Τσίπρας: «Δραματική και εκτός ελέγχου η κατάσταση της χώρας ‒ Βρίσκεστε σε vertigo, κύριε Μητσοτάκη»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Βρίσκεστε σε vertigo Δραματική και εκτός ελέγχου η κατάσταση στη χώρα Απώλεια επαφής με την πραγματικότητα»

Από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ευάλωτες ομάδες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για δραματική και εκτός ελέγχου κατάσταση.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

«Η αίσθηση που μας δίνετε είναι ότι βρίσκεστε σε vertigo», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με τα «μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», απαντώντας στην πρωτολογία του πρωθυπουργού.

Αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, τονίζοντας ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δίκτυα δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και οι σχετικές γραμμές SOS ήταν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ικανοποίηση που το αναγνωρίζει ο νυν πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

«Πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα»

Αναφορικά με το ζήτημα της πανδημίας στη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «δραματική» και «εκτός ελέγχου» την κατάσταση που βιώνει η χώρα και επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η αίσθηση που μας δίνετε είναι ότι βρίσκεστε σε vertigo, σε πλήρη απώλειας επαφής με την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής ούτε Αϊ-Γιώργης και να σκοτώσετε τον ιό. Σας ζητάμε να μη σκοτώνετε την κοινή λογική, να μη νομίζετε ότι εσείς και οι υπουργοί σας απευθύνεστε σε κρετίνους», σημείωσε σχολιάζοντας τις τελευταίες εμφανίσεις των υπουργών σε τηλεοπτικά παράθυρα και ζητώντας να «αναλάβουν μέρος της πολιτικής ευθύνης» αυτού που συμβαίνει.

Σχόλιο δήλωσης Γεραπετρίτη

«Στοιχειώδης ταπεινότητα χρειάζεται και όχι πλήρης απώλεια συναισθηματικής νοημοσύνης. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Τι συμπεριφορά είναι αυτή; Εσείς, ως πρωθυπουργός, αυτές τις δηλώσεις τις καλύπτετε, τις συμμερίζεστε; Να ασχοληθείτε με την ουσία και όχι με την επικοινωνία. Μη μας κοροϊδεύετε.

Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση, αντί να λύνουν προβλήματα, τα επιδεινώνουν», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ε.Σ.Υ. δύο ταχυτήτων

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ένα Ε.Σ.Υ. με γιατρούς και μισθούς δύο ταχυτήτων: «Ενώ έχετε τη δυνατότητα να δαπανήσετε, έρχεστε φέτος και παίζετε με τα νούμερα και κάνετε επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Καταθέτετε έναν προϋπολογισμό με 600 εκατ. χαμηλότερες τις δαπάνες για την υγεία. Σε μια χρονιά που αν ένα πράγμα έπρεπε να δούμε είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες και να λύσουμε χρόνια προβλήματα», πρόσθεσε.

«Όσες κλίνες και αν υπάρξουν, αν δεν στελεχωθούν, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λαθροχειρία με τα στοιχεία των δαπανών

«Πάμε σε μια άλλη λαθροχειρία. Πήρα τον πίνακα του ΟΟΣΑ, που δείχνει ότι η χώρα μας είναι προτελευταία σε δαπάνες για την υγεία μετά την έναρξη της πανδημίας. Το διαψεύσατε, κάνοντας απανωτές λαθροχειρίες. Δεν ντρέπεστε να εντάσσετε στις δαπάνες για την υγεία τις δαπάνες στον ΕΟΠΠΥ για να καλυφθούν οι δαπάνες για αναστολή των εργαζομένων;», τόνισε ο Α. Τσίπρας.

«Αν αυτό δεν είναι ιδεοληψία, δεν έχει να κάνει με την ιδεολογική σας εμμονή, την αντίθεσή σας με το Ε.Σ.Υ., με το γεγονός ότι στο πρόγραμμά σας είχατε τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με τι έχει να κάνει; Με την αναλγησία σας; Εμείς λέμε όχι μόνο», είπε.

Για μείωση ασφαλιστικών εισφορών

«Αν αυτή τη χασούρα τη χρεώνεται ο ΟΑΕΔ, σημαίνει ότι θα στερούνται παροχές οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την επιθυμία να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες αδύναμων και μικρομεσαίων. «Αυτής της μεσαίας τάξης που ξεγελάσατε για να γίνετε πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει κοινό να ακούει να βαφτίζεται το ψάρι κρέας», τόνισε στη συνέχεια.

 Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προβλέπουν:

- Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος.

- Να επεκταθούν για έξι μήνες τα χορηγούμενα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα που χρειάζονται ανανέωση και να δοθεί το προνοιακό αναπηρικό επίδομα σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ειδικά για την περίοδο των εορτών, λόγω της ιδιαίτερης ευαλωτότητας της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, το προνοιακό αναπηρικό επίδομα θα πρέπει να δοθεί διπλό σε όσους το δικαιούνται.

- Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.

- Καταβολή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης εντός του Δεκεμβρίου 2020.

- Παροχή προθεσμίας στους υποψήφιους στις προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικούς για την προσκόμιση του παραβόλου των 3 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM