Τσίπρας σε δευτερολογία: "Τα καθεστώτα πέφτουν συνήθως με πάταγο. Η δημοκρατία θα σας ρίξει"

Τσίπρας κατά τη δευτερολογία: "Εξαιρετικό δείγμα η ομιλία ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Με επιχειρήματα επιπέδου ομάδας Αλήθειας"

"Τα καθεστώτα πέφτουν συνήθως με πάταγο. Δεν θα σας ρίξουμε εμείς. Η δημοκρατία θα σας ρίξει", υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά το τέλος της δευτερολογίας του στη Βουλή, στη συζήτηση της ερώτησης που υπέβαλε στον πρωθυπουργό για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας.

"Η πιο αμήχανη και πιο ασυνάρτητη ομιλία που έχετε κάνει σε αυτό το βήμα. Έξω από το θέμα για να πείτε για άλλη μία φορά τι θαυμάσια είναι η κυβέρνηση σας και τι υπέροχα που τα έχετε καταφέρει στην πανδημία.

Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε ότι είναι μεγάλη επιτυχίας ότι έχουμε 7000 νεκρούς, όταν στην Ευρώπη είναι χειρότερα τα πράγματα.  Τέτοιου είδους μακάβριες συγκρίσεις είναι ασυνάρτητες. Είμαστε η μοναδική χώρα με 5 συνεχείς μήνες σε Lockdown. Δεν φροντίσατε ένα χρόνο τώρα να ενισχύσετε το ΕΣΥ.

Μιλάτε για 1200 κλίνες ΜΕΘ. Φτιάξατε 250 κλίνες τη στιγμή που τώρα 100 ασθενείς διασωληνομένοι πρόχειρα; Και μας είπατε ότι είμαστε στο μέσο όρο της ΕΕ ενώ είμαστε τρίτοι από τον πάτο.

Αφήστε τα παιχνίδια με τους αριθμούς. Ανεβήκατε στο βήμα για να μας κάνετε επίδειξη της άγνοιά σας ακόμη και σε ιστορικά θέματα. Ποιος σας έδωσε το ραβασάκι για τον Ζολά; Τους κρατικούς παράγοντες που σκηνοθέτησαν το κατηγορώ ενός ανθρώπου είναι το κατηγορώ του Ζολά. Στο Culumbia δεν σας τα έμαθε αυτά; Αν ζούσε τώρα ο Ζολά θα τον μηνύατε και θα τον καταδικάζατε.

Εξαιρετικό δείγμα η ομιλία ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Με επιχειρήματα επιπέδου ομάδας Αλήθειας.

Η μόνη αξιόλογη στιγμή της 60λεπτης παρουσίας σας ήταν η στιγμή που σας έγραψαν να ζητήσετε μια συγνώμη αλλά και την εκφυλίσατε. Δεν μπορείτε να ζητήσετε μια συγνώμη σαν άνθρωπος;

Για αυτά που γίνανε στη Ν. Σμύρνη την Κυριακή και που ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταγράψει αύξηση της βίας επί των ημερών σας κατά 75%.

Ζητήσατε μισή συγνώμη που αν την είχατε ζητήσει συγνώμη την Κυριακή το απόγευμα θα είχαμε αποφύγει την ένταση.

Κύριε Μητσοτάκη αποφασίστε γιατί θα μας κατηγορείτε. Είχατε ζητήσει τρεις φορές όταν ήμουν εγώ πρωθυπουργός συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας. Λέγατε: πότε επιτέλους θα λύσετε τα χέρια της αστυνομίας;

Τελικά ποιο είναι το πρόβλημά σας; Πότε λέγατε αλήθεια; τότε ή τώρα; Διαρκώς θέλετε να εργαλειοποιείτε. και θέλετε να εκμεταλλεύεστε το συναίσθημα του μέσου πολίτη.

Είτε αυτοί οι λόγοι έχουν να κάνουν με το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη και δημιουργείτε την αίσθηση ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δεν θέλουν την ασφάλεια των πολιτών.

Ήρθαμε εμείς και βγήκαν τα κάγκελα στο Σύνταγμα, οι καταστηματάρχες στο κέντρο είχαν να δουν τέσσερα χρόνια επεισόδια και είδαν όταν χαϊδέψατε τους χρυσαυγήτες στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ποιες είναι οι θεσμικές πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση και πως απαντά σε αυτά τα γεγονότα;

Εμείς θεσμοθετήσαμε τον Συνήγορο του Πολίτη.

Καταργήσαμε την υποχρέωση εσωτερικής φοίτησης στη ΕΛΑΣ και θεσμοθετήσαμε την εισαγωγή από πανελλαδικές εξετάσεις.

Εμείς διαλύσαμε την τότε ομάδα ΔΕΛΤΑ και την επανασυστήσατε την ομάδα ΔΡΑΣΗ.

Μπαίνουν χωρίς εξετάσεις και δεν ξέρουν τα βασικά ούτε του κράτους δικαίου, πως θα συμπεριφερθούν αυτά τα παιδιά;

Και εμείς είχαμε περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Διατάχτηκε ΕΔΕ, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η ΕΔΕ αναβαθμίστηκε σε ένορκη διοικητική, ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα μήνα και το πόρισμα παραδόθηκε το 2018. Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί είχαν αποσυρθεί από την υπηρεσία και το πόρισμα πρότεινε βαρύτατες ποινές.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, καμία πειθαρχική ποινή δεν φαίνεται να υπάρχει και να έχει επιβληθεί από την ΕΛΑΣ. Ο λόγος η εμπλοκή του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Πλεύρη. Δικό  μας είναι επί των ημερών μας, γατί δεν το προχωράτε;

Τι κάνατε με τη Χίο; με τον ξυλοδαρμό των πολιτών;

Δεν δώσατε στην επιτροπή Αλεβιζάτου καμία υπόθεση. Καταθέσατε στα πρακτικά το πόρισμα της επιτροπής Αλεβιζάτου, στις 4 Μάϊου 2020. Για να αποποιηθείτε τις ευθύνες της υπόθεσης Ινδαρέ.

Έδωσε το πόρισμα με τις προτάσεις. Αφού υπάρχει διαταγή για εφαρμογή των διακριτικών από το 2019 γιατί δεν φοράνε;

Το θέμα δεν είναι να φοβούνται οι πολίτες. Και οι στολές σαν ρόμποκοπ δεν έχουν επάνω διακριτικά.

Υποθέσεις που όλος ξαφνικώς ότι αυθορμήτως ομολόγησε ο κατηγορούμενος. Πως αυθορμήτως; αυτά τα λέει το πόρισμα Αλεβιζάτου.

Εγώ δεν τον επικαλούμαι επειδή συμφωνώ μαζί του, είναι γνωστό ότι δεν ειναι ΣΥΡΙΖΑ. Υποτιμάτε και εκφυλίζετε οποιοδήποτε δημοκρατικό διάλογο.

Διάλογο θα κάνουν από αύριο τα ΜΑΤ; Ομιλία ασυνάρτητη επιπέδου Δημοτικού. Το μόνο που δεν μας είπατε είναι ότι το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο. Μας τα έχει πει ο κ. Βορίδης αυτά.

Οι πολίτες σε μία δημοκρατία έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση με βάση το νόμο να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους με ειρηνικό τρόπο.

Φθήνια προπαγανδιστική. Είπατε ότι έχετε δώσει στήριξη στην εστίαση και αυτοί οι "αχάριστοι" δεν το βλέπουν.

Εμείς είπαμε ότι δεχόμαστε ότι υπάρχει ρίσκο, εσείς όμως το αναλαμβάνετε όταν μας λέτε τόσους μήνες ότι δεν κολλάει στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δύο χρόνια δεν έχετε βγάλει τεύχη δημοπράτησης. Αναλαμβάνετε το ρίσκο ένα χρόνο τώρα να μην υπάρχει στους εργασιακούς χώρους ούτε ένας έλεγχος.

Να μην υπάρχει συνταγογράφηση των τεστ. Να μην επιτάσσετε τα ιδιωτικά νοσοκομεία μη τυχόν και χαλάσει η πελατεία τους.

Στο Εφετείο: Βγήκε ο κ. Χαρδαλιάς και Κικίλιας και είπαν ότι θα προκύψουν νέα κρούσματα. Που προέκυψαν τότε; στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη που αφήνατε τον κόσμο να συνωστίζεται στις εκκλησίες.

Είπε ο Γεωργιάδης στους επιχειρηματίες της εστίασης για το πότε θα ανοίξουν "ρωτήστε τον Τσίπρα".

Ξεκινήσατε ως επίδοξος Έλληνας Μακρόν και έχετε γίνει Ζαρκοζί και βάλε. Αυταρχισμός, καταστολή, εργαλειοποίηση και στον τρόπο με τον οποίο συκοφαντείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Ανεβήκατε για άλλη μία φορά σε αυτό το βήμα με στόχο να διχάσετε, να κατατάξετε μία παράταξη που έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία και θα έπρεπε την ιστορία αυτή να τη σέβεστε. Διχαστικός λόγος σε μία παράταξη που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

Αυτή η παράταξη έχει αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία με ανοιχτό το πρόσωπο. Στο μπλόκο της Κοκκινιάς, και στην Καισαριανή, οι αγωνιστές έδωσαν το αίμα τους με ανοιχτό πρόσωπο και όχι με κουκούλες.  Είναι η παράταξη της ΕΠΟΝ, η παράταξη του Γλέζου και του Σάντα, του Λαμπράκη, του Κουμή, της Κανελλοπούλου.

Μία παράταξη που έχει αποτύχει σε πανδημία και οικονομία, πετάει το μπαλάκι στους αστυνομικούς να κόβουν πρόστιμα.

Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να αποφασίσετε ότι η Ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη, δημόσιος κίνδυνος και σας ζητάμε να καταργηθεί.

Δεσμευόμαστε ότι θα καταργηθεί.

Εγώ ως πρωθυπουργός είχα αρχηγό αστυνομίας από την ιεραρχία ανεξάρτητα από την πολιτική του προτίμηση.

Αν θέλουμε μία αστυνομία που θα λειτουργεί έξω και πέρα από κομματική απόχρωση, σας προτείνω τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα αποφασίζει αξιοκρατικά.

Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε πως ο τρόπος πρόσληψης στην ΕΛΑΣ να είναι ένας από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Και φυσικά να συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τον αστυνομικό. Και να συμφωνήσουμε σε μία άλλη εικόνα του αστυνομικού που εμπνέει ασφάλεια και όχι τρόπο.

Οι ειδικοί φρουροί θα ρέπι να επανεκπαιδευτούν.

Είστε περήφανος από τα βίντεο με τους αστυνομικούς με τις βωμολοχείς; εγώ δεν είμαι υπερήφανος.

Δέχτηκα χθες ένα γράμμα από τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου. Που έχασε τη ζωή του ένα μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικό.

"Θέλω να σας παρακαλέσω θερμά να αναφέρετε και την περίπτωση του παιδιού στην αυριανή συζήτηση. Στοχευμένα και συνειδητά τραυματίστηκε και βασανίστηκε και πετάχτηκε έξω από το α.τ Μαγνησίας μισοπεθαμένος χωρίς καμία έρευνα. Ήταν η έμμεση αιτία που οδήγησε το παιδί μας στον θάνατο. Παρά τη δέσμευση του κ.Χρυσοχοϊδη δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για την πορεία αυτού πορίσματος της υπόθεσης αυτής".

Κύριε Μητσοτάκη οφείλετε να δώσετε μια απάντηση για όλα αυτά.

Ξέρω ότι δώσατε 20 εκατ στο πρώτο κύμα του κορονοϊού και 18 εκατ στο δεύτερο κύμα και τώρα δίνετε 3 εκατ σε εταιρία σας για να διαφημίσει την ψήφο ομογένειας. Ποιος το ελέγχει αυτό; είναι δημοκρατική ενημέρωση; θέλετε να συκοφαντείτε τους αντιπάλους σας.

Τα καθεστώτα πέφτουν συνήθως με πάταγο. Δεν θα σας ρίξουμε εμείς. Η δημοκρατία θα σας ρίξει".