Σκρέκας για το «Εξοικονομώ» στον τουρισμό: Άμεση προτεραιότητα η βιωσιμότητα του κλάδου

Ενεργειακή αναβάθμιση στις μικρές μονάδες μέχρι το καλοκαίρι-Λίστα με κριτήρια μετά από διαβούλευση- Ποιοι οι δικαιούχοι

Του Μάκη Θεοδώση

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χαράλαμπου Μαμουλάκη, για τη διαθεσιμότητα του προγράμματος «Εξοικονομώ» στις τουριστικές επιχειρήσεις. Εξήγησε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με την ενεργειακή επιδότηση των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων από τον Ιούνιο. Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε όσο το δυνατόν πιο πολλές επιχειρήσεις, ο στόχος μας» πρόσθεσε. 

Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση είχε τέσσερα σκέλη:

1)Πότε αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τον Τουρισμό;

2)Τι μέγεθος θα έχει το εν λόγω πρόγραμμα, ποιο είναι το χρηματοδοτικό κενό που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες των υπουργείων και τι μέρος του ξενοδοχειακού δυναμικού του χώρας αναμένεται να καλύψει;

3) Με δεδομένη την αναγκαιότητα για μια συνολική στροφή του ελληνικού τουρισμού στην κατεύθυνση μορφών ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, ποιες θα είναι οι επιλέξιμες δαπάνες του νέου προγράμματος;

4) Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι στον Τουρισμό και με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των συχνά υπερχρεωμένων, μικρομεσαίων τουριστικών μονάδων, στα κριτήρια επιλεξιμότητας του νέου προγράμματος;

Τι απάντησε ο υπουργός

«Δίνεται μία ευκαιρία να συζητήσουμε για ένα πολύ σημαντικό κλάδο της χώρας μας, για τον τουρισμό.

Συνεισφέρει πάρα πολλά στην εθνική οικονομία, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Τα ακούμε και από τα Τρίκαλα που εγώ εκλέγομαι. Χιλιάδες άνθρωποι το καλοκαίρι μεταφέρονται σε τουριστικές περιοχές, όπου δουλεύουν, εργάζονται για να παρέχουν υπηρεσίες τουρισμού, εστίασης και με αυτόν τον τρόπο ζούνε αξιοπρεπώς οι οικογένειές τους.

Και βέβαια ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ξεπερνά το 20%. Είναι ο πρώτος εργοδότης ο τουρισμός στην Ελλάδα και βέβαια έχει πληγεί πάρα πολύ εξαιτίας της πανδημίας για ευνόητους λόγους» τόνισε.

«Φυσικά αυτό έχει προκαλέσει δυστυχώς τη δραματική μείωση των επισκεπτών, των τουριστών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο και στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και στις επιχειρήσεις εστίασης.

Από εκεί και πέρα όμως, η κυβέρνηση έχει αναλάβει μέτρα για να στηρίξει όλο αυτό το διάστημα μέχρι να ξαναμπούμε σιγά – σιγά στην κανονικότητα. Σίγουρα και όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και η προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά το ιικό φορτίο στη χώρα, έτσι ώστε να βγούμε την άνοιξη με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση ξανά του τουρισμού» επεσήμανε.

 Πού πάει ο τουρισμός με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής

«Έχουμε την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή σημαίνει υπερθέρμανση του πλανήτη. Σημαίνει αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που έχει επιπτώσεις. Αυτό που βλέπουμε. Καιρικά φαινόμενα τα οποία είναι έντονα, τα οποία καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες. Τα οποία έχουν επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη μέση άνοδο της θερμοκρασίας. Στην Ελλάδα περιμένουμε τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, και αύξηση της θερμοκρασίας και αύξηση των ημερών με καύσωνα στη χώρα και βέβαια μείωση των βροχοπτώσεων» υπογράμμισε ο υπουργός.

Όλα αυτά επηρεάζουν και τον τουρισμό. Γιατί από τη μία βέβαια μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια, με θερμές ημέρες τον χρόνο – και αυτό θα έλεγε κάποιος ότι μπορεί να αυξήσει και θα αυξήσει πιθανότατα τις επόμενες δεκαετίες τις καλές ημέρες στη χώρα, άρα θα αυξήσει τη σεζόν, την τουριστική, τη θερινή σεζόν. 

Από την άλλη, όμως, αυτό σημαίνει ότι εφόσον έρθουν περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα, σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε περισσότερες πηγές σε ό,τι αφορά το νερό, γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο νερό.

Χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να τους υποστηρίξουμε. Γιατί χρειάζεται να ψύχουμε τα δωμάτια στα οποία διαμένουν, από τη στιγμή που η αυξημένη θερμοκρασία σημαίνει ότι θα πρέπει τα δωμάτια πια να κλιματίζονται. Σημαίνει, επίσης, μεγαλύτερη κατανάλωση πηγών, μεταφορών, μεγαλύτερα λιμάνια. Όλα αυτά εξαντλούν πηγές, όπως είναι το νερό που σας είπα. Παράγουν απόβλητα. Παράγουν απορρίμματα.

Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα σχεδιάσουμε ολιστικά, για να μη φτάσει εκείνη η στιγμή και είμαστε απροετοίμαστοι. Αν θέλουμε να έχουμε, όπως είπατε πάρα πολύ σωστά, ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν. Αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο τουρισμό στη χώρα.

Ποιες είναι οι λύσεις

Πρώτον, ξέρετε ότι η Ελλάδα στηρίζει την αυξημένη περιβαλλοντική φιλοδοξία της Ευρώπης ώστε να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και μέχρι το 2050 η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Πρέπει να αναβαθμίσουμε το κτιριακό μας απόθεμα γιατί τα κτίρια καταναλώνουν στην Ελλάδα περίπου το 40% της ενέργειας η οποία χρησιμοποιείται. Η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, άρα και οι μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα επιτευχθούν με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Συγκεκριμένα για τον τουρισμό, ήδη έχει ανακοινωθεί και σχεδιάζουμε μέχρι τον Ιούνιο να καταθέσουμε πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ακριβώς των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα.

Άρα, πετυχαίνουμε δύο πράγματα με μία δράση: μείωση του κόστους και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Και τελικά παρέχουμε ένα προϊόν σαφώς αναβαθμισμένο, ένα τουριστικό προϊόν από τη στιγμή που προστατεύει το περιβάλλον, άρα προσθέτουμε αξία και αναβαθμίζουμε τον ελληνικό τουρισμό.

Ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε έναν τουρισμό με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα. Έναν πράσινο τουρισμό, όπου αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θα προσδώσει αξία, δηλαδή θα μπορέσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας από τη στιγμή που θα έχουν αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα.

Εμείς έχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ και έχουμε εντάξει 500 εκατ., μισό δισ. δηλαδή, στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις. Μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Άρα, εμείς αν θεωρήσουμε ότι είναι 600 εκατ. περίπου η δημόσια δαπάνη, καταλαβαίνετε ότι με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 – 3 χρόνια να αξιοποιηθούν ακριβώς για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων.

Ποιες δαπάνες καλύπτονται

«Πρώτον, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών. Δηλαδή, το κέλυφος, ώστε να βελτιώσουμε τη θερμοδιαπερατότητα. Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε ακόμα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας πάρα πολύ σημαντικά. Σας είπα ότι στόχος μας είναι να καταστήσουμε κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Θα αυξήσει πάρα πολύ την προστιθέμενη αξία.

Θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που δεν θα επηρεάζουν το κλίμα και το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ζητάμε να έχουμε μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα μεγαλύτερο έσοδο τελικά και για τους ξενοδόχους και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία.

Επίσης, θα καλύψουμε την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, διαχείριση εξοικονόμησης νερού και διαχείριση απορριμμάτων. Σας είπα ότι περισσότεροι τουρίστες, περισσότεροι επισκέπτες, σημαίνει περισσότερες πηγές, περισσότερο νερό. Παράγουν περισσότερα απορρίμματα. Θα πρέπει να τα διαχειριστούμε με έναν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Θα προωθήσουμε τη χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καταθέσουν τις παρεμβάσεις τους για να χρηματοδοτηθούν» τόνισε.

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι

Σας είπα ότι θέλουμε να απλώσουμε στην οικονομική βάση και τον τουριστικό κλάδο, να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, που σημαίνει ότι θέλουμε πολλοί να μπορούν να είναι επιλέξιμοι σε αυτό το πρόγραμμα. Άρα, θα κατευθύνουμε χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο πραγματικά και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ίδιους, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους παρεπόμενους κλάδους, συνοδούς κλάδους που θα υποστηρίξουν και θα πραγματοποιήσουν αυτές τις κατασκευές.

Ποια είναι τα κριτήρια-Λίστα με βάση την «βαθμοημέρα»

«Δεν θα πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση και τα λοιπά. Θα υπάρχουν φυσικά κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση. Περιοχές όπου έχουμε εισαγάγει τον όρο της «βαθμοημέρας». Δηλαδή πόσες ημέρες του χρόνου είναι πολύ ψυχρές ή πολύ θερμές, άρα ξοδεύουμε πολλή ενέργεια να ψύχουμε ή να ζεσταίνουμε αντίστοιχα, να κλιματίζουμε ή να θερμαίνουμε τα κτίρια.

Αυτό θα είναι ένα κριτήριο που και σε αυτό το πρόγραμμα θα έχει σημαντική θέση, για να μπορέσουμε να προτεραιοποιήσουμε και επαναλαμβάνω, μιλάμε πια όχι για μία επιλογή τού όποιος πρόλαβε πρώτος αυτός θα λάβει την υποστήριξη.

Θα υπάρχουν κριτήρια συγκεκριμένα αξιολόγησης, στα οποία θα καταλήξουμε σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και με συζήτηση με εσάς, γιατί αυτό θα βγει στη διαβούλευση, ώστε να έχουμε απόλυτα αντικειμενικά, δίκαια και σωστά κριτήρια ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα.

Άρα, θα υπάρχει λίστα προτεραιοποίησης. Θα υπάρχουν επιλαχόντες και κάθε φορά που εμείς θα αναζητούμε και θα βρίσκουμε πηγές χρηματοδότησης, θα μπορούμε να προσθέσουμε τους επιλαχόντες ακριβώς σε αυτό το πρόγραμμα και θα μπορούν να χρηματοδοτούνται.

Και θα ξέρει ο καθένας πού είναι η σειρά του και πότε πρόκειται να μπορέσει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αναβαθμίσει την επιχείρησή του και το κατάλυμά του» κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM