Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σκληραίνει τη στάση της η «Ομπρέλα» - Τα «κρυφά χαρτιά» του Τσίπρα

Με το βλέμμα στραμμένο στη διεύρυνση του κόμματος και στην επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζητά με πολιτικά κέντρα που έχουν τη ρίζα τους στην παλιά, ορθόδοξη, σοσιαλιστική παράταξη της χώρας

Ρεπορτάζ: Μαύρα Σαραντοπούλου

Η επικαιρότητα και οι κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας έχουν αφήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο παρασκήνιο τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ωστόσο, οι εσωκομματικές διαφωνίες, που καλώς υπάρχουν, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα πολυφωνικό και πολυτασικό κόμμα, και που αναδείχτηκαν κατά το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, φαίνεται να δημιουργούν άλλη μία φορά «πονοκέφαλο» στον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αντιδράσεις της «Ομπρέλας»

Σίγουρα η εσωκομματική ένταση έχει εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό, μετά το τέλος των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέων οργάνων βάσης, ωστόσο η τάση των 53+ μαζί με το Αριστερό δίκτυο των Τζανακόπουλου - Βίτσα, η σημερινή «Ομπρέλα» δηλαδή, έδειξε χθες κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος πως έχει ρίξει αρκετό νερό στο κρασί της και πως έχει και παρουσία και δύναμη στον συσχετισμό.

Να καταδικαστούν οι δηλώσεις Πολάκη

Οι αναφορές Πολάκη περί παράταξης του Κολοκοτρώνη ήταν η αφορμή να ζητηθεί από πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Λάμπρου και ο Νίκος Μπίστης, να κατατεθεί κείμενο που να καταδικάζει τέτοιες λογικές και να παίρνει αποστάσεις, χωρίς ωστόσο να κατονομαστεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή, στη λογική ότι ακόμη μία φορά θα έβγαινε στην επιφάνεια το εσωστρεφές πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Μπίστης και το Οργανωτικό Γραφείο

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο Νίκος Μπίστης, που από το καλοκαίρι και μετά έχει μετατραπεί σε θεματοφύλακα των αξιών της Αριστεράς, ενταγμένος πια στον σκληρό πυρήνα των 53+, και που επιτίθεται σε κάθε πρωτοβουλία και τοποθέτηση των λεγόμενων Προεδρικών, είναι φανερά εκνευρισμένος από την κίνηση Τσίπρα να προχωρήσει σε διεύρυνση του Οργανωτικού Γραφείου, σε μια προσπάθεια να ανακτηθούν οι χαμένες ισορροπίες.

Αντιδράσεις για το Ελληνικό

Η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για το Ελληνικό είναι άλλο ένα ζήτημα που δημιουργεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυσαρέσκεια, η οποία εκφράστηκε χθες από τους Βρούτση, Φίλη και Δρίτσα. Πηγές της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια σε σχέση με την απόφαση, η οποία δεν είχε συζητηθεί και παρθεί ομόφωνα από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Τα «κρυφά χαρτιά» Τσίπρα

Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως όλες αυτές οι εσωκομματικές διαφωνίες που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη συνοχή και τη σύμπνοια, λειτουργώντας πολλές φορές ως τροχοπέδη στην κοινωνική δράση, έχουν κουράσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις από όλες τις τάσεις του κόμματος, ακόμη και από τους λεγόμενους Προεδρικούς.

Με το βλέμμα στραμμένο στη διεύρυνση του κόμματος και στην επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζητά με πολιτικά κέντρα που έχουν τη ρίζα τους στην παλιά, ορθόδοξη, σοσιαλιστική παράταξη της χώρας, με πρόσωπα που χαίρουν της αποδοχής όχι μόνο του κέντρου, αλλά και της Αριστεράς.

Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και σίγουρα ο Τσίπρας, μόλις εμφανίσει τα νέα assets, θα καταφέρει να τραβήξει μαζί του άλλη μία φορά μια μεγάλη μερίδα του κέντρου, που το μόνο που τον κρατά μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η συναισθηματική αγκύλωση στο παρελθόν.