Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Σας κατηγορώ - Προκαλείτε ανεπανόρθωτη ζημιά στη Δημοκρατία»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της κρίσης και επιμένετε να κρύβεστε πίσω από κατασκευασμένους αριθμούς. Προετοιμάζετε έναν νέο, μεγάλο κύκλο οικονομικής τραγωδίας στον τόπο»

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

«Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ελευθερία και ελευθερία χωρίς ασφάλεια» επισήμανε από το βήμα της βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση της ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για την αστυνομική βία.

«Εκφράζω τη συμπαράστασή μου σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από φαινόμενα αστυνομικής βίας καθώς και στον αστυνομικό που κακοποιήθηκε από επιθέσεις χούλιγκαν.

Αυτά τα φαινόμενα είναι απεχθή και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη. Ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια πολιτών και αστυνομικών.

Δεν είμαι εδώ απλώς για να σας ρωτήσω, αλλά είμαι εδώ για να σας κατηγορήσω. Σας κατηγορώ γιατί στην πιο δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία επιχειρείτε να ξεφύγετε επιλέγοντας ένταση. Αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, γιατί ακόμα και σήμερα, με νεκρούς και συμπολίτες μας να χαροπαλεύουν στις εντατικές, παρουσιάζετε μια άλλη εικόνα και εκμεταλλεύεστε την πανδημία για να επιβάλλετε μέτρα περιορισμού.

Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της κρίσης και επιμένετε να κρύβεστε πίσω από κατασκευασμένους αριθμούς. Προετοιμάζετε έναν νέο, μεγάλο κύκλο οικονομικής τραγωδίας στον τόπο.

Σας κατηγορώ, γιατί η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος, σε παντός είδους ημετέρους. Διαβρώσατε συνειδητά έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας, που είναι η ενημέρωση του πολίτη.

Με σημαία σας τις γνωστές λίστες της κρατικής διαφήμισης, μετατρέπετε την ενημέρωση του πολίτη σε προπαγάνδα. Παραβιάσατε ανέμελα και προκλητικά τα σκληρά μέτρα που εσείς επιβάλατε στους πολίτες.

Κρύβετε πίσω από τους επιστήμονες την ολιγωρία και ανικανότητά σας.

Μπροστά στη φθορά της κυβέρνησης αντιδράτε με έναν τρόπο ανεύθυνο και επικίνδυνο. Επιστρατεύοντας την καταστολή, αντί για την πειθώ, την εξαπάτηση, αντί για τον διάλογο, και τον διχασμό, αντί για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

Αυτό που προκαλέσετε ιδίως αυτές της μέρες είναι να ζούμε σε ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας στην εργασία, στην προστασία της υγείας τον φόβο να βγουν οι πολίτες έξω από τα σπίτια τους.

Σας κατηγορώ, γιατί κυρίως δεν κατανοήσατε πως απέναντί σας είναι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, οργισμένη όχι μόνο από τα μέτρα εγκλεισμού, αλλά και από τη δική σας υποκρισία που γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης στους πολίτες. Και αντί να κατανοήσετε πως εσείς δημιουργείτε την οργή, καταφεύγετε στην καταστολή.

Έχουμε και τώρα τάγματα εφόδου της Αστυνομίας να κακοποιούν νέους επειδή βγήκαν βόλτα σε πλατεία της γειτονιάς.

Γιατί υπάρχει αυτή η οργή, αναρωτηθήκατε; Γιατί, ενώ έχετε αποτύχει παταγωδώς, δεν είπατε μία συγγνώμη. Την ώρα που κυνηγάτε τους πολίτες, εσείς δείχνετε την αλαζονεία της εξουσίας ότι έχετε τη δυνατότητα να κάνετε βόλτα στην Πάρνηθα και να γλεντάτε στην Ικαρία.

Κάθε φορά που αποφασίζετε νέα μέτρα φορτώνετε την ευθύνη στους ταλαιπωρημένους πολίτες. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, είναι η οργή των νοικοκυραίων, αυτή την οργή να φοβάστε. Την οργή μιας μεσοαστικής γειτονιάς που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη.

Αυτά που είδαμε στη Ν. Σμύρνη δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, είναι η στρατηγική της πολιτικής σας επιλογής. Εσείς όχι μόνο δεν ζητήσατε μία συγγνώμη την ίδια μέρα, έστω και από τα χείλη του υπουργού που κάθεται δίπλα σας, αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας σε πανελλήνια μετάδοση τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη.

Σε ποιες εποχές μάς γυρίζετε, κ. Μητσοτάκη; Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε γνωρίζατε μέσα σε λίγες ώρες και τι καφέ προτιμάει, για τον Λιγνάδη εδώ και ενάμιση χρόνο δεν γνωρίζατε τίποτε;

Πολύ περίεργο δεν είναι αυτό το επιτελικό κράτος;

Σας κατηγορώ, γιατί εσείς προσωπικά είστε ενορχηστρωτής του επιτελικού κράτους.

Ενώ είχατε την πληροφορία πριν από μία εβδομάδα και, αντί να τους απομονώσετε επιχειρησιακά, να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών και αστυνομικών, το μόνο που κάνατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους με προσωπική σας δήλωση.

Για να καταδείξετε ως υπαίτιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ το βράδυ κινδύνεψε ένας αστυνομικός, όχι από διαδηλωτές, επιλέξατε τον διχαστικό λόγο.

Σε αντίθεση με εσάς, εμείς από το πρώτο δευτερόλεπτο καταδικάσαμε την άθλια επίθεση στον αστυνομικό, ζητώντας να λήξει ο φαύλος κύκλος της έντασης.

Σε μια Δημοκρατία ο πρωθυπουργός οφείλει να είναι εγγυητής σταθερότητας και ομαλότητας. Δεν είστε σε θέση να εγγυηθείτε ασφάλεια πολιτικών και αστυνομικών.

Η εντεινόμενη βία της Αστυνομίας είναι πολιτική διχασμού. Από την περίπτωση του Ινδαρέ μέχρι τη Ν. Σμύρνη. Νομοθετείτε μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων.

Εσείς σπέρνετε φόβο και ανασφάλεια και σχεδόν σε κάθε περίπτωση προκαλείτε αντιδράσεις με απρόβλεπτες παρεμβάσεις.

Όπως χθες στο ΑΠΘ. Όταν υπήρχε ανακοίνωση για τις 12.00 το μεσημέρι ότι θα έληγε η κατάληψη, γιατί το κάνατε; Γιατί έχετε ως στρατηγική τη στρατηγική της έντασης.

Η βία τρέφει τη βία. Η άκρατη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες.

Αν δεν το καταλαβαίνετε, είστε ανεπαρκής. Εάν το καταλαβαίνετε, είστε επικίνδυνος.

Τον Οκτώβριο του 2019 η Αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφο και έβγαζε κόσμο έξω.

Όταν η Αστυνομία μπήκε στο σπίτι του Ινδαρέ και τον βασάνισαν.

Όταν στη Χίο έσπαγαν αυτοκίνητα.

Όταν τον Ιούνιο στον Βόλο ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος χτυπήθηκε και έναν μήνα μετά άφηνε την τελευταία του πνοή.

Όταν ψέκασαν μάνα με 5χρονο παιδί.

Ξέρετε, όλα αυτά δεν είναι λίγα και δεν χαρακτηρίζονται μεμονωμένα περιστατικά.

Αχαλίνωτη και ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Η επιτροπή Αλεβιζάτου δεν υφίσταται. Εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να λειτουργήσει ως άλλοθι για την Αστυνομία.

Όταν είδε ότι η Αστυνομία δεν ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Ινδαρέ και ότι προσπάθησε να την εμπλέξει με τους αναρχικούς, επέσπευσε την κατάθεση του πορίσματος.

Η απάντηση στο πόρισμα έχει ημερομηνία 9 Μαρτίου, μόνο και μόνο για να μην εξευτελιστείτε.

Σας κατηγορώ ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία.

Αντιμετωπίζετε την Αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού. Όταν προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς και ρίχνετε τους απαίδευτους στο πλήθος, όπως βολεύει την πολιτική σας ατζέντα.

Πιστεύετε ότι ο πολίτες νιώθουν έτσι ασφαλείς;

Πού πάτε τη χώρα με αυτόν τον τρόπο; Στα βράχια την πάτε.

Προκαλείτε ανεπανόρθωτη ζημιά στη Δημοκρατία και τους πολίτες.

Ζητάτε σιωπή, να μη μιλά και να μην αμφισβητεί κανείς. Προωθείτε τον διχασμό, γιατί αυτό που φοβάστε είναι αυτά που σήμερα ενώνουν τους Έλληνες.

Είναι ενωμένοι στο ότι δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που τα έχει κάνει θάλασσα στη διαχείριση της πανδημίας».