Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε για όσο χρειαστεί την κοινωνία

Ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε τους στόχους της κυβέρνησης για σταθερότητα και μετέπειτα ανάπτυξη της οικονομίας

«Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε το 2019, με ρυθμό μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. Εμείς με την αξιοπιστία και τις πολιτικές ενισχύσαμε τη χώρα», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής στις χθεσινές τοποθετήσεις του για τον προϋπολογισμό του 2021.

Του Μάκη Θεοδώση

«Το πρώτο εξάμηνο του 2020 συγκράτησε τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης. Απομονώσατε το τρίτο τρίμηνο, αλλά στο 9μηνο είμαστε σε καλύτερη θέση. Η οικονομική συρρίκνωση οφείλεται στη συμπίεση των εισοδημάτων στον τουρισμό. Αν εξαιρεθεί αυτό το τρίμηνο, η κατανάλωση δείχνει ανθεκτική και όχι αρνητική», υπογράμμισε απαντώντας σε προηγούμενες τοποθετήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων δήλωσε πως «όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ανάπτυξη στις εκτιμήσεις τους και δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, αποτύχατε, είχατε τέσσερα στα τέσσερα. Υπερηφανεύεστε για τα πλεονάσματα και ο μέσος όρος δείχνει 4,55 όλων των 40 εκτιμήσεων και κρατάτε μόνο του ΟΟΣΑ, που λέει για 0,9% για το 2021. Δεν αναφέρετε την ανάπτυξη που θα έχουμε το 2022, που δέχεται ο Οργανισμός πως θα είναι πρώτη η χώρα μας».

«Όσον αφορά τη μομφή για κακές εκτιμήσεις που κάνουμε, η Ευρώπη ομολογεί πως οι απώλειες δεν θα καλυφθούν το 2021 σε καμιά χώρα-μέλος», τόνισε.

«Το ταμείο της χώρας εκτιμάται στα 30,4 δισ. ευρώ και στην άποψη πως είμαστε ουραγοί στα μέτρα πανδημίας, ο πίνακας που καταθέτει η Ευρώπη δείχνει πως είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο. Πότε λέτε πως δεν αξιοποιούμε τα χρήματα που αφήσατε και πότε πως ό,τι κάνουμε οφείλεται σε αυτά, δηλαδή αντιφάσκετε συνεχώς», είπε ο υπουργός.

«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν τάχιστα»

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε επίσης: «Χειριζόμαστε με προσοχή και δικαιοσύνη τον κόπο του Έλληνα πολίτη και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη για όσο χρειαστεί. Αν τα είχαμε δώσει όλα από την αρχή, θα άφηνε εκτεθειμένη την οικονομία μας στη μέγγενη της πανδημικής κρίσης».

«Κανένας νέος φόρος δεν εφαρμόστηκε και στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, δίνουμε επίδομα θέρμανσης, ενισχύουμε τις δομές υγείας όσο και με ό,τι χρειαστεί και το 2021. Πετύχαμε το τρίτο ποσοστό αναπλήρωσης απωλειών στην Ευρώπη. Έχουμε αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα με τη στήριξη όλων των εργαζομένων και κάλυψε όλο το κομμάτι των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

«Διαθέτουμε δημόσιους λειτουργούς που προσφέρουν αγόγγυστα, και τους ευχαριστούμε. Έχουμε απώλειες και η ευχή για καλή υγεία αποκτά άλλο νόημα σήμερα. Ως χώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της κοινωνίας. Δεύτερον, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τρίτον, ένα σχέδιο εξωστρεφές, με επικέντρωση στις επενδύσεις, την εξυγίανση των αντικινήτρων, τις ενδογενείς αρετές μας, την αγροτοδιατροφή και ένα νέο κράτος πρόνοιας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν τάχιστα και με προσοχή και το έτος που έρχεται είναι έτος μοναδικής ευκαιρίας για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM