Τσίπρας στο Militaire.gr: «Ανησυχώ η διπλωματική ήττα στις Βρυξέλλες μη μετατραπεί και σε εθνική ήττα»

«Όσο ανήσυχος είμαι σχετικά με το ενδεχόμενο η διπλωματική ήττα των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα να μετατραπεί το '21 και σε εθνική ήττα, άλλο τόσο ανήσυχος είμαι για το ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών, με δικαιολογία τις ήττες που δεχόμαστε σε διπλωματικό επίπεδο, ελπίζω όχι και σε εθνικό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Militaire.gr ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από Κυριάκο Μητσοτάκη να διευκρινίσει εάν έχει αλλάξει η εθνική στρατηγική, ενώ υπογράμμισε πως «θα ήταν τραγικό λάθος να παίξει κανείς με τα εθνικά θέματα και να βάλει σε προτεραιότητα εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες».

«Χωρίς στρατηγική απέναντι στην πιο προκλητική Τουρκία»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι απέναντι στην «απίστευτη κλιμάκωση της έντασης και των προκλήσεων» από την Τουρκία «η χώρα μας βρέθηκε χωρίς στρατηγική» και η κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου με την άλλη πλευρά και τη δυνατότητα σύναψης συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτροπή αυτής της κλιμάκωσης.

«Απέτυχε στις κυρώσεις. Ιδιαίτερα η τελευταία Σύνοδος ήταν μια τεράστια διπλωματική αποτυχία», σημείωσε, προσθέτοντας πως κυρίως «απέτυχε να δημιουργήσει την αίσθηση ενός αξιόπιστου εταίρου σε αυτόν τον διάλογο». Όπως τόνισε, «επί έξι και πλέον μήνες είδαμε το τουρκικό ερευνητικό όχι απλώς να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά να φτάνει μέχρι και τα έξι μίλια από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο». «Αν εμείς ήμασταν κυβέρνηση και είχαμε το Oruc Reis να σουλατσάρει λες και ήταν το πλοίο της γραμμής στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ο υπουργός Επικρατείας έβαζε ως όριο τα έξι μίλια, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν σε διαδηλώσεις για να παραιτηθεί η κυβέρνηση».

«Δεν μπορείς να κρύβεις την αλήθεια από τον ελληνικό λαό»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «λέει τη μισή αλήθεια στον ελληνικό λαό», παραπέμποντας, μεταξύ άλλων, στην εκ των υστέρων ενημέρωση από ΜΜΕ, όπως είπε, περί της «μυστικής συμφωνίας» του Βερολίνου και της διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ. «Δεν μπορείς να κρύβεις την αλήθεια από τον ελληνικό λαό», επισήμανε, αποδίδοντάς το σε «έλλειμμα στρατηγικής» και «εγκλωβισμό» του κ. Μητσοτάκη σε τρεις γραμμές που, όπως σχολίασε, υπάρχουν εντός της ΝΔ. Ειδικότερα, είπε ότι υπάρχει η σκληρή γραμμή για «κανέναν διάλογο», η γραμμή του «ναι μεν στον διάλογο, αλλά χωρίς να θέλουμε αυτός να οδηγηθεί κάπου και βεβαίως χωρίς να θέλουμε και να επιδιώκουμε να οδηγηθεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» και μια γραμμή που λέει «λύση να ’ναι και ό,τι να ’ναι».