στις μυστικές υπηρεσίες κατάφερε να αποφύγει δυο απόπειρες δολοφονίας ,μία στο Βιετνάμ και μία στο Μεξικό.

 

ΜΟ ΜΠΕΡΓΚ

Η υπηρεσία του προς την OSS ήταν ανεκτίμητη. Ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου Πρίνστον στις σύγχρονες γλώσσες ενώ είχε πτυχίο νομικών σπουδών απο το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.Ο Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ,θεωρείται απο τους ευφυέστερους παίκτες της εποχής εκείνης και κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,υπηρέτησε στις Ειδικές Επιχειρήσεις όπου μια απο τις αποστολές του ήταν να δολοφονήσει τον Γερμανό φυσικό Βέρνεν Χαιζενμπεργκ,αρχηγό του σχεδίου της ατομικής βόμβας των Ναζί. Το σχέδιο ματαιώθηκε.

 

ΜΑΡΛΕΝ ΝΤΙΝΤΡΙΧ

Η Μάρλεν Ντίντριχ ήταν από εκείνες που μισούσαν τον Χίτλερ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930,δημιούργησε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό μαζί με τον Μπίλι Γουάιλντερ και αρκετούς άλλους Γερμανούς προκειμένου να βοηθήσουν Ιησουίτες να διαφύγουν από την Γερμανία.Το 1937 ο μισθός της από την ταινία ‘’Knight Without Armor’’διατέθηκε προς βοήθεια των προσφύγων. Το 1939 έγινε Αμερικανίδα υπήκοος και απαρνήθηκε την γερμανική της υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου,το OSS ξεκίνησε το πρόγραμμα Musak,που περιλάμβανε μουσικές εκπομπές,οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση των εχθρικών στρατιωτών.Η Ντίντριχ,η μόνη καλλιτέχνης που γνώριζε ότι οι ηχογραφήσεις της θα ήταν για χρήση από το OSS,ηχογράφησε αρκετά τραγούδια στην γερμανική γλώσσα για το σκοπό αυτό.Ο Ουίλιαμ Ντόνοβαν,έγραψε στην Ντίντριχ : <<Eίμαι ευγνώμων για την γενναιοδωρία της στην παραγωγή αυτών των ηχογραφήσεων για εμάς>.

Ο ρόλος της περιελάμβανε,επίσης, τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με μυστικές δραστηριότητες στην Ευρώπη,ενώ βρισκόταν στο μέτωπο εμψυχώνοντας τα στρατεύματα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΣΑΙΛΝΤ

Πολύ πριν γίνει διάσημη, η Αμερικανίδα σεφ και συγγραφέας βιβλίων γαλλικής μαγειρικής, εργαζόταν για το OSS. Εργάστηκε απευθείας για τον Ντόνοβαν ως γραμματέας και αργότερα ως ερευνήτρια για την ανάπτυξη ενός απωθητικού συστήματος για καρχαρίες προκειμένου να μην πλησιάζουν τα κήτη τα εκρηκτικά.Όταν ήταν μικρότερη, εργάστηκε στην Κευλάνη,όπου απομνημόνευε και κατέγραφε απόρρητες πληροφορίες ως κατάσκοπος.

 

ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ

Ο Τζον Στάινμπεκ,συγγραφέας του βραβευμένου με βραβείο Πούλιτζερ μυθιστορήματος ‘’ Τα Σταφύλλια της οργής’’ και ανταποκριτής του Β’Παγκοσμίου Πολέμου,ήταν απο τα πρώτα ονόματα που στρατολόγησε ο Ντόνοβαν.

Το 1942,έγραψε το μυθιστόρημα ‘’ Το Φεγγάρι Χαμήλωσε’’,σχετικά με το πνεύμα αντίστασης,το οποίο είχε σαν πηγή έμπνευσης το Σωκράτη,σε ένα κατειλλημένο, απο τους Ναζί, χωριό στη Βόρεια Ευρώπη,έγινε σχεδόν αμέσως ταινία.Πολλοί υποθέτουν πως η ανώνυμη χώρα του μυθιστορήματος είναι η Νορβηγία και το 1945 ο Στάινμπεκ έλαβε το Μετάλλιο της Ελευθερίας από το Νορβηγό βασιλιά Χαακόν ΣΤ’ για τη λογοτεχνική συνεισφορά του στο κίνημα της νορβηγικής αντίστασης.

Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM