Σταϊκούρας για 6η επιστρεπτέα: Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι 22 Φεβρουαρίου

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας εν μέσω πανδημίας και των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων

«Οι επιλογές που έχουν γίνει στο υγειονομικό πεδίο περιορίζουν τη λειτουργία της οικονομίας για σημαντικό χρονικό διάστημα μέσα στο 2021», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Είναι προφανές ότι το έλλειμμα του 2021 σε σχέση με το βασικό σενάριο θα είναι λίγο μεγαλύτερο» με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρόσθεσε ο υπουργός. Ο ίδιος στη συνέχεια μίλησε και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «τα ταμεία της χώρας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, άρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά». Ο υπουργός, έχοντας συγκεντρώσει κάποια στατιστικά στοιχεία, τόνισε μεταξύ άλλων πως «μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί σε 542.000 επιχειρήσεις 6,6 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σε 1,7 εκατ. εργαζομένους έχουμε 2,9 δισ. ευρώ μέσω αποζημιώσεων. Καταβάλλουμε κανονικά συντάξεις σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους. Καταβάλλουμε και επεκτείνουμε επιδόματα ανεργίας». «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με τις δυνατότητες που έχουμε», πρόσθεσε.

«Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις απώλειες»

Ερωτηθείς ο κ. υπουργός για μια δήλωση που είχε κάνει προ ολίγων ημερών, λέγοντας πως «δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες», διευκρίνισε πως «και σήμερα που μιλάμε οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων της χώρας». «Ο κάθε μήνας που παραμένει η χώρα στην κατάσταση που είναι κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Έχουμε ένα ταμείο, προσπαθούμε να το γεμίσουμε, αλλά κάθε μήνα έχουμε λιγότερα έσοδα και από την άλλη την ανάγκη αυξημένων δαπανών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 η πλατφόρμα άνοιξε προχθές και θα είναι ανοιχτή μέχρι 22 Φεβρουαρίου, ενώ σε ό,τι αφορά το σενάριο μείωσης τεκμηρίων και του ορίου στις ηλεκτρονικές αποδείξεις σημείωσε ότι όταν η κυβέρνηση έχει να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, θα το κάνει.

Δείτε το παρακάτω απόσπασμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM