Σταϊκούρας: Θα ενισχύσουμε άμεσα με 3 δισ. ευρώ την οικονομία

Την πρόθεση της κυβέρνησης για περεταίρω ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό

«Μέχρι σήμερα τα μέτρα έχουν πετύχει. Οι μελέτες της ΓΣΕΒΕΕ που αποτυπώνουν τη δυσκολία της κατάστασης δείχνουν πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πέτυχαν για να διατηρήσουνε θέσεις απασχόλησης και να αποτρέψουν τα λουκέτα μέχρι σήμερα. Δεύτερον το 84% του κλάδου της εστίασης έχει βοηθηθεί από την Πολιτεία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega.

Συνολικά εντός του 2020, η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις 5,5 δις ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. «Τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δις. Θα ρίξουμε περίπου 3 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση αναμένεται στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Την προσεχή εβδομάδα θα πληρωθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από την πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, όπως υποστήριξε, είχε βελτιωμένο αλγόριθμο. «Όλες οι επιχειρήσεις έλαβαν 1000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, πήραν 2000 και 4000 ευρώ αντίστοιχα».

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, έκανε λόγο ότι «οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός οι ίδιες δήλωσαν υψηλότερο τζίρο το 2020 από το 2019».

Πάγιες δαπάνες

Για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «είναι ένα νέο μέτρο που θα υλοποιήσουμε, το συζητάμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Αφορά την κάλυψη των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Μάρτιο 2020 και όλο το 2021».

Όπως είπε, η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, αφορά ποιες θα είναι οι μορφές των δαπανών που θα καλύπτονται αλλά και ποιο θα είναι το ποσοστό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, για το θέμα των επιταγών, ανέφερε, ότι η σχετική διάταξη ψηφίστηκε την Πέμπτη και πήρε ΦΕΚ. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να υλοποιηθεί από το τραπεζικό σύστημα» σχολίασε, λέγοντας ότι η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM