Βαρουφάκης: «Προβιά του 5ου μνημονίου το ταμείο ανάκαμψης»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «προβιά του 5ου μνημονίου» το ταμείο ανάκαμψης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την απογραφή του 2021, καθώς και για τις ρυθμίσεις ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ζήτησε από την κυβέρνηση να πάψει να «στρουθοκαμηλίζει» και να προβεί σε κουρέματα των συσσωρευμένων χρεών και οφειλών.

«Είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης»

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης» αλλά όχι μόνο είναι για πολύ λίγους, είναι και «δημοσιονομικά ασήμαντα και δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα από το 5ο μνημόνιο και το βάθεμα της χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, η χρεοκοπία στην Ελλάδα βαθαίνει επειδή η κυβέρνηση παίζει «κατενάτσιο»: «Προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να ρίχνετε στάχτη στα μάτια των πολιτών, μέχρι να τους υφαρπάξατε την ψήφο, για να τους επιβάλλετε το 5ο μνημόνιο», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θα αποδειχθεί το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη»

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν είδατε ότι έπεσε η ιταλική κυβέρνηση και τώρα το διευθυντήριο αποφάσισε να μηνύσει στους Ιταλούς, ότι θα έχουν ως πρωθυπουργό τον αγαπημένο τους τεχνοκράτη, πρώην της Γκόλντμαν Σακς, και πρώην της ΕΚΤ» ρώτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Και συνέχισε λέγοντας πως «το ταμείο ανάκαμψης, όχι μόνο θα είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, αλλά πολύ γρήγορα ο λαός θα καταλάβει ότι είναι η προβιά του 5ου μνημονίου, μέσα στην οποία περιτυλίγεται ο λύκος της επόμενης λιτότητας».

«Η ύφεση το 2020 πρόκειται να φτάσει το -15%»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση αλλάζει στάση στα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης, κι ενώ αρχικά ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν θα τα πάρουμε, τώρα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι θα χρησιμοποιήσουμε δάνεια 12,7 δισ. για ιδιωτικές επενδύσεις.

Επιπλέον, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την εκτίμησή του πως η ύφεση το 2020 πρόκειται να φτάσει το -15%, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έλεγε ότι θα πήγαινε στο -3%.

«Η απογραφή είναι σπουδαίο εργαλείο για την πολιτεία»

Αναφορικά με την απογραφή, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «είναι σπουδαίο εργαλείο για την πολιτεία», ωστόσο, εξέφρασε την αμφιβολία κατά πόσον «θα γίνει αξιοπρεπής απογραφή με ηλεκτρονικό τρόπο».

Και αμέσως μετά, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει ότι τα ευαίσθητα δεδομένα της θα καταλήξουν στο ελληνικό ψηφιακό κράτος και όχι σε εξυπηρετητές ιδιωτικών εταιρειών στο εξωτερικό.

«Να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τους λογιστές με μια μικρή αμοιβή»

Επίσης, χαρακτήρισε «εμβολιαστικό σκάνδαλο» τις κινήσεις της Ε.Ε. για απόκτηση ικανού αριθμού δόσεων υπέρ των Ευρωπαίων Πολιτών. Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη στην κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, αποκαλώντας την «αποτυχημένη υπουργό Άμυνας, που εάν ήταν εκτελεστική διευθύντρια σε εταιρεία θα την είχαν απολύσει...».

Τέλος, σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, πρότεινε αντί να δοθούν εκατομμύρια σε εταιρείες συμβούλων, να υπάρξει ένας απλός αλγόριθμος και να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τους λογιστές με μια μικρή αμοιβή. Και αυτό προκειμένου να γίνουν αυτοί οι υπολογισμοί και να δίνονται προσωρινά τα 2/3 της σύνταξης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM