Τσίπρας στο Open: H κυβέρνηση δείχνει να είναι στον κόσμο της - Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα

Τσίπρας: «Δεν ζητάω εκλογές γιατί είμαι σοβαρός άνθρωπος. Δεν χαίρομαι με την καταστροφή, ούτε επιζητώ την εξουσία»

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Για όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας καθώς και για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. μίλησε πριν από λίγο στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση μας λέει "μείνετε κλεισμένοι μέσα και κάθε πρωί μπαίνετε στο μετρό να στοιβάζεστε και ενδεχομένως να κολλάτε".

Αποτυχημένο μοντέλο μέτρων. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι στοχευμένα μέτρα, μελέτες, επιδοτούμενα τεστ από την πολιτεία, μοριακό τεστ στους χώρους δουλειάς. Πολύ αυστηρή ιχνηλάτηση. Να ανοίξουν ξενοδοχεία καραντίνας» ανέφερε.

Για άνοιγμα σχολείων

«Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα σχολεία. Ανοίγουν και κλείνουν χωρίς κανένα νόημα. Εμείς έχουμε ζητήσει μαθήματα σε διπλοβάρδιες, να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό. Να ενισχυθεί η τηλεργασία στο 70%.

Να αυξηθούν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχουμε ένα αποτυχημένο "ακορντεόν" που το χειριζόμαστε λάθος.

Γιατί εάν χωρίς αυτά τα μέτρα ανοίξουμε, θα επιβαρύνουμε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των νοσοκομείων.

Ακούμε για τα νοσοκομεία ότι διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ. Βλέπουμε σήμερα ότι έχουμε 124 σε λίστα αναμονής και από αυτούς οι 71 είναι Covid. Άρα είναι ψέμα ότι έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ» δήλωσε ο τέως πρωθυπουργός.

Για πορείες

«Όταν σε μια τέτοια στιγμή ρίχνεις την ευθύνη στην αντιπολίτευση, δεν είναι υπεύθυνη στάση. Δεν πρόκειται για διαδηλώσεις αρνητών.

Ήμουν ο πρώτος που βγήκα και είπα ότι αποδέχομαι ένα ρίσκο. Μελέτη δύο ερευνητών μας λέει ότι οι διαδηλώσεις των αρνητών, που συνωστίζονται χωρίς μάσκα, έχει αποδειχτεί ότι διασπείρουν τον ιό, μέσα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να δεχτώ για άλλη μία φορά ότι υπάρχει θέμα. Με ποιανού πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνει; Οι πολίτες είδαν τους αστυνομικούς στη γειτονιά τους να ξυλοφορτώνουν γυναίκες και παιδιά. Δεν πρέπει να αλλάξει τακτική η κυβέρνηση και να πει ότι "δεν πυροδοτώ την ένταση και ζητάω συγγνώμη" και να μπούμε σε πορεία συνεννόησης; Δεν το κάνει αυτό. Έρχεται στη Βουλή και λέει "ανεβάζω τα πρόστιμα". Και ο ίδιος πάει στην Ικαρία και τρώει και πάει στην Πάρνηθα και κάνει μότο κρος. Ο πολίτης βλέπει μια κυβέρνηση που μπορεί να εμπιστευτεί;».

Για εκλογές

«Δεν ζητάω εκλογές γιατί είμαι σοβαρός άνθρωπος και είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη. Την ώρα που έχουμε τόσους νεκρούς θα ζητήσω εκλογές; Δεν ζητάω εξουσία. Δεν χαίρομαι από την καταστροφή. Πιστεύετε ότι ο πολίτης σκέφτεται με όρους εκλογών; Ο πολίτης θέλει να αλλάξει η ζωή του. Η αγανάκτηση αποτυπώνεται σε όλα τα πολιτικά μεγέθη στις δημοσκοπήσεις» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για Κουφοντίνα

«Λυπάμαι που έχουμε αναγάγει έναν τρομοκράτη σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής. Η δήλωση Δρίτσα ήταν λάθος. Δεν θα δεχτώ τη διαστρέβλωση ότι το πανό είχε πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ, αλληλέγγυους είχε.

Ο κίνδυνος ήταν η ηρωοποίηση του Κουφοντίνα. Θα γινόταν σύμβολο αντίστασης και μάρτυρας. Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν κράτησε αυτό το πανό. Συμμετείχε σε διαδηλώσεις και το μόνο πανό που κράτησε ήταν για να τηρηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου.

Τα νέα παιδιά μπορούν να οδηγηθούν σε έναν στρεβλό ριζοσπαστισμό. Δεν χρειάζεται να πω ότι οι αξίες της Αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες που καταπατήθηκαν. Η Αριστερά έδινε τη ζωή της χωρίς κουκούλες.

Είπαν ότι, όταν εμείς κυβερνήσαμε, δείξαμε ειδική μεταχείριση στη 17 Νοέμβρη. Είναι λάθος. Ο Χρισ. Ξηρός πότε πήρε άδεια και δεν γύρισε; Επί κυβερνήσεως Σαμαρά και συνελήφθη επί ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον νόμο Κεραμέως

«Τι είναι ο νόμος Κεραμέως. Έχει δυο πτυχές, την Αστυνομία στα πανεπιστήμια και τη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Για να αυξήσουμε την πελατεία στα κολέγια. Η απάντηση είναι ναι, θα τον καταργήσουμε. Θα αυξήσουμε τη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, θα αυξήσουμε τους εισακτέους και θα δημιουργήσουμε σώμα φυλάκων στα πανεπιστήμια με αποκλειστική αρμοδιότητα στους πρυτάνεις.

Το βασικό πρόβλημα στα πανεπιστήμια είναι η υποχρηματοδότηση. Υπάρχει το ζήτημα της βίας, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με Σώμα ειδικά εκπαιδευμένο. Γιατί εάν ένας ανεκπαίδευτος αστυνομικός συμπεριφερθεί βίαια, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» συνέχισε ο ίδιος.

Για Γεωργιάδη και πλαστογραφία 

«Ζήτησα να δώσει εξηγήσεις ο κ. Γεωργιάδης. Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο κόσμος χάνεται κυριολεκτικά και η κυβέρνηση δείχνει να είναι σε άλλο κόσμο. Και αυτό δεν συγχωρείται από τον κόσμο. Τη δυνατότητα να κάνουμε γλέντι στην Ικαρία δεν την είχα εγώ και εσύ. Η εστίαση είναι τέσσερις μήνες κλειστή, σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει αυτό;

Το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι με ποιο μοντέλο θα πάμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πιστοποιητικό εμβολιασμού 

«Είναι μια ανοησία όταν έχεις 7% εμβολιασμένους σε όλη την Ευρώπη. Αν οδηγηθούμε σε μια κατεύθυνση προς το green digital pass, αυτό είναι καλό, και το ζητούσαμε εμείς από πέρυσι το καλοκαίρι. Έρχεται η Κομισιόν και βάζει και το τεστ» ανέφερε ο ίδιος.

Για τουρισμό

«Να μη γίνουν τα μεγάλα λάθη που έγιναν πέρυσι. Χρειάζεται το αρνητικό τεστ και να προσανατολιστεί η κυβέρνηση σε ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Κρίσιμο να γίνουν εμβολιασμοί στο προσωπικό και να δούμε ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, με σκοπό η ατμομηχανή της οικονομίας μας τουλάχιστον να αντέξει» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM