Συρίγος: «Η Τουρκία μάς ωθεί να φύγουμε από τις διερευνητικές επαφές»

 Η παγίδα των Τούρκων - Η ελληνική αντίδραση - Φοβούνται

τον αμερικανικό παράγοντα 

 

Του Μάκη Θεοδώση

 

Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος σε συνέντευξή του απέδωσε το νέο σόου προκλητικότητας από την Τουρκία, με τυχόν παρενόχληση του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ»,  στην τακτική να εμπεδωθεί η άποψη της κοινής εκμετάλλευσης του Αιγαίου.

 

«Στην Τουρκία, όλα περιστρέφονται γύρω από τον Ερντογάν, όλοι περιμένουν το λάθος του για να βρεθεί ο αντι-Ερντογάν», υπογράμμισε.

 

«Σαν σήμερα, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εξέδωσε την προκήρυξη έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα πριν από ακριβώς 200 χρόνια, μια μεγάλη εθνική μέρα», τόνισε ο υφυπουργός.

 

Για τη μεγάλη άσκηση που ξεκινά η γείτονα χώρα με σύσσωμη τη ναυτική της δύναμη, παρατήρησε πως «προσπαθεί με τις δηλώσεις Ακάρ να θεωρηθεί το Αιγαίο κοινή θάλασσα και έχει η Τουρκία ανάλογα δικαιώματα. Το κλίμα που υπήρχε για τις διερευνητικές εξακολουθεί να υπάρχει, η διαδικασία δεν φαίνεται να τους ενθουσιάζει».

 

«Βγάζουν πλοία εκεί που τους επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο, για ναυτικά γυμνάσια και έρευνες στο θαλάσσιο περιβάλλον, με παρατυπίες, αφού οι περιοχές απέχουν πολύ από τα τουρκικά ύδατα. Αυτό είναι προκλητικό γεγονός και δεν θα δούμε κάτι παραπάνω, γιατί φοβούνται τον αμερικανικό παράγοντα. Δεν μπορούν να υπολογίσουν την αντίδραση της Αμερικής. Εδώ και έναν μήνα ο Μπάιντεν δεν μιλά με τον Ερντογάν», πρόσθεσε.

 

«Δημιουργούν μια παγίδα στην Ελλάδα με αυτά τα φαινόμενα, για να αντιδράσει η ελληνική πλευρά. Μας ωθούν να φύγουμε από τις διερευνητικές επαφές. Η κόκκινη γραμμή για εμάς είναι να βγει το "Oruc Reis" πάλι στα ανοιχτά. Δεν θα παρασυρθούμε και η παρουσία των Γάλλων με την αμυντική μας συμφωνία τούς ανησυχεί ιδιαίτερα», κατέληξε ο κ. Συρίγος.